918
Zo creëer je een industriële sfeer in huis
Gepubliceerd: 25-10-2022

Industriële interieurs zijn populair, het past goed bij de trends die de laatste jaren vaak worden toegepast in woningen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een stoere eettafel van eikenhout met een zwart metalen onderstel. Of wat te denken van de stalen deuren met glas, die in steeds meer woningen terugkomen? Deze deuren zorgen voor meer licht in de woon- of eetkamer en hebben een robuuste look.

 

Het zijn typische voorbeelden van elementen, die een woning een industriële uitstraling geven. Een element van kleiner formaat, maar met hetzelfde effect is zwart schakelmateriaal. Denk hierbij aan de oude zwarte lichtknopjes van vroeger. Er zijn verschillende webshops waar je dit schakelmateriaal nog kunt bestellen. In de bouwmarkt wordt het nauwelijks of helemaal niet meer aangeboden. Vergelijkbaar met deze lichtknopjes zijn de stopcontacten met een zwart vierkant of rond afdekraam. Dit schakelmateriaal is een sieraad voor je interieur; ze kunnen een echte eyecatcher vormen aan de wand. 

Tip: zorg dat het zwarte schakelmateriaal past bij de kleur op de wanden in huis. De combinatie van een klassieke zwarte schakelaar op een witte muur is bijvoorbeeld minder geschikt. Het contrast is te groot, wat een ruimte onnodig rommelig kan laten ogen. 

Tijdloos zwart schakelmateriaal in huis gebruiken 
Standaard worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met witte contactdozen en lichtschakelaars. Functioneel, maar vaak niet passend bij de interieurstijl die men nastreeft. Denk aan een landelijke stijl, waar de schakelaars met scherpe hoeken minder goed in passen. Of denk aan de industriële inrichting, waarbij een zwarte schakelaar veel beter tot z’n recht komt. Je hoeft overigens niet per definitief voor oud, zwart schakelmateriaal te kiezen. Bij de bouwmarkt vind je matzwarte schakelaars, die qua vorm sterk lijken op de witte varianten die standaard in woningen gebruikt worden. 

Schakelaars kun je eenvoudig zelf vervangen 
Voor het vervangen van de witte schakelaars in huis hoef je geen hulp in te schakelen; je doet dit relatief eenvoudig zelf. Op het internet vind je stappenplannen, onder meer op de websites van bouwmarkten, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe je een schakelaar zelf kunt vervangen. Vergelijkbaar met het vervangen van een schakelaar, is ook het vernieuwen van een stopcontact relatief makkelijk. Vergeet niet de stroom uit te schakelen vooraf! 

Andere elementen voor een industrieel ingerichte woning 
In lijn met de klassieke zwarte schakelaars en stopcontacten, voorzien veel huishoudens hun woning van lampen uit oude fabrieken. De afgelopen jaren worden er steeds meer van deze lampen geïmporteerd vanuit Oost-Europa. Het zijn eyecatchers die perfect passen bij het stoere van een industrieel ingerichte ruimte. Maak gebruik van een hangende fabriekslamp in de gang van je woning, boven de reeds beschreven stoere eettafel en bijvoorbeeld aan de wand in de woonkamer. 

Ook goed passend bij een industrieel interieur is een metalen klok in de vorm van een groot tandwiel. Deze klokken worden in verschillende varianten aangeboden; het maakt ze in sommige gevallen ook geschikt voor een klassiek ingerichte ruimte. Heb jij deze klokken al eens in een woonwinkel zien hangen? 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide