5368
Tips om een Japanse woonstijl te creëren
Gepubliceerd: 14-03-2018 Laatste update: 18-01-2023

Japan is populair! En niet alleen als vakantiebestemming, maar ook wat betreft de levenswijze. De interieurstijl speelt hier een belangrijke rol bij – en ook deze kunnen we naar ons eigen interieur toehalen.

 

Minimalisme is the key

De trend van het ontspullen, ofwel minimaliseren van je woning, is ook Japanners niet vreemd. Sterker nog: zij hebben deze truc al jarenlang onder de knie. Dat zorgt er dan ook voor dat de Japanse woonstijl zich laat kennen als een reine, rustgevende stijl. Om zo echt tot rust te kunnen komen thuis.

We kunnen daar in ons koude kikkerlandje nog wel wat van leren: hier vinden we het vaak maar lastig om afstand te doen van onze spulletjes. Ditjes in kastlaatjes hier, datjes in stapels op tafel daar. Tijd om daar verandering in te brengen. Gooi alles weg wat niet écht efficiënt en essentieel is in je leven, en waar je eigenlijk geen geluk uit haalt. Een grote klus, maar hier ligt toch echt de basis!

Kunstwerk aan de wand

Als je het proces van het ontspullen hebt doorstaan, is het tijd om plezier te maken. Want wat kenmerkend is voor de Japanse woonstijl is om een aantal items in huis te halen die gelukkig maken. Die bijvoorbeeld mooi zijn om naar te kijken, of die karakter toevoegen aan je woning.

Een ideale manier om dit te doen, zonder weer onnodige items in huis te halen die in de weg staan in je woning, is door de wand te vullen. Dit vult immers nauwelijks ruimte, en de muur is ook nog eens een van de plekken in huis waar je het vaakst tegenaan kijkt. Ga bijvoorbeeld naar https://pixers.nl/fotobehang voor fotobehang in een Japanse look: met een print van de bekende roze kersenbloem of een landschapsbeeld uit het Aziatische gebied. Echt een verwennerij voor het oog!

Zacht kleurgebruik

In het verlengde van de minimalistische look die de Japanse woonstijl kent, ligt ook de inzet van kleur. Daarbij geldt: kies voor niet teveel poespas; houd het basic. Zeker het door elkaar gebruiken van verschillende kleuren is al snel uit den boze. Dat alles neemt namelijk de rust weg uit je woning – terwijl dat juist is wat centraal staat bij deze stijl.

Ook zien we eigenlijk altijd zachte kleuren terugkomen. Denk aan tinten als beige of zand, of in de donkere kleurwereld juist petrolblauw of olijfgroen. Donker en licht kun je hierbij wél combineren – ze houden elkaar juist in balans. En voegen zo karakter aan je interieur toe!

Nooit genoeg glaswerk

De laatste tip wat betreft het creëren van een Japanse woonstijl vergt misschien wat meer energie; een verbouwing kan in dit geval niet zozeer uitblijven. Maar wie het rigoureus wil aanpakken, komt er eigenlijk niet onder uit: veel glaswerk mag niet missen in je woning!

Met glaswerk haal je het licht en de natuur in huis, wat vervolgens ook weer voor rust zorgt – het staat allemaal met elkaar in verband. Zo is een serre helemaal passend bij de Japanse stijl. Om écht in bij te komen! En om de stijl volledig aan te houden, verwerk je vierkante vlakken in het raamwerk. Traditioneel Japans! 

Japanse woonstijl: voor liefhebbers van rust

Het is inmiddels wel duidelijk: wat de Japanse woonstijl kenmerkt, is rust. Je maakt van je woning dan ook echt een plek om in te ontspannen. En dat is een heerlijk gevoel! Geen chaos, maar bezinning. En karakter toevoegen kan natuurlijk nog altijd – denk aan de items aan bijvoorbeeld de muur die je gelukkig maken. De perfecte balans, als je het ons vraagt!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide