1307
Met deze tips blijft jouw houten eettafel op zijn mooist.
Gepubliceerd: 30-09-2021 Laatste update: 29-09-2021

De aankoop van een houten eettafel - zoals de acaciahouten eettafel Mimoso of de mangohouten eettafel Magnifera - geeft natuurlijk een enorm plezier. Een mooi natuurlijk product als hout staat als middelpunt van de kamer te schitteren. De warmte en uitstraling van het hout wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Toch is een eettafel bedoeld om intensief te gebruiken. Gezellig dineren, lang borrelen en misschien is het inmiddels ook jouw thuiswerkplek geworden.

Dus op welke manier kun je het tafelblad het beste onderhouden? Wat kun je doen om krassen en vlekken op je houten tafel te voorkomen of te behandelen? Hier zijn verschillende opties voor mogelijk. Hieronder worden een aantal van die opties belicht.

tussenbeeld_blog2_eettafel_1.jpg

inspiratiebrochures1.png

Care kit

Met een care kitis het mogelijk om je houten blad beter te beschermen. De combinatie van de twee flesjes zorgt voor een gebruiksvriendelijke en eenvoudige oplossing. De ene flacon betreft een effectieve reiniger. De andere flacon bevat een beschermingsproduct voor onder andere acaciahouten en mangohouten meubels.

Olie

Het oliën van een houten tafelblad is ook een mogelijkheid. Door het blad op te schuren en te ontvetten is het klaar om te behandelen. Olie is relatief makkelijk aan te brengen op een houten tafel, door middel van een roller of kwast. Hiermee blijft de structuur van het blad behouden. Een transparante meubelolie geeft een mooie afwerking maar blijft door de open structuur gevoelig voor vocht en vuil.

Lak

De behandeling van een houten blad met lak is ook een optie. Vergeet ook bij deze behandeling het blad niet eerst op te schuren en te ontvetten. Het lakken vergt meer tijd om uit te voeren, maar hiermee is het houten blad langer beschermd. De laklaag vormt een harde bescherming waardoor het blad zijn open structuur verliest, maar beter beschermd is tegen vocht en vuil.

Herhalen

Is het blad goed beschermd en wordt de tafel intensief gebruikt? Vergeet niet om de behandeling regelmatig te herhalen. Bij het gebruik van een care kit adviseren wij om dit 2 tot 4 keer per jaar te herhalen. Olie en lak kunnen afhankelijk van het type product herhaald worden in behandeling. Lees hiervoor de instructies per type olie en lak.


Tips

Om nog vaker en langer te genieten van jouw tafel, zijn er nog een aantal handige tips. Sommige van deze 6 tips liggen voor jou misschien voor de hand, maar het is altijd goed om er even aan herinnerd te worden:

1. Gebruik onderzetters en placemats om kringen van vocht, krassen en vlekken van hitte tegen te gaan.

2. Neem vocht direct op van de tafel met een schone, droge doek.

3. Zet de tafel niet in direct zonlicht om kans op verkleuring te verkleinen.

4. Zorg voor regelmatig onderhoud, afhankelijk van de houtsoort en type behandeling twee tot vier keer per jaar.

5. Gebruik met het afnemen van het blad een schone en droge doek.

6. Hout kan gaan werken bij grote temperatuurverschillen. Zorg daarvoor voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid om de kans op het ‘werken’ te minimaliseren.


Ben je nu helemaal enthousiast geworden om je eigen houten eettafel aan te schaffen? Kijk dan eens op de website van dutch home label. Daar is een uitgebreide assortiment houten eettafels te vinden.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide