2460
Woontrends
Gepubliceerd: 30-08-2012 Laatste update: 07-05-2017

Bij de Woonmode Stil van het Perscentrum Wonen draait het allemaal om een eenvoudige en pure vormentaal. Als tegenreactie op de overdaad van de laatste jaren, grijpen sommige ontwerpers terug op de eenvoudige vormentaal van vroeger. Excessen worden weer teruggedraaid. In deze nieuwste woonmodetrend is het uitgangspunt: soms is het goed om weer op de resetknop te drukken.

Helderheid brengt rust en comfort. Door je te richten op de functie van meubels wordt een stoel, bank of tafel een archetype. Bijna kunst. In een ruimte die modern van architectuur is en redelijk sleets van materialen, ontstaat een persoonlijke, tactiele omgeving door de toevoeging van dierbaar bezit. Als je oog hebt voor de eigenlijke vorm en specifieke textuur van voorwerpen, wordt de wereld vanzelf een stuk rijker.

Het alledaagse voorbij
De Gelderland-bank is een vintage exemplaar van Neef Louis, www.neeflouis.nl; de bank is bekleed met stof Tonus van Kvadrat en een indigo kussen, beide van Links en Gravenstein, T 020-626 59 28, www.linksengravenstein.nl. De Pallet Floor Lamp van het Londense Studio Mama koop je als werktekening op de site (£ 10), waarna je hem zelf kunt maken van een oude pallet, T 020-70 33 04 08, www.studiomama.com. De salontafel komt uit de serie Match van Jehs + Laub voor Schönbuch via Qornelis, T 073-623 34 25, www.schoenbuch.com. De LCW Chair is een ontwerp van Charles en Ray Eames (De Kasstoor via Vitra), karpet van The Rug Merchants. Luidsprekerset 90HD10 is van Radius van Raf, T 020-541 13 00, www.raf.nl. De lithos van Victor Vasarely komen van Fondation Vasarely, www.fondationvasarely.fr. De vaas van Sophie de Lerma en Braun-wekker zijn privébezit.

Woonmodetrend Stijl

Goed design is eerlijk en duurzaam
Tafel Melltorp is een ontwerp van Lisa Norinder voor Ikea, www.ikea.nl. Erop een kunstwerk van André Pielage (privébezit). Het dienblad is van Design House Stockholm, www.designhousestockholm.fi. De driepotige kruk 60 is een ontwerp uit 1933 van Alvar Aalto voor Artek via Nordic New, T 020-422 16 00, www.nolita.nl en www.artek.fi. De witte Tio Chair is van Massproductions. De paarse Mondial-stoel van Gispen werd ontworpen door Gerrit Rietveld en de Neon Tube is van Hay, beide via The Frozen Fountain, www.frozenfountain.nl. De zitelementen zijn van Stef Bakker.

Woonmodetrend Stijl

Goed design maakt een product bruikbaar
Tafel Besta Burs is een ontwerp van Mikael Warnhammer voor Ikea, www.ikea.nl. De pakken zuivel zijn van Marqt, T 020-620 37 68, www.marqt.com. De zwarte rubberen vaas is van Menu, www.menustore.be. De Crisisstoel komt uit de collectie van Piet Hein Eek via The Frozen Fountain, www.frozenfountain.nl. De stofzuiger Ultrasilencer Special Edition werd ontworpen door Pia Wallen voor Electrolux via Nordic New, www.electrolux.nl en T 020-422 16 00, www.nolita.nl. Collage Bold line is van San Ming, www.stylemeister.com. De heldere vormgeving van Apple

Steeds weer heeft Apples hoofddesigner Jonathan Ive de wereld even in zijn macht, kort voordat de nieuwste Apple-gadget wordt onthuld. Gemene deler in de vormgeving van de MacBook, iPod, iPhone en iPad, is de heldere, esthetische vormgeving, die weinig opdringerig is. Hebben we hier te maken met vernieuwend hedendaags design? Menigeen zou denken van wel. Maar wie onlangs de tentoonstelling Less and More The Design Ethos of Dieter Rams bezocht in het Londense Design Museum, zal verbaasd zijn.

De heldere vormgeving van Dieter Rams
Dieter Rams (1932) is industrieel ontwerper en tilde vanaf 1955 tot 1995 de huishoudelektronica van een beroemde Duitse fabrikant naar een hoger niveau. De overzichtstentoonstelling toonde Rams meest kenmerkende ontwerpen, variërend van wekkers en scheerapparaten tot tandenborstels en mixers. Elk voorwerp bracht hij terug tot zijn essentiële vorm, ontdaan van iedere nodeloze opsmuk. De treffende gelijkenis tussen zijn ontwerpen en de vormgeving van Apple zal niemand ontgaan. De ronde vorm in de recht-toe-recht-aan behuizing met afgeronde hoeken van de SK4 record player uit 1956 blijkt een regelrechte inspiratiebron te zijn geweest voor de iPod Classic. Ook de nieuwe Woonmodetrend Stil laat zich inspireren door de Duitse productdesigner. Begin jaren tachtig formuleerde Rams tien principes waaraan goed design volgens hem diende te voldoen. Interessant is om te kijken wat deze geboden betekenen voor de leefomgeving. Ze ontdoen het interieur van een hoop ruis die de afgelopen jaren is ontstaan.

Woonmodetrend Stijl

Goed design is zo min mogelijk vormgegeven
De opbergmeubels komen uit de serie Match, ontworpen door Jehs + Laub voor Schönbuch via Qornelis, T 073-623 34 25, www.schoenbuch.com. Dieter Rams ontwierp tuner CE 501 in 1969 voor Braun, www.braun.com. Draaitafel Debut 3 is van Pro-Ject, www.project-audio.com, van Raf T 020-541 13 00, www.raf.nl. Koptelefoon AKGK416P is van Apple, www.apple.com. De houten buste uit het Hamburgse constructivisme en grafische platenalbums zijn privébezit.

Woonmodetrend Stijl

Goed design klopt tot in detail
Eenvoudig en functioneel: de flexibele zwarte kraanlamp 2 van Stef Bakker, www.stefbakker.nl. Lamp X van Paul Lelieveld heeft een met goud gepatineerde ijzeren voet en zijden kap. Tafellamp Jane komt uit de collectie van Tobias Grau via De Kasstoor, T (0049) 41 01 37 00, www.tobias-grau.com. De borduurwerken zijn van Dirk Jensma, www.jensma.net.

Woonmodetrend Stijl

Vorm volgt functie
Van boven naar beneden: plywood stoel SB02, ontworpen in 1955 door Cees Braakman voor Pastoe via Retro Studio, www.retrostudio.nl; witte Urban-stoel van ontwerper C. öjerstam en M. Elebäck voor Ikea, www.ikea.nl; C. öjerstam ontwierp ook de zwarte Tobias-stoel voor Ikea; vintagestoel met geweven zitting van Neef Louis, www.neeflouis.nl; voor de PS-collectie van Ikea ontwierp Nike Karlsson stoel Såga, in rood en grijs.

Woonmodetrend Stijl

Originaliteit door soberheid
De draadloze Alessiphone werd ontworpen door Stefano Giovannoni voor Alessi, via The Frozen Fountain, www.frozenfountain.nl. Ook de gestileerde glazen kan komt van The Frozen Fountain. Het afdruiprek Magasin is van Ikea, www.ikea.nl. Erop ligt bestek Mono A, een klassiek ontwerp uit 1959 van Peter Raacke. Het servies Tonale werd ontworpen door David Chipperfield voor Alessi. Zowel bestek als servies zijn te verkrijgen via Metz & Co te Amsterdam. De houten uil is van Our Childrens Gorilla via Nordic New, www.nolita.nl. De tafel is afkomstig van Van Dijk & Ko, www.vandijkenko.nl. De litho van Ellsworth Kelly is privébezit.

Woonmodetrend Stijl

Puur van vorm
De pannen komen uit de collectie La cintura di Orione, ontworpen door Richard Sapper voor Alessi via Metz & Co of Interhal, www.interhal.nl. De glazen schalen Blanda en de hanglamp komen van Ikea, www.ikea.nl. Het dienblad is van Designhouse Stockholm, www.designhousestockholm.fi via Nordic New, T 020-422 16 00, www.nolita.nl. Het zitelement Lesouk is van Stef Bakker. De Japanse theepot is privebezit.

Fotografie: Kasia Gatkowska.

Productie & styling: Stef Bakker.

Tekst: Lilian ten Hove & Perscentrum Wonen

Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nl

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide