764
Ongenodigde gasten in huis; Schimmels en vochtplekken!
Gepubliceerd: 13-12-2022

Een huis hebben is ontzettend leuk, je kunt het inrichten en zo gezellig maken zoals jij wilt. Er zitten echter ook kanten aan die minder leuk zijn, vochtproblemen en schimmel zijn hier voorbeelden van. Problemen die bijna aan geen huis voorbij trekken. Hoe los je deze problemen snel en effectief op? Wij zetten het allemaal voor je op een rij.

Wat zijn schimmels en vochtproblemen?

Schimmels en vochtproblemen ontstaan in huizen doordat het in een ruimte een (te) lange tijd vochtig is. Hierdoor krijgen vooral schimmels (maar ook bacteriën!) de kans om te groeien. Deze vochtproblemen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, namelijk vanuit opstijgend, doorslaand en condensatievocht. In het kort gezegd komt het erop neer dat dit vocht is wat uit de grond komt via een fundering, uit de muren van buiten komt of vanuit het plafond komt. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat schimmels en vochtproblemen vooral voorkomen bij oudere en slecht geïsoleerde huizen. Wees bij zo’n huis dan ook extra alert.

schimmels-vochtproblemen-03.png

inspiratiebrochures1.png

Waarom zijn schimmels vochtproblemen een probleem?

Er zijn vele redenen waarom je toch echt direct actie moet ondernemen zodra jij een schimmel of vochtprobleem traceert in je woning. We zetten ze hieronder even op een rij;

  • Slecht voor de gezondheid

Een rondje googelen levert al snel op wat voor klachten er bij schimmel- en vochtproblemen in een huis kunnen ontstaan. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs ademhalingsproblemen. Oppassen dus!

  • Slecht voor de woning 

Behang en pleisterwerk laat los, stuc brokkelt af en muren worden poreus. Het kan zelfs de fundering aantasten.

  • Staat lelijk

Zwarte, bruine en gele vlekken op de muur, mooi zal dit nooit worden!

  • Muf

Na verloop van tijd gaan schimmels en bacteriën stinken. Wellicht ruik je het zelf niet, maar anderen zeker wél wanneer ze jouw huis binnenkomen.

  • Slechte voor de energierekening

Misschien een onderbelichte, maar hoe meer vocht in de lucht, hoe meer moeite het kost een woning te verwarmen. Belangrijker dan ooit!

Wat kan ik zelf doen tegen schimmels en vochtproblemen?

Het begint er natuurlijk mee om goed op te letten bij de bouw en verbouwing van je woning. Isoleer alles grondig en voorkom randjes waar tocht kan ontstaan. Mocht je toch een klein, vochtig, plekje traceren? Onderneem dan meteen actie en ga op zoek naar het lek. Als je dit doet, kun je wellicht het tij nog keren. Doe je dit niet, dan zul je zien dat de beestjes iedere gelegenheid aangrijpen verder te groeien. Ook zijn er speciale anti-schimmel middeltjes op de markt. Pas hier wel mee op, want deze kunnen van zichzelf ook weer giftig zijn. Als zo’n schimmelreiniger niet (snel) werkt, raden wij aan zo snel mogelijk een vochtbestrijding specialist voor je schimmel raad te plegen. 

Hoe kan je vochtplekken op een muur verwijderen?

Heb je al vochtplekken maar (nog) geen zwarte schimmel? Lucky you, dan ben je misschien nog net op tijd! Bestel dan meteen een vochtvreter zodat je het vocht op die manier uit de muren haalt. En de ruimte goed ‘droog’ verwarmen doet ook wonderen. En de combinatie van deze twee al helemaal!

Hoe krijg je zwarte schimmel van de muur?

Net zoals hierboven aangegeven ligt het eraan in welk stadium de schimmels en vochtproblemen zich bevinden. Probeer eerst met met een schimmelreiniger zelf nog aan de slag te gaan, voordat je een specialist inhuurt. Wellicht is de zwarte schimmel nog niet heel diep in je muren binnengedrongen en kun je het met deze schimmelreiniger nog pareren.

Hoe schakel ik een vochtbestrijding specialist in?

Mocht je er achter komen dat je toch al behoorlijk wat last hebt van deze problemen, schaam je dan niet maar vraag zo snel mogelijk een gratis vochtbestrijding offerte aan. Online kun je gratis vochtbestrijding offertes vergelijken. Er worden dan maximaal vier offertes speciaal voor jou opgevraagd, zodat jij snel een geschikte partij kunt vinden. Een schimmel in huis verwijderen offerte zal je wellicht qua prijs meevallen, zeker wanneer je in een vroeg stadium erbij bent. Mocht het effectief en snel opgelost zijn, dan heb je meteen het perfecte excuus om jouw wanden van een nieuw hip kleurtje te voorzien. Want vaak laat een bestrijding van een vocht- en schimmelprobleem wel de nodige sporen na. Zoek een leuk kleurtje uit (de trendkleuren van dit jaar al gespot?) en vraag een schilderwerk offerte aan!

schimmels-vochtproblemen-06.png

Kortom, een eigen huis. Niemand zei dat dit alléén maar leuk ging worden. Bezit brengt ook zorgen met zich mee, schimmelproblemen en vochtplekken zijn hier voorbeelden van. De kunst zit hem erin het effectief op te lossen. Doe dit door middel van bovenstaande tips en jij zit er weer veilig en gezond bij de komende jaren!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide