2481
Preventiemiddelen

Jaarlijks vallen er vele doden door brand in huis. De oorzaak hiervan is meestal dat de brand niet tijdig wordt opgemerkt. Door rookmelders in huis te plaatsen kan dit voorkomen worden. Plaats bij voorkeur op iedere verdieping rookmelders. Bij het plaatsen van de rookmelders moet u met een aantal zaken rekening houden. Plaats geen rookmelder in de keuken of badkamer. Hoge temperaturen en waterdamp kunnen de werking verstoren. Plaats de rookmelder altijd centraal in de ruimte uit de buurt van ramen en ventilatieroosters. Hang de rookmelder aan het plafond, want rook gaat omhoog. Tot slot moet u de rookmelder nooit testen met een vlammetje of sigaret. Dit kan het apparaat beschadigen. Controleer de werking van de rookmelder maandelijks en vervang tijdig de batterijen.

Koolmonoxidemelders
Geisers en gaskachels kunnen bij onvolledige verbranding koolmonoxide uitstoten. Koolmonoxide is een dodelijk gas dat onzichtbaar en reukloos is. U kunt dit dus niet zelf waarnemen. Monteer daarom naast een rookmelder ook een koolmonoxidemelder in uw huis om dodelijke ongelukken te voorkomen.

Vluchtladder
Slaapt u op zolder of woont u niet op de begane grond zorg dan dat u een vluchtladder klaar heeft staan. Deze kunt u het beste onder het raam plaatsen zodat u de ladder eenvoudig kunt gebruiken in geval van brand. Een vluchtladder hangt u aan het raamkozijn en rolt zonder veel handelingen uit. Zo kunt u veilig het huis verlaten.

Branddeken
Bij keukenbrand kunt u het best een branddeken gebruiken. Een vlam in de pan of brand in een vuilniszak dooft u door de branddeken er overheen te leggen. Let hierbij goed op dat u ook rekening houdt met uw eigen veiligheid. Wikkel de blusdeken rond uw handen en leg deze rustig over het vuur heen. Laat de branddeken enige tijd liggen tot alles is afgekoeld, haal daarna pas de branddeken weg. Indien u op gas kookt is het verstandig om na het afdekken van het vuur de hoofdgaskraan dicht te draaien. Zorg dat de branddeken altijd op een bereikbare plaats hangt in de keuken. Plaats de branddeken niet op een punt waar brand kan ontstaan. Zoals bij het fornuis of boven de vuilnisbak. Heeft u nog geen branddeken? Bij een Preventiecheck krijgt u gratis een branddeken van Interpolis. Tevens zal de Preventieman u uitleggen hoe u de branddeken het best kunt gebruiken. Klik hier om u in te schrijven voor een Preventiecheck!

Blusapparaten
Er zijn verschillende soorten brandblussers op de markt verkrijgbaar. Een sproeischuimblusser is ideaal bij een beginnende brand. Er zijn ook poederblussers op de markt die als voordeel hebben dat ze vorstbestendig zijn. Het nadeel is echter dat ze schade veroorzaken aan uw interieur. Een brandblusser moet regelmatig vervangen worden. Zorg dat u dit doet voordat de houdbaarheidsdatum op de brandblusser verstreken is.

Bron: Interpolis

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners