1860
IKEA viert 80ste verjaardag met felgekleurde klassiekers
Gepubliceerd: 09-05-2023 Laatste update: 20-07-2023

IKEA bestaat dit jaar tachtig jaar en viert dat met de limited Nytillverkad collectie. In de afgelopen decennia voegde het Zweedse woonwarenhuis vele producten aan het assortiment toe die inmiddels worden beschouwd als klassiekers. Ter ere van het tachtigjarig bestaan is een aantal van deze geliefde meubels in een nieuw jasje gestoken.

Tijdloze producten zoals de LÖVBACKEN bijzettafel en stalen cactuskapstok BONDSKÄRET krijgen een uitgesproken, trendy kleur maar behouden verder hun iconische design. Zo koppelt IKEA op speelse wijze het verleden aan het heden. De Nytillverkad collectie wordt in vier fases gelanceerd. Het eerste deel van de collectie is vanaf juli verkrijgbaar in IKEA winkels.

LÖVBACKEN sinds 1956

ikea-80-jaar-limited-collectie-12.jpg

inspiratiebrochures1.png

De LÖVBACKEN bijzettafel kent een lange geschiedenis. De driepotige tafel kwam in 1956 voor het eerst op de markt onder de naam LÖVET. De bladvormige bijzettafel van populierenfineer met drie poten zorgde voor een revolutie op het gebied van zelfmonteren. Het oorspronkelijke ontwerp werd bedacht toen IKEA ontwerper Gillis Lundgren de tafel niet in zijn auto kwijt kon. Door de poten af te zagen creëerde Lundgren onbedoeld het eerste meubel voor platte pakketten. Voor de NYTILLVERKAD collectie wordt de bijzettafel voor het eerst uitgebracht in felle kleuren: oranje, blauwe en groen.

BONDSKÄRET sinds 1978

ikea-80-jaar-limited-collectie-22.jpg

De BONDSKÄRET kapstok werd eind jaren '70 ontworpen met als uitgangspunt dat het product plat in een doos zou passen - zoals toen al de norm was voor IKEA meubels. IKEA wilde een stap verder gaan dan een klassieke houten kapstok, dus werd gekozen voor metaal als materiaal, wat direct zorgde voor een futuristische uitstraling en passend bij de jaren '70. De armen van de kapstok waren naar wens te stapelen en te draaien. Vanaf 1978 lag de speelse kapstok in de winkels onder de naam SMED. Voor het tachtigjarig bestaan brengt IKEA de kapstok uit onder de naam BONDSKÄRET in twee nieuwe kleuren: felgeel en lila. Het retro design van de SMED krijgt daarmee een eigentijdse draai zonder af te doen aan de ontwerp principes van toen.

TUVKORNELL sinds 1980

ikea-80-jaar-limited-collectie-33.jpg

Bij IKEA draait het niet alleen om meubels - sprekende accessoires maken van een huis een thuis. Broer en zus Knut en Marianne Hagberg begrepen dat als geen ander en ontwierpen als duo ruim veertig jaar lang kleine, functionele productenvoor IKEA zoals de CYLINDER kandelaars. Deze werden begin jaren '80 voor het eerst verkocht. In de Nytillverkad collectie wordt de set onder de naam TUVKORNELL opnieuw uitgebracht in de kleuren groen, blauw en paars.

Meer beelden vind je in het speciale Pinterest Album. Volg jij ons al?

Lees ook

 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide