1499
Ventileren
Gepubliceerd: 08-03-2017

Ruim 70% van onze tijd verblijven we in huis. Dit onderstreept het belang van een fris en gezond binnenklimaat. Als we ons huis niet voldoende ventileren, ontstaat een slecht binnenklimaat en een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Goed ventileren = 24 uur ventileren. Alleen weet een kwart van de Nederlanders nog niet precies hoe ze dit het beste kunnen doen. Jaga, autoriteit op dit gebied, vertelt het je!

Door de herziene bouweisen worden zowel nieuwe als bestaande huizen tegenwoordig optimaal geïsoleerd. Het gevolg is dat veel huizen luchtdicht zijn. Lekker warm natuurlijk, maar dit gaat ten koste van de noodzakelijke verversing van de lucht in de woning.

Vervuilde lucht
Er is een duidelijk verschil tussen luchten en ventileren. Veel mensen denken dat het voldoende is om af en toe ‘verse’ lucht binnen te laten door een raampje open te zetten. Maar we vergeten vaak dat de vervuilde lucht ook echt weg moet uit de woning. Vervuilde lucht ontstaat door alledaagse bezigheden als: koken, wassen, werken, slapen, douchen en toiletgebruik. Als we deze vervuilde lucht niet actief verwijderen uit huis, ontstaat een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels, wat kan leiden tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, uitdroging, concentratieverlies en hoofdpijn.

Ventileren; hoe dan?
Hoe zorgen we er nu voor dat we voldoende frisse lucht de woning in halen én dat de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd? We moeten 24 uur per dag ventileren! Jaga, dé binnenklimaatspecialist heeft een infographic gemaakt over het belang van ventileren, met eenvoudige tips. Daarnaast ontwikkelden wij een white paper waarin we dieper ingaan op het onderwerp ventileren. Hier alvast wat praktische tips op een rijtje:

  • Zet dag en nacht een raampje open waar dit mogelijk is.
  • Zorg voor extra ventilatie in de badkamer en keuken.
  • Zet de ventilatie roosters open en maak ze regelmatig goed schoon.
  • Hang geen gordijnen voor de ventilatieroosters.
  • Laat de geiser en openhaard regelmatig checken.
  • Feestje, diner of een borrel? Extra ventileren door een open raam als er veel mensen in huis zijn.
  • Verminder vocht in huis door vloeren en wanden na het douchen en baden direct af te nemen.
  • Zorg voor een goed onderhouden ventilatiesysteem.

Ventileren en verwarmen in één
Naast veel kennis over ventileren, heeft Jaga verschillende typen decentrale en mechanische vraaggestuurde ventilatieoplossingen in het assortiment. De Oxygen2 is één van de populaire Jaga oplossingen. Het is een intelligent gestuurd ventilatiesysteem dat op een energie-efficiënte manier continu zorgt voor verversing van de lucht in een woning (vervuilde lucht gaat naar buiten, verse lucht komt de woning in). De kant-en-klare-ventilatie-unit kan onzichtbaar ingebouwd worden binnen een Low-radiator. Zo heb je dus een radiator die niet alleen verwarmt, maar ook zorgt voor frisse lucht in huis.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide