Als je gaat verhuizen denk je veel na over de inrichting en aankleding van de nieuwe woning. Ook ben je bezig met veel dingen regelen, zoals het uitzoeken van een verhuisbedrijf, de verhuizing melden bij de provider en het uitzoeken van alle spullen. Een verhuizing kost meestal veel tijd. Door alle drukte denk je soms niet aan dingen die minder voor de hand liggen. 

 


Je uitvaartwensen
Als je gaat samenwonen bijvoorbeeld, is een verhuizing het startpunt van een nieuwe levensfase. Daarom is een verhuizing een geschikt moment om ook over je uitvaartwensen na te denken. Bovendien kunnen de kosten per gemeente sterk verschillen, waar je rekening mee moet houden. 
 
Waarom nu?
We hebben het meestal liever niet over ons afscheid, en zeker in de tijd van een verhuizing, past dit onderwerp niet bij de sfeer. Dat is niet vreemd, want je begint juist aan iets nieuws. Toch kan het rust bieden als je je uitvaartwensen dan al besproken en vastgelegd hebt. Het is daarom aan te raden om hierover na te denken. Praten over je uitvaartwensen kan bovendien voor mooie gesprekken zorgen: over wie je bent, wat belangrijk voor je is en waarom dat belangrijk is om juist aan anderen mee te geven. Het geeft verbinding met je naasten en het bespreken van het laatste afscheid kan als zeer bijzonder worden ervaren.

Hoe begin je?
Het is best lastig om een gesprek over je uitvaartwensen te beginnen. Kies een rustig moment om hierover te praten. Het kan helpen om een gesprek over uitvaartwensen in stappen te bespreken. Praat bijvoorbeeld eerst over muziek: welk lied of nummer is bijzonder voor je? Welke artiest past bij je? Dit geldt ook voor onderwerpen als bloemen, of de catering tijdens de uitvaart. Tegenwoordig kan je kiezen voor een luxe high tea in plaats van de standaard cake en koffie, of voor een bijzondere opbaarlocatie. Het lijken misschien bijzaken, maar het zijn juist dingen die een uitvaart heel persoonlijk kunnen maken.


Persoonlijk afscheid
Uitvaartverzorgers van Monuta maken bijzondere momenten mee. Zo verzorgde Monuta op een dag een uitvaart in de tuin. De overledene was altijd duidelijk in het uitdragen van zijn hobby: kamperen. Tijdens zijn uitvaart zaten nabestaanden bij hem in de tent en in de tuin brandde een groot vuur. Zijn dierbaren ervaarden het als prachtig afscheid, één die heel goed bij de overledene paste. Ze waren er dan ook van overtuigd dat de overledene het prachtig had gevonden.

Praat samen
Het nadenken over uitvaartwensen kan gevoelig liggen. Het is, zeker als je gaat samenwonen, aan te raden om het er samen over te hebben. Als je al directe wensen hebt, kan je die dan samen opschrijven en (verder) bespreken. In de families kunnen er ook al afspraken gemaakt zijn, die je hierin mee kunt nemen. Door het te bespreken met de mensen om je heen, weet je omgeving wat je belangrijk vindt. Dit voorkomt twijfel en lastige situaties voor de dierbaren om je heen, die bij een afscheid vaak alle energie nodig hebben voor de verwerking en het rouwproces. Als het te lastig is om de uitvaart in detail te bespreken, kan het ook helpen om alleen de belangrijkste keuzes uit te spreken, zoals de keuze tussen een begrafenis of crematie. Je kunt ook bespreken wat jullie samen nog graag willen doen. Door over algemene wensen te praten, kan je mogelijk later ook wensen rondom het afscheid bespreken.  

Leg je uitvaartwensen vast
Je kunt de uitvaartwensen stap voor stap vastleggen, zowel online als op papier. Uitvaartwensen kunnen altijd ingezien en aangepast worden. Bij Monuta kan je op de website eenvoudig en kosteloos de uitvaartwensen vastleggen, ook als je ergens anders verzekerd bent. Monuta helpt daarbij. Zo blijven nabestaanden niet met vragen achter en kunnen ze met een goed gevoel terugkijken op het afscheid. 

Ook leuk om te lezen