1451
Met een rookmelder kun jij gerust ademhalen
Gepubliceerd: 23-03-2020 Laatste update: 04-09-2020

Rookmelders zijn echte levensredders. Het is namelijk zo dat bij brand de meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Want terwijl jij lekker op één oor ligt, merkt je neus niets van wat er gaande is. Je wordt dus niet wakker van de rooklucht. Het enige waar je dan nog van op aan kunt zijn je oren. Doordat deze het geluid van de rookmelder kunnen oppikken, heb jij tenminste een kans om je huis veilig te verlaten. Dus wees je er altijd van bewust dat dit zonder rookmelder heel anders was afgelopen.

 

Nieuwe rookmelderwet van kracht

Minister van BZK Raymond Knops is van mening dat rookmelders ook voor bestaande bouw verplicht moeten worden gesteld. Hij haalt hiervoor recent onderzoek aan waaruit gebleken is dat rookmelders in alle woningen de kans op dodelijke slachtsoffers verkleint. Door het Bouwbesluit op dit vlak aan te passen geeft hij gehoor aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwbedrijven om alle woningen verplicht met rookmelders uit te rusten. Maar om alle gebouweigenaren genoeg tijd te geven hieraan te voldoen, zal de wet pas op 1 juli 2022 ingaan. Ook leveranciers worden hiermee ontzien: problemen op het gebied van levering en beschikbaarheid zullen zich zodoende niet voordoen.

inspiratiebrochures1.png

Nieuwbouw verplichtte rookmelder al

De wet was er al voor nieuwbouw. Hiervoor geldt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou je zeggen. Ook al scoort Nederland internationaal gezien hoog op brandveiligheid, het kan natuurlijk altijd nog beter.

Vandaar dat ook bestaande bouw moet geloven aan rookmelders. Hierbij geldt dat hoe meer rookmelders erbij komen, hoe veiliger Nederland in zijn geheel wordt. Waarschijnlijk zal het aantal dodelijke slachtoffers in Nederland bij woningbranden hierdoor nog verder dalen. 

Zo maak jij je huis geheel brandveilig

Mocht u nog geen rookmelder in huis hebben, doe dit dan zo snel mogelijk. De veiligheid van jou en anderen is tenslotte iets waar je nooit op moet bezuinigen. Ze signaleren rookontwikkeling en geven een harde piep af als je in actie moet komen. Waar je ook in het huis bent; je kunt altijd rekenen op een vroegtijdig signaal. Hierdoor kun jij je richten op het zoeken van een veilig heenkomen. 

Handige producten bij brand

Deze producten kunnen goed van pas komen als je te maken krijg met brand. Op Preventieshop vind je een uitgebreid assortiment aan brandblussers, branddekens en vluchtladders . Zo zorgt een vluchtladder er bijvoorbeeld voor dat je aan de brand kan ontsnappen door een alternatieve route te creëren. Vlammen of hevige rook kunnen er namelijk voor zorgen dat reguliere routes geblokkeerd raken. In een crisissituatie als deze biedt een uitklapbare vluchtladder uitkomst. Verder zijn de brandblussers traditioneel gezien een belangrijk hulpmiddel om een beginnende brand in de kiem te smoren. Het gevoel van veiligheid dat het hebben van een brandblusser in elke ruimte geeft is daarnaast een goede reden. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, dus kijk goed naar waar je de brandblusser voor gaat gebruiken. 

Brandveiligheid heb je deels zelf in de hand

Iedereen kan te maken krijgen met brand in huis. Toch weten de meesten niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Zonder de juiste aanpak kan een kleine vuurhaard algauw veranderen in één grote vlammenzee.  Maar geen paniek, er zijn zeker dingen die jij kunt doen om de kans op zo'n brand zo klein mogelijk te houden. Simpele dingen als een kookwekker gebruiken of het reinigen van elektrische apparaten kan al een hele hoop schelen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide