1216
Welke onderhoudszaken vergeet jij in je huis?
Gepubliceerd: 21-04-2021

We werken ons thuis een slag in de rondte. Maar veel periodieke klusjes schieten er nogal eens bij in. Zoals cv-ketel-onderhoud. Niet verplicht, maar wel broodnodig als je gevaarlijke situaties in huis wil voorkomen. Dit zijn twee jaarlijkse onderhoudsbeurten die je liever niet over het hoofd ziet.

1: Updaten van je alarmsysteem

De meeste mensen met een slim alarmsysteem in huis gaan ervan uit dat ze hier geen omkijken meer naar hebben. Toch vraagt je alarm ook om een jaarlijkse check door een professional. Zo kun je (brand)veilig en inbraakproof blijven wonen.

Waarom is dit nodig?

inspiratiebrochures1.png

Jaarlijks onderhoud zorgt dat je alarmsysteem optimaal blijft werken: de kans op vervelende storingen en vals alarm wordt daarmee tot een minimum beperkt. Bovendien blijft je systeem zo voldoen aan de meest actuele eisen van de BORGregeling en/of de Certificatieschema’s Brandmeldinstallaties.

Wat houdt dit onderhoud precies in?

Tijdens de onderhoudsbeurt inspecteert een specialist je alarm. De vakman upgrade bijvoorbeeld de software, reinigt en test de melders en sensoren, en checkt of de flitsers en sirenes nog goed werken. Ook wordt het alarm gecontroleerd op systeemfouten en lekstromen.

Schadevergoeding

Voor sommige woonverzekeraars is het een must dat je alarm up-to-date is. Als dit niet het geval is, kun je bij inbraak of brand zelfs te maken krijgen met een kleinere of geen schadevergoeding.

2: Onderhoud van je cv-ketel

Van een goed onderhouden cv-ketel merk je weinig. Je gaat pas wat van je ketel merken als deze kuren begint te vertonen. Ineens kun je dan onder een koude douche komen te staan. Om zulke nare storingen en defecten te voorkomen is regulier cv-ketel-onderhoud nodig. De meeste cv-ketels dienen elke één tot drie jaar onderhouden te worden door een specialist.

Waarom is dit nodig?

Naast allerlei ongewenste ongemakken, kan een cv-installatie die slecht onderhouden, verkeerd geïnstalleerd of kapot is ook grotere problemen in huis veroorzaken. Zoals lekkages, waterschade en brand. Ook kan er koolmonoxidevergiftiging ontstaan. Jaarlijks sterven er 10 tot 15 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. In bijna de helft van de gevallen is een kapotte cv de oorzaak.

Wat houdt dit onderhoud precies in?

De loodgieter of cv-monteur controleert of alle meters en leidingen nog goed werken, de waterdruk voldoende is en of er geen verborgen lekkages zijn. Een goed onderhouden cv-ketel is niet alleen een stuk veiliger maar ook zuiniger. En op den duur kan dat je een hoop geld besparen. Ook moderne of nieuwe cv-ketels hebben periodiek onderhoud nodig.

Schadevergoeding

Als er een lekkage of brand bij je thuis ontstaat doordat je cv-ketel niet periodiek onderhouden is, dan kan je woonverzekeraar weigeren om de schadepost volledig te vergoeden.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide