1332
Verlichting
Gepubliceerd: 17-03-2017 Laatste update: 02-06-2023

Goed design gaat nooit verloren. Design wordt herontdekt. Het inspireert en komt in nieuwe vorm terug. Retro design is hot en de laatste tijdkomen vooral designs uit de jaren 50 terug, al dan niet in een nieuwjasje.

Retrodesign eetkamerstoelen

Het design duo Ray en Charles Eames introduceerde in 1948 de DSW, DAW en DSR kuipstoelen. De stoelen waren een doorslaand succes. Voor die tijd waren de productieprocessen modern, waardoor de kuipjes goedkoop gefabriceerd konden worden. Het minimalistische ontwerp met natuurlijke vormen sloot compleet aan op de trend van dat moment. Het afgelopen decennium zijn de kuipstoelen weer herontdekt en ontzettend in trek. Er is volop door ontwikkeld op de principes van de gebroeders Eames. Door het gebruik van moderne materialen is er wel het één en ander veranderd aan de stoelen. De kuipjes van de stoelen worden namelijk doorgaans van kunststof gemaakt. Kunststof heeft, buiten alleen de prijs, het voordeel dat het geheel materiaal recyclebaar, slijtvast en in alle denkbare kleuren te verkrijgen is.

Buitende 'kale' kunststof kuipjes wordt er tegenwoordig ook volop geëxperimenteerd met beklede kuipjes. De stoelen worden omtrokken met vrolijke stoffen in verschillende dessins en er zijn zelfstoelen met een leren bekleding op de markt. De minimalistische kuipstoel vind je tegenwoordig terug in menig interieur rond de eettafel.

Retroverlichting
Ook in verlichting zijn minimalistische trends te herkennen op basis van invloeden van vroeger. Scandinavisch design in verlichting is hot en hip op dit moment en dateert ook uit de jaren 50.

Begin 20e eeuw ontstond er in Noord-Europese landen door harde leefomstandigheden een noodzaak voor design en functionaliteit voor het grote publiek. In deze landen was men aangewezen op het aanbod van de natuur en er werd zo min mogelijk materiaal verspild bij de productie. Deze praktische insteek vertaalde zich naar sobere producten. De eenvoud van het design samen met de aandacht voor functionaliteit maakten een fris en jong ogende look die ervoor heeft gezorgd dat deze vorm van Scandinavisch design nog steeds gewild is.

Deze Scandinavische look vertaalt zich naar producten in verlichting die het minimalisme omarmen en de Scandinavische stijl perfect vertolken. Het samenstellen van eigen lampen met stoere, sobere en praktische materialen is immens populair. Door het combineren van verschillende onderdelen en materialen is het nu voor iedereen weggelegd om zelf een lamp te ontwerpen in lijn met het elegante en moderne Scandinavische design.

Zo zie je maar. Hoewel goed design niet stilstaat, gaan ook in de huidige trends de evergreens van design niet verloren. Uiteindelijk komt álles in een ander jasje weer terug.

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide