1790
Meubeltrends
Gepubliceerd: 11-09-2012 Laatste update: 07-04-2022

Traditiegetrouw staan de woonwinkels er in het najaar op en top bij. De nieuwe najaarscollecties zijn binnen en door stylisten met veel plezier gecombineerd tot uitnodigende totaalplaatjes. In uiteenlopende stijlen: van simpele basics tot glossy glamour op de grens van kunst en kitsch. Het woonbeeld is rijk en decadent, maar nét niet over-the-top. Laat je in je favoriete woonwinkel informeren én inspireren om vervolgens je eigen stijl en sfeer te ontdekken en vorm te geven. Niet gehinderd door hoe het moet, maar geïnspireerd door hoe het kán.

Hoekbanken en zitzakken
Een lékkere leefbank; eentje om op te zitten, liggen en hangen, de krant te lezen, TV te kijken of gezellig samen met de kids of vrienden op te relaxen. Het is vaak niet de minste uitgave, maar wél een om jarenlang plezier van te hebben; dag in, dag uit. Hoekbanken zijn het op dit moment helemaal. Oók in kleinere huiskamers kan met losse, koppelbare elementen zoals eind-, midden- en hoekelementen met en zonder arm(en) en/of rug, chaise longues en hockers een bank op maat samengesteld worden. Flexibiliteit en multifunctionaliteit zijn belangrijk, maar vóór alles telt individueel zitcomfort. Steeds vaker kan dan ook de hardheid van de zit- en rugkussens zelf gekozen worden, soms ook de zitdiepte, zithoogte, rughoogte en dikte van de armleuningen. Tel daarbij de haast oneindige mogelijkheden op qua stoffering en de eigen, unieke bank op maat is daar.

De zitzak is van kinderkamer-item definitief uitgegroeid tot een volwassen zitmeubel. Naast de bekende uni’s, zijn er nu ook veel originele patronen en dessins; veelal van jonge kunstenaars. Ook qua vorm komt er meer variatie. Nieuw zijn bijvoorbeeld de extra brede tweepersoonsuitvoeringen. Ook zijn er zitzakken met ingebouwde speakers waarop je je iPod aan kunt sluiten of op kunt gamen.

Leer: oer en stoer
Na jaren van voornamelijk meubelstoffen, brengen zitmeubelfabrikanten weer meer leer. En ze dóen ook meer met dat leer. Vooral dikke, stoere leersoorten zijn in. Leer dat zichtbaar geleefd heeft. Denk daarbij aan robuust tuigleer, gevlochten leer, geschuurd en geverfd leer en het zogenaamde vintage leer. Dat is leer dat sneller oud wordt, waardoor de meubelen eerder een doorleefd karakter hebben. Ook kreukels (nekplooien) en slijtplekken mogen om deze reden soms best gezien worden. Sommige leren banken hebben stoere details zoals koperen popnagels, ‘zakken’ met ritsen en grove stiksels. Veel minder zwaar oogt het modieuze kroko-leer, veelal verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Ook contrasterende sierbiezen, mooie naden en stiksels maken leren meubels minder zwaar.

Leer zien we trouwens ook terug als inleg van bureau- en tafelbladen, op hoofdborden van ledikanten, als karpet en kastbespanning. Leer leeft als nooit tevoren.

Glossy glamour
Inspelend op de nog altijd populaire bling bling trend, staan woonwinkels vol eyecatchers om een woonwereld te creëren waarin luxe, stijl, comfort en bling-bling hand in hand gaan. Denk aan ‘zware’ kroonluchters vol krullen en prullen, glanzende meubel- en gordijnstoffen in zilver, goud en brons, woon- en sierkussens met glimmende hoesjes, gebreide plaids en natuurlijk heel veel blinkende woonaccessoires: aluminium vazen, spiegels, zilveren kandelaars, gekleurd glaswerk. Nepparels en –diamanten, maar ook echte Swarovski-kristallen zorgen voor de finishing touch.

Oud hout
Heel anders van sfeer, maar ook een absolute trend, zijn de meubelen en accessoires van oud hout. Overal duiken robuuste meubelen op van steigerplanken, oud scheepshout, sloophout of treinbielzen. Natuurlijk is het hout schoongemaakt en zitten er geen splinters aan of uitstekende schroeven, maar verder is er aan het hout meestal weinig tot niets gedaan. Daardoor hebben dergelijke meubels een fraai, doorleefd uiterlijk. Een streepje verf, een geboord gat, een verloren zaagsnede of kleurverschillen zijn niet erg; ze geven deze meubels juist karakter. Ook voor de sloophouten meubels van Piet Hein Eek zijn inmiddels volop alternatieven: niet origineel, wel betaalbaar. Zo krijgen houten deuren en planken van Zuid-Amerikaanse huizen een tweede leven als kist, kubus, kast of salontafel.

Maar ook van ‘gewoon’ hout worden uiteraard volop mooie items gemaakt: tafels en stoelen, maar ook steeds meer kasten. Simpele kasten met kaders en open vakken, die vaak flexibel en dus naar eigen idee ingevuld kunnen worden, passen in uiteenlopende stijlen en zijn bijzonder geschikt als room-devider. Steeds meer kastenprogramma’s hebben speciale concepten voor flatscreens of plasmaschermen.

Tafelen
De salontafel wint weer aan populariteit, vaak voorzien van ‘geheime’ opbergvakken of uitdraaibare bladen. Ook brengen veel meubelfabrikanten bij hun banken van die U-vormige bijzettafeltjes die heel makkelijk bij (onder) de bank geschoven kunnen worden en dan ideaal zijn voor een hapje en drankje, de telefoon of afstandsbediening. Ook de bijzettafeltjes die in groepjes van drie of vier stuks bij of onder elkaar passen, bieden optimale flexibiliteit en gebruik je bij een snelle hap voor de TV, voor koffiemokken en wijnglazen, je boek, of om planten of een mooie vaas op te zetten.

Als alternatief voor de gewone eettafel met stoelen eromheen, zien we enerzijds de eettafel(hoek)banken, anderzijds de hogere eettafel met hogere eetkamerfauteuils of barkrukken. Ook monden steeds meer woonkeukens uit in een eetbarretje waar snel even ontbeten kan worden. De meeste barkrukken zijn in hoogte verstelbaar, stapelbaar en veelal ook geschikt voor buiten. Het staat erg leuk om meerdere kleurtjes op een rij te zetten.

Wonen anno nu draait niet zozeer om de woonitems zelf, maar om de styling en de combinaties die je maakt. Kies zowel de grote als kleine interieuritems in de look, feel en touch die bij je past. En woon zoals je bent: uniek!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide