809
Hoe zorg ik voor een hackproof Smart Home
Gepubliceerd: 14-10-2022 Laatste update: 12-10-2022

Tegenwoordig zijn er allerlei apparaten in huis die je compleet kunnen ontzorgen. Of we het nu hebben over een Smart koelkast, een Smart vaatwasser of een Smart stofzuiger. Al deze apparaten staan direct in verbinding met het internet en je smartphone, waardoor je deze ook op afstand kunt besturen. Ideaal als je bijvoorbeeld de wasmachine al wil aanzetten als je onderweg bent naar huis.

Toch schuilen er ook verschillende gevaren in deze apparaten. Doordat deze verbonden zijn met het internet, zijn dit voor hackers ook ideale apparaten om te hacken. Het is daarom belangrijk om deze apparaten goed te beschermen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je opgesteld! Laten we beginnen met een VPN!

Schaf een VPN aan

De eerste maatregel die je moet nemen bij een Smart Home is het aanschaffen van een goede VPN. Deze zorgt er namelijk voor dat je IP-adres verborgen wordt én dat je zonder problemen kunt communiceren met al je Smart Home apparaten. Kies je ervoor om deze VPN te installeren op je router, dan zijn alle apparaten die zijn verbonden met deze router ook direct beschermd.

Dit is vooral enorm handig als je persoonlijke gegevens naar je Smart Home apparaten gaat verzenden. Denk daarbij aan het opnoemen van een telefoonnummer, het verzenden van foto’s naar je laptop of televisie of het aangeven wanneer je wel of niet thuis bent. Door deze informatie verborgen te houden, ben je ook beter beschermd tegen hackers. Na het lezen van de verschillende NordVPN reviews, zijn we erachter gekomen dat deze aanbieder zeer aan te raden is.

Verander het fabriekswachtwoord

Daarnaast is het enorm belangrijk om van je apparaten het fabriekswachtwoord te veranderen. Dit is vaak het geval bij een router die voor de eerste keer wordt aangesloten. Deze router wordt door de fabrikant aangeboden met een standaard wachtwoord dat op de doos staat, zodat je deze gemakkelijk en snel kunt installeren. Veel mensen houden echter vast aan dit wachtwoord, terwijl dit helemaal niet verstandig is.

We zien namelijk vaak dat deze standaardinstellingen bij veel apparaten hetzelfde zijn. Koopt een hacker een router van hetzelfde merk of van eenzelfde serie, dan kan het goed zijn dat de wachtwoorden erg op elkaar lijken of zelfs hetzelfde zijn. Op die manier weten hackers het wachtwoord van je router en kunnen ze bij je netwerk. Voorkom dit door direct het wachtwoord te wijzigen als je het apparaat geïnstalleerd hebt.

Heb je eenmaal een veilig netwerk opgezet, dan kun je ook de andere apparaten op dit netwerk gaan aansluiten. Denk daarbij aan een camera bijvoorbeeld. Je wilt natuurlijk niet dat anderen in jouw huis kunnen meekijken. Het is daarom belangrijk om eerst je router te beveiligen en vervolgens pas de andere apparaten aan te sluiten.

Ga voor bekende merken

Het is daarnaast aan te raden om alleen voor de bekende merken te gaan. Door de snelle opkomst van Smart Home apparaten, zijn er steeds meer fabrikanten die een graantje mee willen pikken. Hierdoor willen zij snel een product op de markt brengen, zonder dat er veel aandacht wordt gehecht aan de veiligheid. Hoewel deze apparaten vaak een stuk goedkoper zijn, blijven veiligheidsupdates uit en zijn deze apparaten een stuk gemakkelijk te hacken.

Hoewel de apparaten van de bekende merken een stuk duurder zijn, zouden we wel adviseren om voor deze apparaten te gaan. Hierdoor krijg je namelijk regelmatig veiligheidsupdates en weet je zeker dat zij er alles aan doen om de veiligheid van het product te waarborgen.

Voer de updates uit

En tot slot adviseren we altijd om bij al je apparaten regelmatig te kijken of de fabrikant nog nieuwe updates uit heeft gebracht. Deze updates zorgen er namelijk voor dat veiligheidslekken gedicht worden en dat het voor hackers moeilijker wordt om je apparaat te hacken. Vergeet je deze te installeren, dan zorgt dit er dus ook voor dat je een veiligheidslek hebt en dat je apparaat gemakkelijker gehackt kan worden.

Waar we vaak zien dat mensen de updates uitstellen, is dit dus helemaal geen goed idee. Hoewel we snappen dat het altijd ongelegen komt, adviseren we toch om dit zo snel mogelijk te doen! Heb je dus verschillende Smart Home apparaten in huis staan óf ben je van plan om er verschillende aan te schaffen, vergeet dan niet om bovenstaande maatregelen door te voeren. Op die manier weet je zeker dat je Smart Home een stuk veiliger is!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide