671
Duurzame vloer kiezen
Gepubliceerd: 16-03-2023 Laatste update: 21-03-2023

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe vloer en wil je een duurzame keuze maken? Dan is het goed om te weten op welke aspecten je moet letten. Samengevat zijn dit de belangrijkste punten:

  1. De grondstoffen waar de vloer van is gemaakt
  2. De afkomst van de grondstoffen
  3. Het productieproces van de vloer
  4. De levensduur van de vloer

De grondstoffen waarvan de vloer is gemaakt

Niet alle grondstoffen waarvan vloeren worden gemaakt zijn duurzaam. Zo bestaan PVC vloeren uit kunststof. Het productieproces daarvan, maar ook het gebruik en de afvalcyclus,zijn alles behalve duurzaam.

Bovendien kunnen er bij het gebruik van de vloer schadelijke stoffen vrijkomen. Het is niet voor niets dat er over het gebruik van PVC steeds meer kritische berichten verschijnen, bijvoorbeeld vanuit de Health Care Without Harm.

Gelukkig zijn er ook duurzame grondstoffen waar vloeren van worden gemaakt, zoals:

Deze grondstoffen zijn allemaal hernieuwbaar en bovendienvan natuurlijke materialen gemaakt.

De afkomst van de grondstoffen

Niet alle duurzame grondstoffen hebben een duurzame afkomst. Zo worden er bijvoorbeeld goedkope houten vloeren verkocht waarvan het hout niet afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Daardoor gaat er onnodig bos verloren.

Daarnaast zijn er katoenplantages waar er weinig tot geen aandacht is voor goede arbeidsomstandigheden of erger nog, waar kinderarbeid voorkomt. Redenen genoeg om altijd navraag te doen naar de afkomst van de vloer die je op het oog hebt.

Het productieproces van de vloer

Sommige vloeren hebben een zwaar vervuilend productieproces. Bij de productie van PVC vloeren kan er bijvoorbeeld chloride vrijkomen en bij de productie van tapijt worden er soms schadelijke kleurstoffen gebruikt.

Als consument is het natuurlijk niet te doen om het productieproces van een vloer te controleren.Gelukkig zijn er keurmerken waarmee je de keuze makkelijk maakt:

  • GUT-Tapijt keurmerk: als een tapijt dit keurmerk heeft dan zijn er bij de productie geen schadelijke stoffen gebruikt, zoals zware metalen.
  • REACH keurmerk: PVC vloeren met het REACH keurmerk voldoen aan de wettelijke Europese regelgeving voor de verwerking van chemische stoffen in producten. Een vloer met dit keurmerk bevat geen schadelijke stoffen.
  • FSC keurmerk: dit keurmerk zegt niet zozeer iets over het productieproces van houten vloeren, maar toch willen we het benoemen. Houten vloeren met FSC keurmerk zijn gemaakt van hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

De levensduur van de vloer

Naast de grondstoffen en het productieproces is de levensduur een belangrijke graadmeter om te bepalen of een vloer duurzaam is.

  • Laminaatvloeren, tapijt en PVC vloeren gaan ongeveer 10 jaar mee.
  • Tegelvloeren, bamboe vloeren en linoleum vloeren kunnen tientallen jaren meegaan.
  • Houten vloeren en kurkvloeren kunnen een leven lang meegaan. Dat komt omdat je ze kunt goed kunt onderhouden en opnieuw kunt afwerken, waardoor ze weer als nieuw ogen.

Vaak kiezen mensen vanuit budgettair oogpunt voor een laminaatvloer of PVC vloer. Eigenlijk is dat juist een dure keuze, omdat je de vloeren ongeveer iedere 10 jaar moet vervangen. Bovendien is het niet duurzaam om steeds een nieuwe vloer te kopen. De productie van de nieuwe vloer en de verwerking van de oude vloer belasten immers het milieu.

Combineer je duurzame vloer met vloerverwarming

De aanschaf van een duurzame vloer is hét moment om ook duurzaam te gaan verwarmen. En de beste manier om dat te doen, is door vloerverwarming te laten aanleggen voordat je nieuwe vloer wordt gelegd.

Vloerverwarming is een stuk duurzamer dan verwarmen met traditionele radiatoren. Dat komt doordat de watertemperatuur slechts 30 graden hoeft te zijn. Bij radiatoren ligt dat tussen de 60 en 75 graden. Daardoor moet je veel harder stoken om de ruimte op temperatuur te krijgen.

Niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Zo heeft tapijt een isolerende functie waardoor de warmte van de vloerverwarming deels wordt tegengehouden.

Een houten vloer met vloerverwarming is een betere keuze. Hout heeft een relatief lage warmteweerstand, waardoor de warmte goed door de vloer komt. Bovendien voelt warm hout heerlijk aan en is een houten vloer een duurzame keuze. Dat is dus dubbel winst!

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide