2927
Fauteuil in notenhout
Gepubliceerd: 20-09-2017 Laatste update: 10-06-2023

De internationaal gerenommeerde Deense meubelontwerper Hans J. Wegner staat bekend om zijn unieke vakmanschap en om zijn voorliefde voor de brede mogelijkheden van natuurlijke materialen. De CH25-fauteuil is een elegant voorbeeld van het uitzonderlijke vakmanschap van de ontwerper, niet in het minst als het aankomt op de nauwgezette weeftechnieken die zijn toegepast. Carl Hansen & Son presenteert deze stoel met een zitting en rugleuning van papercord voor het eerst in een uitvoering van notenhout.

Hans J. Wegners CH25-fauteuil is tot op heden alleen beschikbaar geweest in eiken en gerookt eiken. Nu is de fauteuil ook beschikbaar in notenhout, waardoor er een nieuwe esthetische dimensie wordt gegeven aan het ontwerp. De CH25 is een van de eerste vier iconische meesterwerken die Wegner exclusief voor Carl Hansen & Son ontwierp in 1950. De fauteuil wordt gekenmerkt door een comfortabele en uitnodigende elegantie met oog voor detail. De talenten van de jonge Wegner als ontwerper en meubelmaker komen duidelijk in het ontwerp naar voren.

"De introductie van de CH25 in geolied Amerikaans notenhout door Carl Hansen & Son reflecteert de toenemende interesse in meubilair gemaakt van deze specifieke houtsoort. De warme uitstraling die inherent is aan notenhout, staat in een aangenaam contrast met moderne architectuur en complementeert juist meer traditionele inrichtingen. De elegante stoel die gekarakteriseerd wordt door een verfijnd ontwerp en nauwgezet vakmanschap, krijgt in de uitvoering met deze houtsoort een nieuwe dimensie", aldus Knud Erik Hansen van Carl Hansen & Son.

inspiratiebrochures1.png

Net als bij de legendarische Wishbone Chair die Wegner aan het begin van zijn loopbaan ontwierp, is de herkenbare stempel van Wegner duidelijk te zien in de ambitieuze en beeldende vorm van de CH25. De technisch gecompliceerde weeftechniek die kenmerkend is voor de ontwerpen van Wegner, is essentieel bij de CH25; de zitting en de rugleuning zijn beide van dubbel geweven papercord gemaakt. De stoel wordt handgeweven met vierhonderd meter papercord; een taak waar ervaren wevers ruim tien uur mee bezig zijn.

"Het maken van de dubbel geweven zitting was een uitdaging voor de handwerkers in de jaren vijftig, want de uitvoering vraagt om een speciale techniek en veel vaardigheid. De CH25 is ontworpen in samenwerking met een van de beste wevers in de werkplaats. Deze wever was een grote inspiratiebron voor Wegner, die geweven papercord gebruikte in alle vier van zijn eerste iconische ontwerpen", legt Knud Erik Hansen uit. Hij benadrukt dat Wegner naast een oog voor esthetiek ook veel kennis had van meubelmaken en ergonomie.

Wegner was een duidelijke pionier in zijn vakgebied en hij stond bekend om zijn experimentele en nieuwsgierige benadering van het vakmanschap en van materialen. Deze benadering wordt weerspiegeld in zijn veelvuldige gebruik van papercord. In eerste instantie gebruikte Wegner geweven papercord als een vervangend materiaal na de Tweede Wereldoorlog, toen grondstoffen schaars waren. Hij ontwikkelde echter al snel een sterke voorkeur voor dit eenvoudige materiaal vanwege de stevigheid en de ontwerpmogelijkheden.

Het design van de CH25 doet denken aan de informele bureaustoelen uit de periode waarin de stoel is ontworpen. De naar achteren gekantelde voorste poten en de armleuningen, de zitting met dubbele ronding die doorloopt tot de achterste poten en de gekantelde rugleuning zijn op zichzelf allemaal vernuftige elementen die tezamen een dynamisch resultaat geven. De CH25 straalt elegantie uit en heeft een tijdloos modern karakter dat al meer dan zeventig jaar standhoudt.

"De CH25 heeft vandaag de dag nog net zo'n moderne en tijdloze uitstraling als toen deze werd ontworpen, dankzij de uitgesproken, strakke lijnen, de stevigheid, het comfort en de schoonheid. De duidelijke potentie als klassieker maakt dat het ontwerp van de fauteuil niets aan relevantie inboet", zegt Knud Erik Hansen.

De CH25 is verkrijgbaar in eiken en gerookt eiken met verschillende afwerkingen of in notenhout met een geoliede of gelakte afwerking. De zitting van papercord is verkrijgbaar in de kleuren naturel en zwart.

De CH25 is verkrijgbaar vanaf het najaar van 2017 en de adviesprijzen beginnen bij EUR 2836 (excl. btw).

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide