1624
Woontrend Vorm & Structuur
Gepubliceerd: 20-10-2012 Laatste update: 10-06-2023

Trendy interieurs zijn deze zomer kunstzinnig en kleurrijk. Vormen van meubelen en woonaccessoires worden kunstzinniger en opvallend is het gebruik van grovere structuren en vrolijke kleuraccenten.

De zomerse trendkleuren rood, terra, oranje en grasgroen zijn hot en beeldbepalend bij woonmodetrend Vorm & Structuur. Deze woonsfeer komt goed tot zijn recht in huizen die afwijken van de standaard. Denk aan lofts, oude fabrieken, een omgebouwde school, kerk of atelier. Deze in bestaande architectuur gebouwde huizen hebben binnen vaak een buitenmuur van baksteen of een industriële vloer van beton. Bij woonmodetrend Vorm & Structuur staan opvallende vormen, structuren en echte designkunst centraal: handgemaakt door een aanstormend talent of door jezelf. Laat je inspiratie de vrije loop en leef, slaap, speel, rust, werk, eet en kook erop los!

Design al dente
Met een beetje fantasie is in de ene stoel een lasagneblad te herkennen, lijkt een andere omwikkeld met spaghetti en oogt een aardewerken schaal als een berg pizzadeegbolletjes. Design dat doet denken aan de Italiaanse keuken! Deze keuken zit tevens vol verrassingen. Populair is de industriële look met veel losse elementen zoals een vrijstaande spoelbak of koelkast. Een gevoel van huiselijkheid ontstaat door het gebruik van ouderwets geblokte tegels op de vloer, gezellige geruite tafelkleden, houten werkbladen en simpele (houten) keukenstoelen. Er wordt in dit interieur gespeeld met formaten die afwijken van de standaard: de wasbak is extra diep, de opbergkast extra groot, de eettafel grof en het kookeiland groots, met als eyecatcher één grote opvallende lamp of een verzameling van kleine verfijnde lampjes. Zie het interieur als een gerecht: de juiste ingrediënten zorgen samen voor een smaakvol geheel. Woon smakelijk!

woontrends 2011

Slierten & Lussen
Er wordt in dit interieur gespeeld met afmetingen en vormen die uit verhouding zijn. De Loop Chair van de jonge ontwerpster Sophie de Vocht is de echte blikvanger in dit kunstzinnige interieur. Je kunt het op het eerste gezicht niet direct zien, maar het getufte object is een kruising tussen een kleed, daybed en zitmeubel! Je kunt er dus alle kanten mee op en los in de ruimte is het een prachtig kunstwerk, net als de Cloud Stool van designstudio Joon & Jung. Het wolkendek inspireerde tot deze wolk van een kruk, gemaakt uit dikke slierten textiel. Geïnspireerd door de slierten en lussen in het design maken we vervolgens zelf spaghetti om van te smullen.

woontrends 2011

Tafeltje Dekje
Een simpele keukentafel is praktisch en makkelijk in onderhoud. Geïnspireerd op de Italiaanse levensstijl komt het geblokte tafelkleed bij elke maaltijd tevoorschijn. Kleurrijk kunststof design servies wordt gecombineerd met het tweedehands servies van oma. De houten keukenstoel, bij voorkeur met spijlen, maakt zijn comeback in ons interieur; simpel en stapelbaar, makkelijk te combineren en eenvoudig in onderhoud dus geschikt voor elk interieur. De tafellamp is, in de vorm van een enorme koksmuts, wat minder ingetogen maar doet in ieder geval voldoende gespreksstof oplaaien en laat er geen misverstand over bestaan: we zitten in de keuken! Schuif gezellig aan: Buon appetito!

woontrends 2011

Design Incognito
Bij woonmodetrend Vorm & Structuur gaat design incognito. Dat de Loop Chair van Sophie de Vocht een stoel is, is vooral uit de naam af te leiden. Het kleed Mangas (mouwen) doet zich voor als XXL mouw van een gebreide trui. Ook de staande houten kapstok is niet direct als zodanig herkenbaar en lijkt veel te kunstzinnig om als functionele jashanger te dienen. Groene kratten overstijgen de opbergfunctie, letterlijk en figuurlijk, en vormen samen een muur: de roomdivider anno 2011, in trendkleur groen. Kunstzinnig en hip!

woontrends 2011

Vorm & Structuur in 5 stappen

  • Kleuren & materialen:

   Combineer rood, oranje en grasgroen met koele kleuren als (metallic) grijs, antraciet, wit en zwart. Met steen en beton in de basis (muur & vloer) en metaal, glas en wol in meubilair en accessoires (stoelen, tafels, servies en kleden of plaids) creëer je een industriële maar kleurrijke look, met ruimte voor kunstzinnige objecten.

   inspiratiebrochures1.png

  • Accessoires:

   Stop met het tot in de perfectie stylen van je interieur. Het nieuwe perfect is imperfect! Decoreer met accessoires die kleurrijk en gedessineerd zijn. Een paar grofgebreide kussens maken het een stuk makkelijker neerploffen op die witte bank. Breng kunst - in de breedste zin van het woord - in het interieur: dit hoeft niet altijd duur te zijn. Lijst een mooie oude poster in of fotografeer een tekening van je kind en laat deze op een aluminium plaat vereeuwigen.

  • Muur:

   Heb je een huurhuis maar wil je wel een bakstenen muur? Geen probleem, er zijn tegenwoordig prachtige look-a-like behangcollecties waarmee het lijkt of je muur van baksteen, sloophout of leer is gemaakt!

  • Vloer:

   Koop een groot en kleurrijk kleed voor op de gladde vloer, voor meer warmte en comfort. Laat mooi tapijt op maat snijden zodat deze precies is afgestemd op de betreffende ruimte. Kies voor een uitgesproken kleed - qua kleur en/of structuur - dat extra opvalt op bijvoorbeeld een gietvloer, met bijvoorbeeld grote lussen of een grof geknoopt kleed.

  • Textiel:

   Kleden, kussens en plaids brengen warmte in het industriële interieur. Ze zijn rijk aan kleur en structuur en zorgen voor een vrolijke noot.

Bron: Perscentrum Wonen
Woonmodetrend Vorm & Structuur kwam tot stand i.s.m. magazine Eigen Huis & Interieur.
Styling, productie & fotografie : Floor Knaapen
Productie assistentie : Anne Sophie Markus, Armando Ello
Tekst : Monique van der Reijden
Met dank aan : Perscentrum Wonen
Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nl

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide