1314
Tips voor meer gezelligheid in de woonkamer
Gepubliceerd: 19-07-2021

Ben je al een tijdje aan het stoeien met het interieur in jouw woonkamer, maar straalt het maar geen gezelligheid uit? Geen zorgen, dit is een veel voorkomend probleem. In deze blog vertellen wij je door middel van een aantal handige tips wat je ertegen kunt doen en hoe je gezelligheid en sfeer aanbrengt in jouw interieur. 

Warm kleurenpalet

Veel mensen kiezen voor een veilige kleur als het om de inrichting van hun woning gaat. Zeer begrijpelijk maar dit is de meest voorkomende fout. De grootste veranderen in huis bereik je namelijk door juist iets eens een ander kleurtje te geven. Door muren van je woonkamer een warme kleur te geven, breng je meteen meer sfeer in huis. Maar wat zijn warme kleuren? Als we spreken van koude kleuren dan bedoelen we kleuren die als ondertoon blauw hebben. Alle kleuren met een gele ondertoon zijn dus warm. Mix bijvoorbeeld verschillende aardetinten zoals bruin en beige voor een mooi ton-sur-ton effect.

Ronde vormen

Een woonkamer met allemaal rechte hoeken en strakke lijnen straalt niet echt gezelligheid uit. Ronde vormen maken een ruimte zachter, gezelliger en zorgen voor balans. Banken en fauteuils met ronde armleuningen zijn dan een goede optie. Of wat dacht je van een ovale eettafel? Hiermee combineer je rond met rechthoekig. Maar ook met kleine ronde items kom je al een heel eind. Denk bijvoorbeeld aan een ronde salontafel of een rond vloerkleed. Let op: laat dit ook weer op meerdere plekken in je woning terugkomen, zo creëer je eenheid.

gezellige-woonkamer-4.jpg

Balans en harmonie

Met het mixen van verschillende vormen krijg je al een mooie balans in de woonkamer, maar het creëren van harmonie gaat nog een stapje verder. Alles draait om eenheid en consistentie, dus zorg voor een rode draad in stijlen, kleuren, patronen en materialen. Ga bijvoorbeeld niet in elk hoekje aan de slag met een ander kleurenpalet, maar creëer een geheel door een accentkleur op meerdere plekken terug te laten komen. Ook materiaal zoals marmer of hout kun je op verschillende stukjes in je interieur terug laten komen voor de juiste balans.

De juiste verlichting

Bij het inrichting van je woonkamer zijn er een aantal basiselementen die je interieur kunnen maken of breken wat gezelligheid betreft. Verlichting is daar één van. Natuurlijk dient verlichting vooral functioneel te zijn, maar je hebt ook lampen die een hoog gezelligheidsgehalte hebben. Maar wanneer heeft een lamp een gezellige uitstraling? Ook hierbij kijk je naar vorm, materialen maar ook naar de lichtbron. Je wilt dat je lichtbron warm licht geeft, dus met een geel/oranje gloed. Een vloerlamp naast de kast, een on trend wandlampje boven de bank of een tafellamp op het tv-meubel maken de woonkamer gegarandeerd gezellig. 

Accessoires

Uiteindelijk zijn het de catchy woonaccessoires die de woonkamer pas écht aankleden; zonder decoratie is het maar een ongezellige boel. Vooral kussens en plaids op de bank, een vloerkleed in de zithoek en gezellige planten hebben veel invloed op de sfeer in je mooie woonkamer. Ook mooie bloemen op tafel, sfeervolle kandelaars en decoratieve objecten doen wonderen.

gezellige-woonkamer-02.jpg

gezellige-woonkamer-3.jpg

Niet alles wegstoppen achter deuren

Opbergruimte is natuurlijk super fijn en daarom zijn kasten praktisch en onmisbaar in je woonkamer. Maar als je meer gezelligheid wilt dan is het verstandig om niet alles achter slot en grendel weg te stoppen. Meestal zijn de spullen die je opbergt in een kast heel persoonlijk. Door deze spulletjes juist te tonen in een open kast of wandplank geef je jouw interieur een persoonlijke touch. Persoonlijkheid geeft sfeer, dus zet die souvenirs van mooie reizen, foto’s van familie en vrienden of kunstwerken met een verhaal juist in het zicht. Zo verander je de kast met de inhoud tot eyecatcher en pronkstuk.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide