7119
Een aanbetaling doen voor je nieuwe meubels: hoe zit dat?
Gepubliceerd: 22-03-2019
Wanneer je een nieuwe keuken of bank aanschaft, vraagt de verkoper je vaak om een aanbetaling te doen. Waarom is dat? Hoe weet je dat de aanbetaling betrouwbaar is, en niet te hoog? Je leest er meer over in dit artikel!

Waarom?
Het kopen van een keuken, kast of bank is voor jou een grote investering. Maar dat is het óók voor de verkoper. Die moet immers het meubel eerst zelf aankopen bij de leverancier, of kosten maken om het te produceren. Door een aanbetaling te vragen heeft de verkoper meer zekerheid dat jij daadwerkelijk de bank of kast van hem afneemt. Ook dekt de aanbetaling een deel van de kosten die de verkoper moet maken bij de inkoop van het meubel bij de fabrikant.

Het CBW
Een aanbetaling bij een meubelaankoop is dus eigenlijk heel logisch. Maar voor jou als consument is het ook spannend om een bedrag te betalen voor een meubel dat je voorlopig nog niet in huis hebt staan. Gelukkig bestaat er een keurmerk voor winkels: het CBW (van de Centrale Branchevereniging Wonen). Als je koopt bij een CBW-erkende winkel weet je zeker dat de verkoper aan bepaalde voorwaarden voldoet, die jou als consument beschermen. Op de CBW- website kom je meer te weten over de voordelen van CBW- erkende winkels.

Hoogte van de aanbetaling
Eén van de manieren waarop je als consument beschermd wordtdoor het CBW- keurmerk, is met de maximale hoogte van de aanbetaling. Wettelijk gezien mogen bedrijven namelijk wel 50% van de aankoopprijs als aanbetaling vragen. Maar omdat er altijd risico's kleven aan het doen van een aanbetaling, is afgesproken dat een CBW- erkende winkel maximaal 15 of 25 % aanbetaling vragen (afhankelijk van het product).

Winkel failliet, en nu?
Wanneer je een aanbetaling hebt gedaan bij een bedrijf dat niet CBW- erkend is, ben je meestal je geld kwijt. Wanneer een CBW-erkende winkel failliet gaat kom je gelukkig in aanmerking voor een aanbetalingsregeling. Als je dan bij een andere CBW-erkende winkel minstens hetzelfde bedrag besteed, wordt jouw aanbetaling daarvan afgetrokken.

Problemen met de levertijd
Een ander veelvoorkomend probleem met de aanschaf van meubels is de levertijd. Het fijne van winkelen bij een CBW-erkend bedrijf is dat je bij het verstrijken van een vaste levertijd de bestelling kosteloos mag annuleren. Oók als je al een aanbetaling hebt gedaan.

Een aanbetaling doen hoeft voor jou als consument dus geen groot risico te zijn, zolang je winkelt bij een CBW-erkend bedrijf. Let goed op waar je voor je meubels gaat winkelen en voorkom teleurstellingen!
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide