307
Tips voor een groen leven: van duurzaam wonen tot duurzaam reizen
Gepubliceerd: 03-11-2023

Zeg vaarwel tegen je energieverslindende koelkast en hallo tegen een nieuw model dat maar liefst 50% efficiënter is. Wie had gedacht dat een simpele vervanging zo'n impact zou hebben? Van LED-lampen tot het installeren van een slimme thermostaat, de kleine keuzes die we maken kunnen echt een verschil maken. Dus waarom zouden we niet de volgende stap zetten en kijken hoe we deze principes kunnen toepassen op reizen?

Bespaar thuis energie, bespaar overal

Voor veel mensen voelt duurzaam wonen als een enorme opgave. Maar het is makkelijker dan je denkt. Laten we beginnen met de basics: isolatie. Goede isolatie houdt de warmte vast in de winter en houdt het lekker koel in de zomer. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook je hardverdiende geld. Wist je dat je met radiatorfolie achter de verwarming de warmte kunt reflecteren en zo efficiënter kunt stoken?

Op naar een groener gazon

En terwijl je dan toch bezig bent, waarom niet een regenton plaatsen om regenwater op te vangen? Dit kun je gebruiken om de planten water te geven. Sterker nog, overweeg om een deel van je gazon te vervangen door inheemse planten die minder water nodig hebben. Zo sla je twee vliegen in één klap: je tuin wordt een paradijs voor lokale fauna en je bespaart water.

Duurzaam reizen: van staycation tot ecotoerisme

Nu we het hebben gehad over duurzaam wonen, is het tijd om onze horizon te verbreden. Als je al de stap hebt gemaakt naar een duurzamer huis, waarom zou je dan niet diezelfde principes toepassen op je reisgedrag?

Staycation: ontdek je eigen omgeving

Voor een bijzondere vakantie hoef je niet per se het vliegtuig te pakken naar een ver oord. Er zijn genoeg mooie plekken dicht bij huis die je nog niet hebt ontdekt. Campings Nederland biedt bijvoorbeeld een uitgebreid overzicht van campings die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Fietsen, wandelen, of gewoon genieten van de rust in je eigen land: je zou verbaasd zijn hoe verfrissend een staycation kan zijn.

Ver weg maar verantwoord

Als je toch besluit verder te reizen, denk dan aan ecotoerisme. Landen als Costa Rica en Nieuw-Zeeland staan bekend om hun inzet voor duurzaam toerisme. Maar wees niet alleen een bewuste reiziger in het buitenland; wees het ook dichter bij huis. Kies bijvoorbeeld voor een treinreis in plaats van een vlucht als dat mogelijk is, en ga voor lokale gerechten en producten.

Start jouw groene avontuur

Het pad naar een groener leven begint met kleine, haalbare stappen. Duurzaam wonen en reizen zijn geen verre idealen, maar haalbare doelen voor iedereen. Door bewuste keuzes te maken in ons dagelijks leven en in onze reisplannen, kunnen we een verschil maken voor onszelf en voor de planeet. Of je nu kiest voor energiebesparende gadgets in huis of een duurzame camping in Nederland, elke stap telt. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om je eigen groene avontuur te beginnen.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide