1600
Hoe kies je de juiste eettafel?

Ben jij op zoek naar de eettafel die het beste past in jouw woning? Uiteraard is het altijd persoonlijk wat jij het mooiste vindt. Maar er zijn ook een aantal zaken waar je sowieso rekening mee moet houden. Hieronder staan een aantal tips.

Waar plaats je de tafel?

Uiteraard heb jij de plek waar de eettafel komt te staan al in gedachten. Maar als je een vierkante of rechthoekige tafel kiest, zet je deze dan tegen de muur of vrijstaand? Als je kiest voor vrijstaand, houd dan rekening met een ruimte van 70 centimeter achter de stoel om deze comfortabel te kunnen uitschuiven. Als het ook mogelijk moet zijn om rond te tafel te kunnen lopen indien deze in gebruik is, heb je nog 65 centimeter extra nodig.

Voor hoeveel personen moet er ruimte zijn?

Voor een gezinkies je niet gauw een kleine vierkante eettafel. Die is meer geschikt voor romantische avonden met twee. Indien je regelmatig gasten krijgt voor het eten is het prettig als je daarvoor voldoende ruimte hebt. De tafel moet echter ook in verhouding zijn tot de kamer of hoek, waarin deze geplaatst wordt. Wil je voldoende ruimte maar ook een tafel die past bij de kamer? Kies dan voor een uitschuifbare tafel.

Welke vorm moet de tafel hebben?

Hierboven is al geschreven over de ruime rechthoekige tafel en de romantische kleine vierkante. De vorm die echter steeds populairder wordt, is een ronde eettafel. Een ronde eettafel creëert een gezellige sfeer en past ook in een kleine ruimte. In een grote eetkamer kan je met een ronde eettafel de ruimte optimaal benutten door meubels bij te plaatsen.

Welke stoelen kies je bij je eettafel?

Mocht je behalve een nieuwe tafel ook nieuwe eetkamerstoelen kopen, dan draait het allemaal om beschikbare ruimte. Een eettafel is in het algemeen 80 tot 85 centimeter hoog. Daarbij is de dikte van het tafelblad ook een factor waarmee je rekening dient te houden. Als je gaat voor eetkamerstoelen met leuningen, dan moeten deze uiteraard goed onder de tafel passen. Bij stoelen zonder leuning is het comfortabel als er minstens 10 centimeter ruimte is tussen knie en tafelblad.

Hoeveel stoelen passen er onder de eettafel?

Voor een stoel zonder leuning kan je het beste minimaal 44 centimeter zitruimte aanhouden. Hebben de stoelen leuningen, dan ga je voor 47 centimeter minimaal. Let ook op de stand van de poten van je eetkamerstoelen. Schuine poten vragen meer ruimte dan rechte.

Wonenonline

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners