1738
Gietvloer
Gepubliceerd: 18-03-2016 Laatste update: 06-06-2023

De moderne gietvloer wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Dit komt voornamelijk omdat deze vloer veiliger, sterker en slijtvaster is dan de meeste andere vloeren. Daarnaast past een gietvloer door zijn strakke uiterlijk in heel veel interieur stijlen.

De stijlen waarin de gietvloer het meest voorkomt zijn de industriële, moderne en Scandinavische stijl. Zeker in geval van grote verbouwingen of bij nieuwbouwwoningen, rijst vaak de vraag: in welke ruimtes past een gietvloer?

De keuken

De ruimte waarin het meest geleefd wordt, is over het algemeen de keuken. Vooral in grotere woonkeukens leven mensen het meest. Hier wordt gegeten, gekookt en gespeeld door de kinderen. Het kiezen van een goede keukenvloer is lastig, omdat de ruimte zo multifunctioneel is. Laminaat is niet geschikt vanwege het vocht, een tegelvloer is koud en erg hard, vloerkleed is uit den boze vanwege vlekken. Één van de weinige vloeren die geen enkel van deze nadelen meebrengt, is de gietvloer. Deze vloer is vochtbestendig, mist de koudheid en hardheid van een tegelvloer en is eenvoudig te reinigen.

De woonkamer

Ook in de woonkamer biedt de gietvloer hetzelfde gemak. In de woonkamer is het vooral de schitterende strakke lijn die opvalt. Zeker op een groter oppervlak is een gietvloer een opvallende vloer, die ideaal kan worden ingepast in diverse interieurs. In het moderne interieur kies je voor een strakke uitvoering, in een Scandinavische stijl kun je ook kiezen voor een licht patroon in de vloer. Omdat een gietvloer weinig gevoelig is voor temperatuurverschillen, kun je eronder gemakkelijk vloerverwarming leggen.

Gangen, bijkeukens en overlopen

In ruimtes die eigenlijk alleen worden bedoeld om doorheen te lopen, is vooral de slijtvastheid van de vloer belangrijk. Een gietvloer gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld laminaat en is ook bestand tegen rondrennende kinderen en huisdieren. De nagels van een hond zullen een gietvloer niet beschadigen, waardoor de vloer ook geschikt is voor de ruimte waar de bench wordt gezet.

Slaapkamers

In de slaapkamer is een gietvloer lekker vanwege de inherente warmte van de vloer. De vloer wordt gevoelsmatig lang niet zo koud als laminaat of tegels, waardoor je niet telkens met ijskoude voeten het bed uit komt. In slaapkamers van kinderen is de flexibiliteit van de vloer ook een groot voordeel. Wanneer een kind valt, zal het zich minder snel bezeren op een gietvloer dan op hardere vloeren zoals tegels.

Badkamer

Één van de meest bijzondere plekken waar een gietvloer kan worden gebruikt is de badkamer. Deze ruimte wordt vrijwel altijd betegeld, maar dat levert diverse problemen op. Niet alleen is een tegelvloer vaak glad wanneer hij vochtig is, maar ook kunnen de naden tussen de tegels gaan schimmelen of verkalken. Een gietvloer is echter niet alleen bestand tegen vocht, maar vertoond ook op de lange termijn geen problemen zoals vocht en schimmel. Daarnaast blijf je op deze vloer, ook wanneer hij nat is, goed grip houden waardoor je niet snel zult uitglijden.

Een gietvloer in elke ruimte?

Na deze ophemeling van de gietvloer, zou eigenlijk nog een lijstje met nadelen moeten komen om een goede afweging te maken. Helaas bleek dit een heel stuk lastiger, omdat er weinig nadelen aan de gietvloer zitten. Het enige nadeel dat we hebben kunnen vinden is dat de vloer alleen gelegd kan worden door professionals. Dit kan zelfs een handige doe-het-zelver niet zelf uitvoeren. Afgezien daarvan is er geen enkele reden om niet alle vloeren in je huis te vervangen door gietvloeren…

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide