1755
Meer sfeer in een kleine woning creëer je met deze tips
Gepubliceerd: 14-02-2020 Laatste update: 07-05-2022

Je hebt dan misschien wel een kleine woning; dit betekent niet dat je woning qua sfeer onder hoeft te doen voor grotere woningen. Een uitdaging wordt dit misschien wel, want je kunt je kamer(s) misschien niet zo indelen als je zou willen, of hebt geen ruimte voor de meubels en items die je graag in huis zou halen. Met deze tips zorg je toch voor extra sfeer in je woning.

Denk ruimtelijk: denk in lijnen en vlakken

Een van de grootste beperkende factoren van een kleine woning, is natuurlijk de beschikbare ruimte, of beter gezegd: het gebrek hieraan. Vaak heeft de sfeer te lijden onder het feit dat je kamer overvol is. Overal staat iets. Om te zorgen voor meer sfeer en uitstraling, is het belangrijk om een rustige basis te creëren waar je vervolgens mee kunt werken.

Heb je een kleine woning, dan is het handig om in lijnen en in vlakken te denken. Welke lijnen creëren optisch voor de meeste ruimte? Heb je een hoog plafond, benut dan de hoogte van de ruimte. Is je kamer langwerpig, zorg dan voor gestrekte lijnen en is je kamer breder dan dat deze diep is, benadruk dan de breedte. Grote vlakken in een gunstige richting kunnen je kamer optisch groter doen lijken.

Vaak denken mensen dat grote meubels niet kunnen in een kleine ruimte. Niets is minder waar: wanneer grote meubels grote vlakken creëren, kan dit juist zorgen voor een ruimtelijke uitstraling, zolang je niet alles vol zet met kleine spullen. Je kunt meubels zoals de bank ook perfect gebruiken om een scheiding aan te brengen tussen bijvoorbeeld het zit- en eetgedeelte van je kamer.

Knusse geurkaarsen

Mensen zijn visueel ingesteld, maar dat betekent niet dat andere zintuigen niet aan hun trekken kunnen komen. Sterker nog: met fraaie geurkaarsen sla je twee vliegen in één klap. Kaarsen voegen sfeer toe en zeker een kleinere ruimte laat je in een handomdraai heerlijk ruiken.

Werk met hoekjes

Het kan een uitdaging zijn om knusse plekjes te creëren in een kleine woning. Omdat je niet veel ruimte tot je beschikking hebt, heb je wellicht de neiging om de inrichting van je interieur open te laten. Probeer juist te werken met hoekjes. Zo kun je toch in een kleine ruimte verschillende sferen creëren en je zithoek bijvoorbeeld scheiden van je eethoek om op beide plekken voor een eigen sfeer te zorgen.

Zorg voor zoveel mogelijk licht

Licht is belangrijk voor sfeer in je interieur. Een kleine woning wordt, zeker met een beperkt glasoppervlak, vrij snel donker en somber. Zorg daarom voor zoveel mogelijk lichtinval. Kies voor sfeervolle verlichting wanneer het ‘s avonds donker wordt.

Maak gebruik van de muren

Decoratie aan je muren neemt niet tot nauwelijks ruimte in. Maak hier dan ook gebruik van. Pas op dat je jouw muren niet helemaal vol bouwt, want dan zal de ruimte nog kleiner lijken dan deze is, maar planten langs de muur en mooie fotolijstjes en schilderijen voegen sfeer en identiteit toe zonder veel ruimte op te eisen. En uniek behang is een van de woontrends voor 2020!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide