1845
Lagere maandlasten

Het liefst ben je natuurlijk bezig met het interieur van je huis. Zo leuk om ergens weer eens wat nieuwe meubels neer te zetten, de sfeer helemaal te veranderen door een muur een kleur volgens de laatste trend te geven, of een DIY-accessoire met persoonlijk tintje te maken. Hoewel het maar een saai onderwerp lijkt, kan het echter goed zijn eens in de zoveel jaar naar de financiële kant van een eigen huis te kijken. Zeker nu met de lage hypotheekrente.

Een aflopende rentevaste periode
Mogelijk is het al een aantal jaar geleden dat je de hypotheek voor je huidige woning hebt afgesloten. Bij het afsluiten van een hypotheek kies je in de meeste gevallen voor een bepaalde rentevaste periode met bijbehorende rente. Weet jij nog voor welke periode je hebt gekozen? Zodra de rentevaste periode afloopt krijg je een verlengingsaanbod van je huidige hypotheekverstrekker. Je kunt ook overstappen naar een andere bank, en een hypotheek oversluiten bij SNS bijvoorbeeld. Erg interessant nu de hypotheekrente historisch laag is.

Rentevaste periode nog (lang) niet voorbij
Het oversluiten van de hypotheek is ook mogelijk wanneer de rentevaste periode nog niet voorbij is. De hypotheekverstrekker zal echter wel een boete in rekening brengen ter compensatie voor de rente-inkomsten die ze in de toekomst zullen missen. Het boetebedrag is afhankelijk van het hypotheekbedrag, het bedrag dat je jaarlijks boetvrij mag aflossen, de resterende tijd van de rentevaste periode (hoe langer, hoe hoger de boete) en nieuwe vastgestelde rente (hoe lager, hoe hoger de boeterente).

Bijkomende kosten bij oversluiten
Door het oversluiten van een hypotheek met een lagere rente kunnen de maandelijkse lasten lager uitvallen. Als je een hypotheek wilt oversluiten zijn er echter ook kosten waarmee je rekening moet houden, en die bepalen of je per saldo per bespaart. Hanteren andere hypotheekverstrekkers een lagere rente dan die van je huidige verstrekker volgens het verlengingsaanbod? Dan betaal je uiteindelijk minder rente, maar je wel weer taxatiekosten voor het huis en afsluitkosten aan de bank omdat de hypotheek als nieuwe aanvraag wordt gezien. Ook moet je rekening houden met de notariskosten van toch al gauw € 1000,- , of je nu de hypotheek oversluit bij de huidige bank of een andere.

Oversluiten met een huis onder water?
Hoewel de huizenprijzen alweer gestegen zijn het afgelopen jaar, zijn er nog steeds huizen die zogenaamd onder water staan. Bij verkoop brengen ze minder op dan het bedrag dat momenteel gefinancierd wordt. Staat jouw woning onder water? Hoe interessant de lage rente bij andere hypotheekverstrekkers ook mag klinken, ze zullen niet geïnteresseerd zijn waardoor oversluiten alleen bij de huidige hypotheekverstrekker mogelijk is.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners