154
De risico’s van zonnepanelen zelf installeren

Door de jaren heen is steeds meer duidelijk geworden hoe belangrijk het is om te investeren in groene stroom. Het is namelijk zo dat het grootste deel van de stroom die vandaag de dag gebruikt wordt op een vervuilende manier wordt opgewekt. Je kunt zelf een positieve bijdrage leveren aan het milieu door zonnepanelen op je dak te laten installeren. Als je zonnepanelen op je dak wilt hebben, kun je deze absoluut niet zelf installeren, kies er daarom ook altijd voor om een professional in te schakelen.

Wat heb is er nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Voor mensen die werken als professional binnen de installatietechniek is het over het algemeen goed te doen om de panelen zelf op het dak te installeren. Mensen die hier geen verstand van hebben worden met druk geadviseerd er altijd beter voor te kiezen om hier een professional voor in te schakelen. Bij het plaatsen van zonnepanelen komt namelijk meer kijken dan de meeste mensen verwachten. Je moet er allereerst voor zorgen dat je alle benodigdheden voor het plaatsen van de panelen in huis hebt. Zo is het bijvoorbeeld van belang om het juiste zonnepanelen montagesysteem te hebben. Daarnaast moet je over verschillende soorten kabels beschikken en daarnaast is een omvormer ook noodzakelijk.

Zelf zonnepanelen installeren

Het is niet mogelijk om de zonnepanelen zelf te installeren, dit is alleen weggelegd voor professionals met verstand van installatietechniek of voor monteurs die een speciale training hebben gevolgd. Dit soort cursussen zijn bij verschillende bedrijven te volgen, echter zijn deze ongeschikt voor klussende particulieren. Het volgen van een cursus is alleen interessant voor monteurs met een basis kennis van veiligheid. Daarnaast word het risico op fouten bij de eerste keren plaatsen aanzienlijk verlaagd, aangezien deze klussen vaak gedaan worden onder begeleiding van een meer ervaren installateur. Als je een plat dak hebt, is dat een voordeel bij het installeren van zonnepanelen. Een plat dak is immers veel beter begaanbaar dan een schuin dak. Wel moet het installatiebedrijf opletten dat je niet over een zonnepanelen montagesysteem schuin dak beschikt, maar over een montagesysteem wat geschikt is voor een plat dak.

Een professional inschakelen

Het is altijd aan te raden om een professional in te schakelen voor het installeren van de zonnepanelen. Dit is niet alleen slim als je een schuin dak hebt en veel zonnepanelen wilt laten leggen. Het grootste voordeel van het inschakelen van een professional is het feit dat je hierdoor niet het risico loopt om een fout te maken waardoor de panelen bijvoorbeeld niet goed zijn aangesloten.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners