1909
20 manieren om een kleine ruimte groter te laten lijken
Gepubliceerd: 17-10-2023

Woon je in een knus appartement of heb je een kamer die aan de kleine kant is? Geen zorgen, een kleine ruimte betekent niet per se dat je concessies moet doen aan stijl of comfort. Hier zijn 20 creatieve manieren om je kleine ruimte groter en luchtiger te laten lijken, zonder dat je een muur hoeft te slopen.

1. Speel met licht

Gebruik meerdere soorten verlichting, zoals vloerlampen, tafellampen en wandlampen, op verschillende hoogtes om diepte in de ruimte te brengen. Laat natuurlijk licht binnen door je ramen zo min mogelijk te bedekken.

2. Minimalistische meubels

Kies meubels die een open en luchtig gevoel geven. Meubels met dunne poten, glazen tafelbladen of neutrale kleuren passen goed in een kleine ruimte.

inspiratiebrochures1.png

3. Verlaag de rommel

Houd het simpel door alleen essentiële items in de ruimte te plaatsen. Overweeg multifunctionele meubels met ingebouwde opslag om je spullen georganiseerd te houden.

4. Hang de gordijnen hoog

Door gordijnen dicht bij het plafond te hangen, lijken de muren hoger en de kamer groter. Dit leidt de blik omhoog en geeft een gevoel van openheid.

5. Monochroom kleurenpalet

Het gebruiken van één kleur of vergelijkbare tinten voor muren, meubels en decor kan een kamer groter doen lijken omdat er minder visuele onderbrekingen zijn.

6. Speel met spiegels

Door strategisch spiegels te plaatsen, kun je licht rond de kamer laten stuiteren en de ruimte groter en helderder laten lijken.

7. Kies voor verticale opslag

Overweeg het gebruik van hoge boekenkasten of hangende planken om de hoogte van de kamer te benutten en de vloerruimte vrij te houden.

8. Open ruimtes zijn cool

Zorg ervoor dat meubels en decor de natuurlijke looproutes niet belemmeren. Een open ruimte voelt luchtiger en gastvrijer aan.

9. Multifunctionele meubels

Gebruik meubels die voor meer dan één doel kunnen worden gebruikt, zoals een slaapbank of een poef met opbergruimte, om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.

10. Diepte met patronen en texturen

Incorporeren van verschillende stoffen, texturen en patronen kan diepte en complexiteit toevoegen zonder de ruimte te verkleinen. Denk aan een gestreept tapijt of textuur op de muur.

11. Breng focus naar het plafond

Verf je plafond in een lichte kleur of gebruik behang met een subtiele print om je oog omhoog te trekken, wat de illusie van meer hoogte creëert.

12. Plaats meubels weg van de muur

Creëer een klein beetje ruimte tussen je meubels en de muren om de ruimte luchtiger en meer open te laten aanvoelen.

13. Ga voor grote kunst

Het plaatsen van één groot kunstwerk als focuspunt kan de aandacht afleiden van de beperkte ruimte en het oog naar buiten leiden.

14. Benut verborgen opslag

Gebruik ruimtes zoals de binnenkant van kastdeuren of onder de trap om extra opbergmogelijkheden te creëren en rommel buiten het zicht te houden.

15. Transparante meubels

Overweeg meubels gemaakt van transparante materialen zoals glas of acryl om de visuele dichtheid van de ruimte te verminderen.

16. Gebruik kleine accessoires met beleid

Beperk het aantal kleine decoratieve items en kies in plaats daarvan voor enkele grotere stukken die de aandacht trekken.

17. Haal voordeel uit verticale lijnen

Door behang, meubels of decor te kiezen met verticale lijnen, leid je het oog omhoog, waardoor de ruimte hoger lijkt.

18. Leg een statement-tapijt neer

Kies een groot, opvallend tapijt dat past bij de rest van je interieur om het oog naar de vloer te leiden en zo de ruimte visueel te vergroten.

19. Gebruik inklapbare meubels

Overweeg meubels die ingeklapt kunnen worden als ze niet worden gebruikt om snel extra ruimte te creëren wanneer dat nodig is.

20. Wees slim met kleuraccenten

Gebruik kleuraccenten om bepaalde delen van de ruimte te benadrukken en leid de aandacht af van de beperkte grootte. Maar doe dit met mate om de ruimte niet chaotisch te maken.

Wees niet bang om te experimenteren en je eigen draai te geven aan deze ideeën. Elk huis is anders, dus wat in de ene kleine ruimte werkt, hoeft niet per se in een andere te werken. Het belangrijkste is om een ruimte te creëren waarin jij je prettig voelt.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide