2117
slim wonen met domotica
Gepubliceerd: 22-09-2017 Laatste update: 05-05-2021

Gemak dient de mens. Een gezegde wat we al jaren kennen en op allerlei manieren proberen toe te passen. Het begon al in de industrie, waar het handwerk werd vervangen voor machine's. Later brachten we die machine's ook in ons huis. Door de komst van elektriciteit konden we al snel heel wat apparaten aansluiten die ons veel werk uit handen namen. Zoals bijvoorbeeld een (af)wasmachine zodat we al die was niet meer met de hand hoefden te doen. Of de afstandsbediening, waardoor we lekker kunnen zappen vanuit onze luie stoel.

De mens zou de mens niet zijn als we niet altijd naar meer gemak en comfort blijven streven. Een wasmachine of ieder ander apparaat in huis is eigenlijk geen luxe meer maar bijna een basisbehoefte in de westerse wereld. De ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op om ons van nog meer comfort en gemak te voorzien. De afgelopen 7 jaar zagen we een flinke opkomst in domotica, maar wat is domotica nou eigenlijk?

Domotica is een latijns woord en betekend het automatisch bedienen van je huis. Domo staat voor huis en tica staat voor informatica en electronica. Met andere woorden wordt de apparatuur die we in huis hebben 'slim' gemaakt. Domotica wordt ook wel smarthome genoemd oftewel een slim huis.

inspiratiebrochures1.png

Maar wat moet je je nou bij een slim huis voorstellen? Door middel van domotica kunnen apparaten met elkaar communiceren. Tot een paar jaar geleden werkte domotica alleen middels allerlei draden die de apparaten met elkaar verbond. Sinds enige tijd kunnen we ook draadloos met onze apparatuur communicieren. Bijvoorbeeld met onze smartphone.

Bijvoorbeeld het bedienen van de verwarming in huis. Nu zul je denken, hier heb ik toch mijn thermostaat in huis al voor maar het kan nog gemakkelijker. Stel je zit op je werk en je huis is door de instellingen in de thermostaat altijd om 17 uur, wanneer jij thuis komt, lekker op temperatuur maar je gaat een keertje wat vroeger naar huis. Met een kleine handeling op je smartphone zet je op afstand de verwarming een uurtje eerder aan.

Zo kan je ook heel gemakkelijk op afstand de verlichting in je woning regelen. Geen gedoe meer met tijdklokken, je regelt heel simpel de verlichting in verschillende ruimtes, of je nou thuis bent of niet. En wat dacht je van de beveiliging in en rondom je woning. Ook hier speelt domotica een belangrijke rol. Je kunt in elke ruimte of zelfs buiten een camera ophangen en 24 uur per dag op je smartphone de boel in de gaten houden.

Hoe werkt dit nou?
We zijn allemaal wel bekend met het Wi-Fi signaal, waarmee we overal waar we maar willen draadloos kunnen internetten. Een vergelijkbaar signaal is Z-Wave. Z-wave is de naam van een draadloos signaal waardoor er met verschillende apparaten gecommuniceerd kan worden via een basisstation. Het verschil met Wi-Fi is dat Z-wave gebruik maakt van een lage frequentie en hierdoor beter door muren en obstakels heen gaat. Wanneer je online een Z-wave product wilt gaan bestellen moet je er wel even op letten dat er in Europa met een andere frequentie wordt gewerkt als bijvoorbeeld in Amerika. Bestel je in de VS een Z-wave product dan heb je grote kans dat deze in Nederland niet werkt. Een puntje van aandacht dus!

Maak kennis met domotica
Wil jij thuis gemakkelijk de kamertemperatuur instellen of een melding op je smartphone ontvangen als jouw rookmelder brand of rook detecteert. Maak dan kennis met de homee Brain Cube. De homee Brain Cube is het slimme hart van je huis waarmee je eenvoudig populaire smart home devices kunt besturen. Het systeem is snel en gemakkelijk te installeren zonder kabels of lastige compatibiliteits problemen. Daarnaast is het systeem gemakkelijk uit te breiden met verschillende gekleurde kubussen die elk hun eigen technologie bevatten waardoor je altijd gebruik kunt maken van de nieuwste slimme apparaten voor thuis.

Speciaal voor de starters met domotica heeft Momotica.nl een starterspakket samengesteld. in de start set zit: een stekker schakelaar, een rookmelder, een beweging sensor en een LED lamp  voor een leuke prijs. Jij kan dit starterspakket nu bestellen met 25 euro korting. Voer hiervoor de code HOMEE!17 in tijdens het bestelproces.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide