147
Gezond en duurzaam: Stucwerk dat bijdraagt aan een beter binnenklimaat
Gepubliceerd: 17-05-2024 Laatste update: 03-06-2024

Duurzaamheid is een hot topic in de wereld van woningrenovatie en -bouw. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huizen op een milieuvriendelijke manier te laten renoveren. Eén van de manieren om dit te doen is door duurzaam stucwerk te laten aanbrengen. Maar wat houdt duurzaam stucwerk precies in, en waarom zou je hiervoor kiezen? In dit artikel bespreken we de voordelen van duurzaam stucwerk en geven we tips voor het kiezen van duurzame materialen en technieken.

Wat is duurzaam stucwerk?

Duurzaam stucwerk betekent dat er bij het stucen van muren en plafonds gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen en technieken. Dit kan variëren van het gebruik van natuurlijke pleisters tot het toepassen van een energiezuinige werkwijze.

Milieuvriendelijke materialen

Bij duurzaam stucwerk worden materialen gebruikt die weinig tot geen impact hebben op het milieu. Dit kan bijvoorbeeld kalkpleister zijn, een natuurlijk materiaal dat ademend is en bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Een ander voorbeeld is leempleister, dat geen chemische toevoegingen bevat en volledig recyclebaar is.

inspiratiebrochures1.png

Energiezuinige technieken

Naast de keuze van materialen is de techniek waarmee gestuct wordt ook van belang. Energiezuinige technieken zorgen voor minder CO2-uitstoot en besparen energie tijdens het aanbrengen van het stucwerk. Dit kan bijvoorbeeld door te werken met lokale materialen en leveranciers, zoals een stukadoor in Ede die de omgeving goed kent en duurzaam werkt.

Voordelen van duurzaam stucwerk

Gezond binnenklimaat

Een van de grootste voordelen van duurzaam stucwerk is dat het bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Natuurlijke materialen zoals kalk- en leempleister zijn ademend en reguleren de vochtigheidsgraad in huis. Dit voorkomt schimmelvorming en zorgt voor een aangename leefomgeving.

Lange levensduur

Duurzame stucmaterialen gaan vaak langer mee dan synthetische varianten. Hierdoor hoef je minder vaak te renoveren, wat uiteindelijk kosten en materialen bespaart. Dit draagt bij aan zowel je eigen portemonnee als aan het milieu.

Waardevermeerdering van je woning

Huizen die op een duurzame manier zijn gerenoveerd, zijn vaak meer waard. Duurzaamheid is een belangrijke factor voor veel kopers en kan de verkoopprijs van je woning verhogen. Door te kiezen voor duurzaam stucwerk investeer je dus niet alleen in je huidige wooncomfort, maar ook in de toekomstwaarde van je huis.

Tips voor het kiezen van duurzame materialen en technieken

Kies voor natuurlijke pleisters

Zoals eerder genoemd zijn kalk- en leempleisters uitstekende keuzes voor duurzaam stucwerk. Ze zijn milieuvriendelijk, dragen bij aan een gezond binnenklimaat en hebben een lange levensduur.

Werk samen met lokale vakmensen

Door samen te werken met lokale stucadoors, zoals een stukadoor in Veenendaal, verminder je de transportkosten en de bijbehorende CO2-uitstoot. Bovendien hebben lokale vakmensen vaak een betere kennis van duurzame materialen die in jouw omgeving beschikbaar zijn.

Vraag naar energiezuinige technieken

Bij het kiezen van een stucadoor is het belangrijk om te vragen naar de technieken die zij gebruiken. Energiezuinige methoden en het gebruik van duurzame materialen kunnen een groot verschil maken in de milieuvriendelijkheid van het project.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van duurzaam stucwerk?
De kosten van duurzaam stucwerk kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte materialen en technieken. Over het algemeen kunnen de initiële kosten iets hoger zijn, maar de langere levensduur en het verminderde onderhoud maken het op de lange termijn vaak goedkoper.

Hoe weet ik of een stucadoor duurzaam werkt?
Vraag de stucadoor naar de materialen en technieken die zij gebruiken. Stucadoors met ervaring in duurzaam werken zullen open zijn over hun werkwijze en kunnen je voorbeelden geven van eerdere duurzame projecten.

Is duurzaam stucwerk geschikt voor alle typen woningen?
Ja, duurzaam stucwerk kan in vrijwel elk type woning worden toegepast. Of je nu een modern huis hebt of een oudere woning, er zijn altijd duurzame materialen en technieken beschikbaar die passen bij jouw specifieke situatie.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide