3038
Woontrend Oost en West
Gepubliceerd: 20-10-2012 Laatste update: 07-05-2017

De ulturen, de ambachten en de mystiek uit het Verre Oosten boeien ons westerlingen al eeuwenlang. Tenslotte leerden we van de Chinezen hoe we Delfts Blauw moesten maken, ligt de oorsprong van de Italiaanse pasta daar en zouden we zonder de Japanners hoogstwaarschijnlijk geen sushi hebben gekend. Opnieuw is nu het Verre Oosten actueel in de nieuwste interieurtrends. Indigo blauw, origami-achtige vormen, symmetrie en orde zijn belangrijk dit voorjaar!

De lichtgewicht Spoon Table (met inklapbare poten) van Antonio Citterio voor Kartell, via www.bubbleclubamsterdam.nl. Stoelen met houten frame en leren kuip (1978) van Angelo Mangiarotti, opnieuw uitgebracht in nieuwe AgapeCasa collectie, via www.designlabels.nl. Lamp Umut uit rotan strips van www.ayilluminate.com. Dienblad uit ecologisch notenhout van Frigerio via www.zenit.nl. Gebloemde interieurstof Orchidea van Rubelli (100% katoen) via www.frozenfountain.nl. Geweven visgraat tapijt Clarence van www.bomat.be via Van Doorn Agenturen, T 06-53 830 364. Serviesgoed en hoge vaas via www.ptmd.nl. Blauw vaasje via www.Ikea.com.

Actueel Azie
In de geschiedenis kwamen er ook op het gebied van interieur steeds weer invloeden uit Aziatische landen aan de orde. In de Gouden eeuw bijvoorbeeld, importeerde men porseleinen vazen en lacquerware meubelen uit Azie. Ook de rijstpapieren bollampen en het tapijt uit biezentegels, die in de jaren zestig in vrijwel elke Hollandse starterswoning te vinden waren, zijn een voorbeeld van deze invloed. De Japans-Amerikaanse ontwerper Isamu Noguchi heeft in de jaren vijftig beroemde ontwerpen gemaakt, waarin de Westerse en Japanse cultuur samenkwamen. Zijn Akari lampen uit rijstpapier en zijn organisch vormgegeven meubels zijn beroemd en decennia later nog steeds succesvol. Opnieuw is nu het Verre Oosten actueel in de nieuwste interieurtrends, vooral in vormen, kleuren en patronen.

woontrends 2011

Linnen interieurstof de Arita Porcelain uit de La Plage - Riviera collectie van Ralph Lauren via www.wva.nl. Traditionele Japanse theepot uit gietijzer via www.simonlevelt.nl. Kandelaar en vaasje met driehoekjes motief, recht vaasje met bloemdessin (rechts achter) en bovenste bord rechts via www.polspotten.nl. Traditionele Chinese vaas via A.A. Knoop: T 06-52 40 51 90. Andere serviesgoed via www.homeshopgoodliving.nl. Houten plateau via www.ptmd.nl.

Indigo en Ikat
Indigo blauw is hot! We zien de kleur terug in de nieuwe interieurcollecties en daardoor ook in het moderne interieur. In Aziatische landen wordt indigo al eeuwenlang als kleurstof gebruikt. Vooral in stoffencollecties wordt de kleur nu veel toegepast, waarbij ook ikatmotieven en batiks erg belangrijk zijn. De vorm van meubilair lijkt geïnspireerd op origami-vouwwerk. We zien bijvoorbeeld meubels met scherpe vouwen en facet-structuren. Daarnaast is het contrast tussen glanzend en mat belangrijk: hoogglans meubelen, die doen denken aan lakwerk, combineren goed met matte oppervlakken met een keramiek-achtige huid. In combinatie met de kleuren indigo blauw, zwart, wit en rood, gestileerde bloempatronen en materialen als bamboe en donkere houtsoorten is de Oosterse sfeer een feit.

woontrends 2011

Salontafel Meniscus uit zwart gelakt glas met daarop witte draaibare kunststof doos van Pearson Lloyd voor Tacchini via www.byotten.nl. Porseleinen theepot en witte vaas Lightscape van Ruth Gervich voor Nymphenburg via www.frozenfountain.nl. Zwarte vaas en Chinees keramiek krukje via www.ptmd.nl. Scheidingswand Lightfacet van Mireille Meijs (Design Academy Eindhoven) via www.zenit.nl. Gevlochten biezen vloerkussen Poffer via www.ayilluminate.com. Wollen kussen van Mae Engelgeer via www.frozenfountain.nl. Geweven visgraat tapijt Clarence van www.bomat.be via Van Doorn Agenturen, T 06-53 830 364. Papieren lopertje (eigenlijk een gordijnpaneel) van www.ikea.com. Roze kop en schotel van Limoges porselein zijn vintage.

woontrends 2011

Hoekdeel van de sofa Bend van Patricia Urquiola voor B&B Italia, patchwork bal van SEVV voor Moroso en latjes poef Bubo Bubo van Samuel Chan voor Mossi: alles via www.covanderhorst.nl. Salontafel uit losse eikenhouten balken via www.design020.nl. Bamboe lamp Urchin van www.ayilluminate.com. Paardenhoofd van keramiek uit de Han periode, kalligrafiepenselen en groene bronzen vaas, alles Chinees via A.A. Knoop T 06-52 40 51 90. Roze rubberen vaas van Hella Jongerius; van Floris Hovers een krukje met touw omwikkeld en kussen uit gestreept fluweel via www.frozenfountain.nl. Rode vaas, glazen vitrine en bamboe bekertje via www.polspotten.nl. Bamboe carpet Orient 560, ook verkrijgbaar als tegels of kamerbreed via www.cunera.nl. Behang Atomic van Sanderson & Sons via www.sanderson-uk.com.

Symmetrie en orde
De specifieke esthetiek die voortkomt uit de symmetrie en orde in met name de traditionele Japanse interieurs, is van invloed op de Westerse vormgeving van dit moment. De wellness industrie heeft wat dit betreft bijzonder veel inspiratie opgedaan in Japan. Denk aan het gebruik van natuurlijke materialen als bamboe, hout, steen en water, het laag bij de grond loungen met lage tafels, krukjes, zitkussens, pouffes, plat geweven matten en het gebruik van panelen of room dividers in het interieur. Ook het gebruik van wierook en huisparfums, het thee-ritueel en het bijbehorende fijne porselein; het past allemaal in de sfeer van Oosterse inspiratie. Lichte meubelen - zowel qua gewicht als silhouet en structuur - zorgen voor een licht interieur dat rust uitstraalt. De verfijnde vormgeving van het Verre Oosten is terug te vinden op talloze terreinen: van nieuwe meubels en stoffen tot lampen en accessoires. Dit resulteert in een Oosterse sfeer die niet alleen mooi is maar ook vredig en zen!

woontrends 2011

Lamp Seed Pod uit eikenhouten schakels met led-verlichting van www.ayilluminate.com. Kunststof eetkamerstoel uit de Rift serie van Patricia Urquiola voor Moroso via Luirink Agenturen, T 0252-622722. Behang Atomic van Sandenson via www.sanderson-uk.com. Houten plateau via www.ptmd.nl Japans theepotje via www.japansewinkeltje.nl. Op de voorgrond de mand Blow Up uit bamboestokjes, van de gebroeders Campana voor Alessi via www.frozenfountain.nl. Papieren lopertje/gordijnpaneel van www.ikea.com.

Oost & West in 5 stappen • Kleuren:

  Blauw - vooral indigo blauw - is hot item en wordt gecombineerd met zwart en wit, in de nieuwe interieurstoffen ïn bij woonmodetrend Oost & West. Deze sterke basis krijgt met oudroze, fel- en wijnrood een warm accent.


 • Materialen:

  Designers bedenken tal van nieuwe toepassingen voor natuurlijke materialen als hout en bamboe, belangrijke materialen bij deze woonsfeer. Maar ook in kunststof zijn er meubels die met hun exotische vormen een Oosterse sfeer benadrukken.


 • Vormen:

  Bijzondere silhouetten zorgen voor een licht Oosters element. Scherpe vouwen en hoeken combineren het beste met ronde en ovale vormen als tegenhanger; samen zijn ze in balans. Verder zijn luchtige meubelen - zowel qua gewicht als vorm - kenmerkend, met open structuren.


 • Accessoires:

  Subtiele verwijzingen (indigo blauw, symmetrie) en specifieke decoraties (bloesems, theeservies) geven het interieur een Oosters karakter. Accessoires als porseleinen vazen, Delfts Blauw en Japanse objecten als lampionnen, oosterse theepotten, stoffering met Aziatische patronen (batik, ikat en bloesem) en laquerware objecten maken deze woonsfeer compleet.


 • Textiel:

  Matten, plat geweven tapijt en vloerkussens maken van woonmodetrend Oost & West een relaxte woonsfeer, waarbij textiel de ontspanning dient. Op grote kussens en matten kan je lekker laag bij de grond loungen. We zien batik- en ikat-dessins terug op meubelstoffering en gordijnen, en motieven die verwijzen naar de beschilderingen van Chinees en Japans porselein. Ikat dessins krijgen een vrije vertaling o.a. door middel van digitale prints.woontrends 2011

Zijden stof India van ïlitis via www.loggerewilpower.com. Stoeltje Camilla Club met leren kuip van Alberto Basaglia en Natalia Rota Nodari voor YDF via www.byotten.nl. Kunststof poef Ibayak en glazen schemerlamp met drijfhout Kiinau van Bleu Nature via www.duran.nl. Zwarte piedestal, roze vaas en roze kussen via www.polspotten.nl. Theepot van Bredemeijer via www.simonlevelt.nl. Houten Japanse slippers via www.japansewinkeltje.nl. Blauw/roze kussen, stof ïlitis via www.frozenfountain.nl. Papieren carpet Cedre 9401 via www.cunera.nl.Bron: Perscentrum Wonen

Fotografie: Dennis Brandsma

Styling, tekst & productie: Marianne van Dodewaard

Assistent: Brechtje van den Wall Bake

Met dank aan: Perscentrum Wonen

Met dank aan : Perscentrum Wonen

Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nl

inspiratiebrochures1.png


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide