884
Alles over het inrichten van je erker
Gepubliceerd: 22-02-2023

Een erker leent zich uitstekend voor het creëren van een speciale hoek in huis. Denk aan een strakke werkplek of knusse loungehoek. Welke functie je kiest voor je erker heeft invloed op de inrichting ervan. Ga je voor een lichte en frisse werkplek, of voor een warme en knusse leeshoek? 

Wat is een erker precies?

Een erker is een uitbouw aan een gevel waardoor een bepaalde kamer in een gebouw boven de straat of tuin uitspringt. Vaak zitten er in een erker grote raampartijen waardoor er veel licht in de kamer valt. Erkers kunnen op de begane grond zitten, maar ook op de eerste, tweede of een andere verdieping. Door middel van een erker wordt de woonruimte fysiek of optisch vergroot. Erkers kunnen in allerlei vormen gebouwd worden, zoals halfrond, rechthoekig of in de vorm van een trapezium. Erkers lenen zich uitstekend voor het creëren van een speciaal plekje in de woning. 

Verschillende functies van je erker

Je kunt in je erker een sfeervolle werkplek, knusse loungehoek of een rustig leesplekje creëren. Om een werkplek te creëren, kun je bijvoorbeeld een op maat gemaakt wandbureau bevestigen in de erker. Wil je de erker liever omtoveren tot een loungeplek, bevestig dan een vaste bank in de erker of plaats een of twee mooie fauteuils met comfortabele kussens. Zelfs een hangstoel valt onder de mogelijkheden! En als je een vensterbank in je erker hebt, dan kun je deze inrichten als boekenkast voor een heerlijke leeshoek.

inspiratiebrochures1.png

De aankleding van je erker

Als je de functie van je erker bepaald hebt, is het tijd voor de aankleding. Denk hierbij aan de verf die je gebruikt op de muur. Of misschien kies je wel voor behang met een kleurig printje. Naast de muren heb je natuurlijk ook nog de ramen waar je alle kanten mee op kan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om glas-in-lood versiering aan te laten brengen op je ramen, zodat je erker geheel past bij de jaren ‘30 stijl toen erkers in opkomst waren. 

Qua raambekleding kun je kiezen voor lichte gordijnen als je houdt van een frisse look. Wil je graag een warmere sfeer in je erker? Kies dan bijvoorbeeld voor houten jaloezieën. Deze geven een natuurlijke en warme sfeer aan je erker. Bovendien sluit je ze gemakkelijk als je meer privacy wil of als je het licht tegen wil houden.

Je erker inrichten

Details doen er toe, zeker bij de inrichting van je erker. Zo kun je de vensterbank of een bijzettafeltje vullen met vazen, bloemen en planten. Of wellicht zet je een mooie kandelaar neer. Bovenin de erker kun je een lichtsnoer hangen met sfeervolle lampjes eraan. Voor een persoonlijke twist plaats je fotolijstjes met foto’s erin. En of je nu een werkplek, leeshoek of loungehoek van je erker wil maken: sierkussens doen het altijd goed! Bijvoorbeeld op de vaste bank, je bureaustoel of in een fauteuil. 

Wil je een echte eyecatcher plaatsen in je erker? Dan is een grote plant (bijvoorbeeld de paradijsvogel plant) een goede optie, of een mooi schilderij aan de muur dat in het oog springt. 

Hoe richt jij je erker in?

Kortom, je kunt alle kanten met een erker op. Natuurlijk kun je ook nog spelen met de kleur van je muur en het kleurenpalet dat je gebruikt voor de accessoires en meubels. Het belangrijkste is dat je eerst de functie van je erker bepaalt en vervolgens aan de aankleding en inrichting werkt. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide