990
Alles over de aanschaf van een eiken tafel
Gepubliceerd: 18-05-2021

Een tafel van eikenhout is een prominent meubelstuk in je huis. Met zijn robuuste verschijning kun je er niet echt omheen. Maar waar moet je nou precies op letten als je een nieuwe eiken tafel aanschaft?

Want er zijn nogal wat verschillende vormen, formaten en diktes als het gaat om het tafelblad. Ga je bijvoorbeeld voor een vierkante, rechthoekige of ronde houten tafel? Keuze genoeg! Ook de afwerking van het tafelblad kan op allerlei verschillende manieren. Lakken, oliën, beitsen, verven. En dan nog het onderstel. Ga je voor vier eikenhouten poten, een centrale poot, een onderstel van chroom of van geborsteld staal? En waar veel mensen niet bij stil staan, hoe groot moet of mag de eiken tafel eigenlijk zijn? Te groot en je kunt straks je kont niet meer keren. Te klein en je houdt allemaal loze hoekjes over. In dit artikel geven we je slimme handvatten om je aan vast te houden als je op zoek gaat naar een nieuwe eiken tafel.

Het formaat
Het komt meer dan eens voor dat mensen een te grote tafel kopen. Vaak is het formaat en de verhoudingen in je eigen huis lastig in te schatten in een ruime showroom. Zelfs 20 centimeter meer of minder is al een wereld van verschil. Meten is weten gaat hier op. Neem een laken of dekbed in hetzelfde formaat als het tafelblad. Leg het neer op de plek waar de tafel komt. Zo kun je een beetje inschatten hoeveel ruimte de tafel in gaat nemen. Nog beter is om een tafel van hetzelfde formaat tijdelijk op de plek te zetten, of een stuk karton in het juiste formaat op tafelhoogte te houden voor een realistische indruk. Vergeet niet dat er ook nog stoelen omheen moeten en dat mensen een beetje comfortabel aan kunnen schuiven straks. Gemiddeld heb je minimaal 60 centimeter van de tafelrand tot de muur nodig.

inspiratiebrochures1.png

De hoogte
De hoogte is mede afhankelijk van het soort eetkamerstoelen dat je hebt. Eetkamerstoelen met armleuningen zijn erg populair omdat ze comfortabel zitten en we steeds langer tafelen of nog een wijntje drinken na het diner. Ook de gemiddelde lengte van de mensen die aan de tafel zitten speelt een rol in het bepalen van de ideale hoogte. Zijn ze tussen de 1.75 en 1.90? Dan is een tafel van rond de 80 centimeter hoog de beste keuze. Wanneer je niet langer dan 1.75 bent is het beter om een tafel van ongeveer 75 centimeter te nemen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide