1566
Tips voor interieur fotografie
Gepubliceerd: 02-10-2020

Om interieur op de juiste manier te fotograferen heb je bepaalde kennis van zaken nodig. Met de juiste vaardigheden kun je allerlei soorten meubels en decoratie veel beter tot hun recht laten komen. Mocht je echter nog geen ervaring hebben op dit gebied, dan is dat natuurlijk niet erg. Het is altijd goed om zoveel mogelijk foto's te maken, want op die manier wordt je er vanzelf stukken beter in. De volgende zes tips kunnen je als amateur helpen om een beetje dichterbij het eindresultaat van een professionele interieurfotograaf te komen.

 

#1: Kies de juiste belichting

Hiermee bedoelen we de belichting die je kiest vanuit je camera. Zelfs bij smartphones is deze vaak aan te passen, maar uiteraard ook bij andere camera's. Een lichtmeter is tegenwoordig overal ingebouwd. Met de juiste belichting wordt eigenlijk niets meer en niets minder bedoelt dan dat er niet teveel licht op de sensor valt op het moment dat de sluiter dicht klikt en weer open gaat. Het is echter wel een essentieel onderdeel van een goede foto, ook bij het vastleggen van interieur.

#2: Maak foto's uit verschillende hoeken

Wanneer je een bepaalde opstelling van het interieur hebt gemaakt, weet je nooit zeker of dit de beste optie is. Hier kun je uiteindelijk achter komen door bepaalde objecten te verplaatsen, waarover hieronder meer volgt. Een andere optie die je als interieurfotograaf kunt overwegen, is om foto's te nemen vanuit verschillende hoeken. Iets wat vanuit een bepaald perspectief niet goed lijkt te werken, kan vanuit een heel ander oogpunt juist helemaal goed zijn.

#3: Wees niet bang om dingen te verplaatsen

Misschien is dit een van de eerste dingen waar je aan denkt bij interieurfotografie. Dingen verplaatsen kan zoveel mooiere foto's opleveren. Soms kom je er na het nemen van een serie foto's achter dat het misschien beter is dingen wat anders in te delen. Dat maakt helemaal niet uit. Op deze manier kom je namelijk juist tot de beste opstelling wat uiteindelijk zal leiden tot de beste afbeeldingen. 

#4: Maak foto's mooier met natuurlijk licht

De mooiste foto's komen vaak tot stand met natuurlijk licht. Daarom is het belangrijk alle lichten in de ruimte waar je fotografeert uit te zetten. Dit werkt vaak vele malen beter. Wanneer er teveel licht aanstaat kan dit immers lelijke schaduwen en een gloed opleveren die je liever wilt vermijden. Zelfs op een donkere dag zul je zien dat dit veel mooier is. 

Interieur_Jaap_Lotstra-021.jpg

#5: Let op de belijning

Dit wordt wel vaker benoemd als we het over fotografie hebben en is dan ook van toepassing op allerlei verschillende soorten fotografie. De belijning is erg belangrijk. Hoe erg je er ook op let, het overkomt de beste wel eens dat een foto wat scheef is. Vaak is dit wel te corrigeren, al is het altijd beter om de foto gelijk goed te maken. Het voordeel van interieur is, dat hier altijd al vele lijnen in zitten, zoals bij meubelstukken bijvoorbeeld. Hier kun je daarom goed op uitlijnen.

#6: Laat de ruimte goed tot zijn recht komen

Wat het vaak moeilijk maakt om goede interieurfoto's te maken is dat er niet genoeg ruimte is. Er zijn wel een aantal manieren om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door foto's te schieten vanuit een ander vertrek in het huis of bepaalde objecten die in de weg staan te verplaatsen. Als er alsnog iets in beeld verschijnt wat daar niet had moeten staan, kun je natuurlijk altijd nog bijsnijden.

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van Jaap Lotstra, fotograaf Alkmaar, vanuit deze standplaats (inter)nationaal opererend als interieur- en licht- en architectuurfotograaf voor architecten, interieurontwerpers, vastgoedontwikkelaars, bouwbedrijven maar ook het MKB.

Mocht het je ondanks alle tips en adviezen in dit artikel niet lukken, of heb je geen tijd of zin of beschik je simpelweg niet over de uitrusting zoals besproken, weet dan dat je Jaap kunt inhuren. Speciaal voor lezers van Wonenonline.nl is er een kennismakingstarief. Informeer hier kosteloos en vrijblijvend naar via de website JaapLotstra.nl. Ook kun je op de website voorbeelden zien van geslaagde interieurfotografie van zijn hand, wat er zoal mogelijk is, wanneer kennis, kunde en uitrusting samenkomen. En om inspiratie op te doen. Wat je ook doet, het is zeker de moeite waard om jezelf te verdiepen in deze speciale tak van de fotografie.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide