1240
Legionellabesmetting

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, legionella. Het is in Nederland vooral onder de aandacht geomen in 1999. Tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel zijn ruim 200 mensen ziek geworden en zelfs 32 mensen zijn overleden aan de gevolgen van Legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd. Op deze consumentenbeurs waren bubbelbaden tengoongesteld. Een van deze bubbelbaden was gevuld met een brandslang die al heel lang niet gebruikt was. In het stilstaande water in deze brandslang had zich de legionella bacterie ontwikkeld. Omdat de verkoper van de bubbelbaden geen chloor in het water had gedaan had de bacterie vrij spel.

De bacterie wordt door de neus of de mond opgenomen en kan zich vestigen in de longen. Een legionellabesmetting kan ernstige gevolgen hebben. Gelukkig worden de meeste mensen na blootstelling niet ziek, soms krijgt men milde griepachtige klachten die na een paar dagen vanzelf weer overgaat. Mensen met een verminderde weerstand, ouderen en stevige rokers vormen een risicogroep.

Een legionellabesmetting zal thuis niet zo snel voorkomen. In Nederland hebben we een drinkwaterwet die aan de drinkwaterbedrijven voorschrijft wat zij moeten doen om een legionellabesmetting te voorkomen.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een legionellabesmetting thuis is de groei van legionella in koudwater leidingen. Wanneer koudwaterleidingen opgewarmt worden, bijvoorbeeld omdat deze naast de warmwaterleidingen liggen of een andere warmtebron. Het water wordt dan toch opgewarmd en boven de 25 graden gaan deze
bacteriën ich prettig voelen en wordt het 37 graden dan komen de bacteriën tot volle groei en vermenigvuldigen ze zich binnen 1 week.

Ook in dode leidingen of vervuilde leidingen kan een legionella bacterie zich ontwikkelen.

Voorkomen van legionella thuis
Er zijn thuis een aantal maatregelen die we kunnen nemen om de groei van de legionella bacterie tot een minimum te beperken. Hieronder een paar praktische tips.

  • Het is belangrijk om de boiler of combiketel op tenminste 60 graden af te stellen.
  • Je moet minimaal wekelijks de leidingen doorspoelen, dit doe je simpelweg door het koude en het warme water te gebruiken.
  • Ben je een poosje op vakantie geweest dan is het belangrijk om de kranen, de douche en het bad even een tijdje aan te zetten zodat het water zich kan verversen.
  • Heb je apparaten die water vernevelen of sproeien zorg er dan voor dat er geen water in deze apparaten blijft staan.
  • Gebruik je een tuinslang in de tuin zorg dan dat deze na gebruik goed leeg is. Dit geldt overigens ook voor de plantenspuit
  • Heb je de luxe van een bubbelbad of spa in huis dan zal je deze ook regelmatig moeten ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing van de leverancier. 
  • Zorg ervoor dat je de douche regelmatig ontkalkt

Met al deze bovenstaande maatregelen ben je goed op weg om thuis een legionella bacterie te voorkomen. Mocht je onzeker zijn of er een legionella bacterie aanwezig is in jouw leidingen of apparaten dan kan je een professional inschakelen die met meetapparatuur duidelijkheid kan geven en eventuele maatregelen kan nemen om de bacterie onder controle te krijgen.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners