2271
Woontrend Stad & Land
Gepubliceerd: 20-10-2012 Laatste update: 07-05-2017

We willen meer groen! Meer buiten! Meer eco! Dat vinden we in de nieuwe woonmodetrend Stad & Land. Niet met een nostalgische maar een moderne blik wordt naar het landleven gekeken. Natuurlijke materialen als hout, wol, vilt en touw en boerse must haves als de ladder en spijlen stoeltjes worden gecombineerd met modern design. Groen is letterlijk en figuurlijk het sleutelwoord, waarbij grenzen tussen binnen en buiten vervagen en milieu- en mensvriendelijke producten en kleuren als mos- en grasgroen de boventoon voeren. Nieuwe naturellen als champagne, zand en kiezel combineren prachtig. Felle kleuraccenten in mosterd geel en oranje laten de zon schijnen in dit stoere maar sophisticated interieur.

Daybed Mellow en donker houten bijzettafeltje Bondt van Zeitraum via www.eye4design.eu. Fauteuil Eugene van E15 via www.formatdesign.nl. Twee blank houten bijzettafeltjes Monocle en Kids van www.anothercountry.com. Zwart metalen bijzettafeltje TOR van www.montis.nl. Lamp Jieldé van www.depotrotterdam.nl. Poef Pigeon van www.gelderlandgroep.com. Geel en groen gehaakt kussen en fles met gehaakte jas van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Witte gehaakte kussens en plaid van www.rivieramaison.com. Langwerpig kussen en fel groene kussens van www.0900-design.nl. Geel kussen met ster en groene vaas met tak van www.zomersbloemen.nl. Kleed Bridge van Woodnotes via Styling and More agenturen, 06-22958318.

Simpel maar sterk
Niet drukke patronen maar juist unis typeren deze woonmodetrend: ze zorgen voor rust en ruimte. Zo is er meer aandacht voor de kracht van kleuren en materialen: het sprankelend groen en geel van textiel, het gladde notenhout van de bijzettafel, het zachte vergrijsde leer van het daybed en de open structuren van luchtige breisels. Inspiratie komt zowel van het traditionele landleven als uit de moderne stad. Smaakvol, warm en gezellig maar ontdaan van alle opsmuk, krullen en prullen. Er blijft een simpel maar sterk interieur over: de essentie van woonmodetrend Stad & Land. De nieuwe landelijkheid is stoer en sober maar sophisticated.

Woontrends 2011 Stad & Land

Fauteuil Eugene van E15 via www.formatdesign.nl. Poef Pigeon van www.gelderlandgroep.com. Blank houten bijzettafeltjes Monocle van www.anothercountry.com. Donker houten bijzettafeltje Bondt van Zeitraum via www.eye4design.eu.

Woontrends 2011 Stad & Land

Tafel van www.roelverhulst.nl. Groene fauteuil Lotus van www.montis.nl. Groene spijlenstoel Hee Dining van Hay via www.0900-design.nl. Zwart spijlenstoeltje Surpil van DCW via www.degeusagenturen.nl. Gehaakte vaasmand en jas voor glas, theepot en vaas van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Lamp Jieldé via www.depotrotterdam.nl. Glazen bord van www.zomersbloemen.nl. Lampen van Merci in Parijs, www.merci-merci.com. Groen Recoloured tapijt van Marc Janssen tapijten via www.tapijten.nl.

Mobiel meubilair
Het zomerse interieur anno 2011 wordt gekenmerkt door mobiliteit en flexibiliteit. Door slim in te richten en op te bergen wordt de ruimte optimaal benut. Zo wordt een plekje als de erker goed gebruikt door een op maat gemaakte opberg-bank. Kleine bijzettafels en krukjes zorgen voor dynamiek: ze zijn simpel en snel verplaatsbaar en zorgen daarmee voor afwisseling. Nieuw is de multifunctionele salontafel die in hoogte verstelbaar is en qua vorm geïnspireerd is op het inklapbare veldbed. Het signalement voor eetkamerstoelen is de retro spijlenstoel, de klapstoel en de gestoffeerde kuipstoel. Ook buitenmeubilair is populair en flexibel. De verweerde tuinstoel stamt uit een ver verleden. Tegenwoordig zijn er stijlvolle buitenstoelen waar we liever ook binnenshuis mee pronken en andersom: het daybed is weliswaar een comfortabele loungeplek voor binnen maar doet het ook goed op het terras. Het kan! Mix, match, verplaats en verwissel. Door de natuurlijke materialen, unis in frisse kleuren en de afwezigheid van drukke prints, wordt het niet snel teveel in dit modern landelijke interieur.

Woontrends 2011 Stad & Land

Blankhouten bijzettafeltje Kids van www.anothercountry.com. Donker houten bijzettafeltje Bondt van Zeitraum via www.eye4design.eu. Gehaakte kussens van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Groene kussens via www.0900-design.nl. Lederen vazen van Simon Hasan. Wit gehaakt kussen met knopen via www.rivieramaison.com. Koperen schaaltje en groen glaasje zijn privé bezit.

Woontrends 2011 Stad & Land

Gehaakte vaasmand van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Lamp Jieldé via www.depotrotterdam.nl. Glazen bord via www.zomersbloemen.nl. Kastje is privé bezit.

Woontrends 2011 Stad & Land

Tafel van www.roelverhulst.nl. Gehaakte jas voor glas, theepot en vaas van Ineke Visser via www.heinshome.nl Spuitfles is privé bezit.

Eerlijk en uniek
De emotionele lading van een zelfgemaakt kussen, schilderij of taart smaakt vaak naar meer: het is uniek, eerlijk en met liefde gemaakt. We decoreren ons huis daarom steeds vaker met handgemaakte accessoires, kunst van locale kunstenaars en ambachtelijk en verantwoord design. Zoals de van gekookt leer gemaakte vazen van Simon Hasan, waarbij een middeleeuws ambacht weer tot leven wordt gewekt. Of het kunstwerk van Gabriela Davalos met een schildering van een tarwe, dat symbool staat voor het landleven. De term social design is in opkomst in woonmodeland: de mens achter het ontwerp heeft recht op eerlijk arbeidsomstandigheden. De Vietnamese makers van de handgemaakte sfeerlamp Birds Nest (Ay Illuminate) hebben een goed bestaan en de Engelse timmermannen van Another Country krijgen goed loon én een ergonomische werkplek met gezond binnenklimaat. Fair trade voor iedereen!

Woontrends 2011 Stad & Land

Lamp Birds Nest van www.ayilluminate.com. Salontafel 7680 van Scholten & Baijings voor www.gelderlandgoep.com. Gehaakt kussen, jas voor vaas en kopje van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Groen kussen (onder) van www.zomersbloemen.nl. Groen Recoloured tapijt van Marc Janssen tapijten via www.tapijten.nl. Groene vaas van www.zomersbloemen.nl. Behang Galerie de Tableux uit de collectie Un Bisou van www.eijffinger.com.

Woontrends 2011 Stad & Land

Fauteuil Clara van Moroso via Luirink agenturen, 0252-622722. Tafeltje TOR van www.montis.nl. Kunstwerk met tarwe door Gabriela Davalos. Groene vaas van www.zomersbloemen.nl. Gehaakte vaasmand van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Lamp Jieldé via www.depotrotterdam.nl.

Lichtgewicht licht
De sfeerverlichting in nieuwe collecties is lichtgewicht en makkelijk verplaatsbaar: lampionnen van papier, lampen van gevlochten hout, touw of bamboe en lampen van metaaldraad. Voor het lichtplan gelden ook nieuwe regels. Zo is maximaal daglicht in huis een voorwaarde. Maak gebruik van grote raampartijen, erkers en dakramen en creëer zelf licht met transparante blinds, lichte gordijnen en witte horizontale lamellen en shutters. Kleine (retro) lampjes zorgen voor de juiste sfeer: van bureaulamp tot staande lamp. Bij voorkeur hangt er meer dan één lamp boven de eettafel en, let op, niet op dezelfde hoogte en niet op één lijn!

Woontrends 2011 Stad & Land

Stof Azuro van Kinnasand via www.beskafabrics.nl. Poef Pigeon van www.gelderlandgoep.com. Rieten poef van Return to Sender via www.hema.nl. Glazen bordje via www.zomersbloemen.nl. Trap, plaid en kachel zijn privé bezit.Uitgelicht: de fauteuil
Was de bank tot voorheen het pronkstuk in de zitkamer? Die tijd is voorbij! Het is de nieuwe generatie fauteuils die de show steelt. Prachtige exemplaren - zoals de verfijnde dames fauteuil zonder armleuningen - geven de kamer een nieuwe stijlimpuls. De uitgesproken vorm, aparte bekleding en comfortabele zit maken van deze meubelen functionele kunstwerkjes. Ze overstijgen de zitkamer want deze fauteuils doen het ook goed als object in de slaapkamer of als centrale middelpunt van (nieuw!) de stilhoek: een leeshoek zonder computer, tv of audio. Zodat je in alle rust kunt zijn.

Woontrends 2011 Stad & Land

Behang Galerie de Tableux uit de collectie Un Bisou van www.eijffinger.com. Vaasjes omwikkeld met wol van Ineke Visser via www.heinshome.nl.

Luchtige stoffen en landelijk behang
Voor meer gezelligheid in huis maken we deze zomer veel gebruik van luchtige stoffen en landelijk gedecoreerd behang. Bij voorkeur linnen gordijnstoffen zonder prints maar met bijvoorbeeld een subtiel kleurverloop. Op het behang mogen prints wel, maar met mate: romantische en landelijke dessins brengen de sfeer van het landleven in huis, ook al woon je in een hypermodern stadsappartement!

Woontrends 2011 Stad & Land

Fauteuil Clara van Moroso via Luirink agenturen, 0252-622722. Kleed Avenua van Woodnotes via Styling and More agenturen, 06-22958318. Sidetable en tafeltjes van www.anothercountry.com. Lampje Gras N205 via www.degeusagenturen.nl. Rieten schaal van Return To Sender via www.hema.nl. Lampen aan ladder van conceptstore Merci in Parijs, www.merci-merci.com. Trap en plaids zijn privé bezit.

Stad & Land in 5 stappen
1. Kleuren & materialen:

Kies voor een mix van lichte houten meubelen en veel textiel. Stoer leer combineer je met zachte matte stoffen in groentinten, zomers geel en naturellen. Wit is de basis maar geef één muur juist een andere kleur: bijvoorbeeld in champagne of leger- of grasgroen!

2. Accessoires:

Met krukjes, poefjes en - nieuw - de ladder, ontstaat dynamiek. Grote kamerbomen, takken, tropische planten en veldboeketten brengen het landelijke interieur tot leven.

3. Verlichting:

Experimenteer met sfeerlicht en zoek naar een verzameling van verschillende lampen: oud & nieuw, groot en klein, hightech en handgemaakt.

4. Vloer:

Op de vloer zijn landelijke tegels, houten vloerdelen, natuurlijk kurk of look-a-likes in linoleum geschikt. Kleden met streepdessin in zomers kleuren en gevlochten matten zijn hip voor binnen én buiten.

5. Textiel:

Verzamel kussens in allerlei vormen en maten: fel of naturel, gebreid, gevlochten of gehaakt. De bank mag er weer vol mee liggen. Is breien jouw nieuwe yoga? Brei dan een vrolijk jasje voor een vaas, theepot, lamp of zelfs de poot van een tafel of de tak van een boom. Wild breien noemen ze dat! Als je daar zelf geen tijd voor hebt, kies dan voor breisels van Nederlandse ontwerpers als Ineke Visser van HeinsHome.

Bron: Perscentrum Wonen

Fotografie: Sophia van den Hoek

Styling & productie: Monique van der Reijden

Productie assistent: Joyce de Haas

Tekst: Monique van der Reijden & Priscilla de Putter

Met dank aan: Dutch Style Company

Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nl


inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide