1901
Comfortabel wonen 65+
Gepubliceerd: 02-03-2017 Laatste update: 02-06-2023

We bereiken een steeds hogere leeftijd, blijven langer jong en willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ook stimuleert de overheid senioren om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Natuurlijk moet het zelfstandig wonen nog net zo comfortabel zijn als in onze jonge jaren. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen die het zelfstandig wonen voor ouderen steeds toegankelijker maken.

Ouderen bewegen zich vaak minder gemakkelijk voort. Voor buiten is een rollater een fijn hulpmiddel. Binnen kunnen er beugels aan de wand bevestigd worden wat het bewegen door het huis makkelijker en veiliger maakt. Ook in de sanitaire ruimtes zijn er hulpmiddelen verkrijgbaar zoals douchestoelen of toiletstoelen die het gemakkelijk opstaan of gaan zitten bevorderen.

Niets is fijner dan zo lang mogelijk in je eigen slaapkamer te kunnen blijven slapen maar ook bij het in en uit bed stappen wordt vaak de nodige steun gemist. Een nachtkastje of de rand van het bed bieden onvoldoende veiligheid. Een bedbeugel van Monozorg kan uitkomst bieden. Deze wordt vastgemaakt aan of naast het bed en bied hulp bij zowel het in als uit het bed stappen.

Ook het gewone meubilair zal hier en daar aangepast moeten worden. Een goede zithouding belangrijk op alle leeftijden. Hiervoor zal een comfortabele stoel geen overbodige luxe zijn. Gelukkig is er tegenwoordig een ruim aanbod in comfortabele stoelen, zelfs ook in uitvoeringen die je elektrisch de stoel in en uit helpen. En natuurlijk is het ook belangrijk om de Tafels op de juiste zithoogte in te stellen.

Naast de nodige aanpassingen binnenshuis is het ook belangrijk om buiten een veilige leefomgeving te creeeren. Denk aan brede paden van minimaal 1 meter breed en zorg ervoor dat er geen hoogteverschillen zijn. Ook is het belangrijk de tuin onderhoudsvriendelijk te houden door gebruik van wintergroene heesters en bodembedekkers. Ook kan je de borders en de bloembakken een stuk verhogen zodat je veel minder hoeft te bukken.

Denk ook aan buitenverlichting, zorg voor een goed verlichtte deur en dat ook de paden in de tuin goed verlicht zijn.

Overigens hoeft je natuurlijk niet te wachten tot je oud bent tot je alle aanpassingen maakt. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom kan het een goed idee zijn om nú al rekening te houden met de toekomst. Kleine aanpassingen zorgen meteen voor extra comfort én veiligheid waar je nu als in de toekomst veel plezier van hebt.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide