2946
Interieurfotografie
Gepubliceerd: 21-02-2017 Laatste update: 02-06-2023

Het fotograferen van je interieur hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je kunt al snel prachtige interieurfoto’s maken, want je hebt verscheidene voordelen. Zo is de kans heel klein dat je foto mislukt omdat het regent of hard waait, loopt een interieur nooit weg om wat anders te gaan doen en het hoeft niet naar je te glimlachen.

Toch gaan interieurfoto’s vaak mis, bijvoorbeeld omdat er storende elementen aanwezig zijn of omdat je de verkeerde hoek of camera gebruikt. Met deze 7 tips van Gallery Color kan ook jij prachtige interieurfoto’s maken!

1. Doel van de foto
Je doel is het belangrijkst voor de foto die je gaat maken. Wil je bijvoorbeeld een foto maken omdat je je huis wilt verkopen, dan moet de foto zo leeg en strak mogelijk. Wil je een gezellige foto die laat zien hoe jouw huis er vandaag uitziet? Dan maakt het niet uit als er nog wat spullen staan of als de kat in beeld is. Een foto van een antiek of bijzonder interieur mag bepaalde items wel bevatten, maar mag nooit storende elementen bevatten. Bepaal eerst het doel, want dan pas weet je de regels die voor het maken van jouw foto gelden.

2. Verwijder storende elementen
Zeker als je een foto wilt afdrukken, of als hij voor commerciële redenen wordt gemaakt, wil je geen storende elementen hebben. Zorg er dus voor dat je je huis keurig opruimt en schoonmaakt en dat er geen storende items zijn. Dit kunnen ook mandjes, lampen, krantenbakken, kussens of schoonmaakdoekjes zijn! Veelgemaakte fouten: de kat op de bank, de potten en flessen op het aanrecht of je eigen statief in beeld.

3. Lichte beelden
Of je de foto nu maakt voor jezelf of om bijvoorbeeld je huis te verkopen: de foto moet licht zijn. Oók als je donkere meubels hebt of als er weinig natuurlijke lichtinval is, moet je foto genoeg licht bevatten. Hoe donkerder de foto, hoe minder het beeld weergeeft hoe het echt is. Probeer meer licht toe te voegen, gebruik je flitser, verwijder donkere elementen of gebruik een nabewerking om de foto lichter te maken.

4. Het juiste perspectief
Verschillende lenzen kunnen je beeld heel sterk beïnvloeden. Zo is in kleine ruimtes een groothoeklens verstandig, omdat je anders een niet de hele ruimte in beeld krijgt. Verder moet je erop letten dat de rechte lijnen in de foto ook echt rechte lijnen zijn (dus geen bollingen) en dat verticale lijnen recht verticaal staan op je foto.

5. Gebruik een statief
In een interieur is minder licht, waardoor je vaak een wat langere sluitertijd gebruikt dan buiten. Bovendien fotografeer je iets dat toch niet beweegt, dus kun je de langere sluitertijd prima toepassen. Echter, dan heb je wel een statief nodig. Anders heb je gegarandeerd vage foto’s die er beroerd uitzien.

6. De juiste basis positie
Interieurfoto’s worden vanuit een bepaalde hoek gemaakt. Je kunt het beste in één hoek van de kamer gaan staan, waardoor je de kamer in het juiste perspectief plaatst. Je kunt ook precies in het midden van één van de muren gaan staan en recht de kamer in fotograferen als je een overzichtsfoto wilt maken van het interieur. Staat het design van bepaalde meubels centraal, dan focus je je foto daarop.

7. Oefenen, oefenen, oefenen
Je kunt maar één ding doen om goede foto’s te leren maken: oefenen. Dat kun je natuurlijk thuis doen, maar je kunt ook je camera eens meenemen naar een grote woonwinkel om daar mooie plaatjes te schieten. Bekijk ook eens foto’s van bijvoorbeeld Funda, waar je heel veel interieurfoto’s ziet die bedoeld zijn om een huis snel te verkopen. Let er wel op dat ook hier veel foto’s tussen staan die niet echt ‘wauw’ zijn!

Wil jij mooie interieurfoto’s kunnen maken om ze af te drukken? Overweeg dan om een foto op dibond te laten drukken. Dit geeft een heel bijzonder effect en kan extra uitstraling aan je foto geven. Zeker wanneer je deze 7 tips hebt gevolgd en je hebt een mooie foto geschoten, is het de juiste presentatie van je foto die hem écht klasse geeft!

Bron afbeelding

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide