1598
Huisbeveiliging
Gepubliceerd: 16-01-2015

Een vakantie, een weekendje weg of gewoonweg een dag werken, waarschijnlijk laat je je woning meerdere keren per week achter. En als je weg bent, dan wil je er graag verzekerd van zijn dat je woning en persoonlijke bezittingen veilig zijn. Met alle inbraken van tegenwoordig is dat echter niet meer zo vanzelfsprekend. Lees hier handige tips voor het veilig achterlaten van je woning, zodat je de volgende keer met een gerust hart kan vertrekken.

 

Tip 1: sluit je woning goed af
Hoe vanzelfsprekend het ook is, sluit je woning goed af wanneer je van huis gaat. Een groot deel van de inbrekers komt binnen via een open raam of deur. Zonde, zo wordt het inbrekers namelijk erg makkelijk gemaakt, terwijl het afsluiten van je woning een kleine moeite is. Inbrekers hebben maar een paar minuten nodig om je woning leeg te halen, dus ook wanneer je even snel naar de supermarkt gaat of even in de tuin aan het werken bent, loopt je woning een risico. Sluit daarom altijd de ramen en maak gebruik van de sloten op je deuren, daar heb je ze immers voor. Zo voorkom je insluipingen en moeten inbrekers in ieder geval wat moeite doen, willen ze jouw woning betreden.

Extra tip: veel mensen vergeten hun schuur of garage op slot te doen, terwijl hier vaak wel kostbare bezittingen in zitten, zoals fietsen of duur gereedschap. Vergeet daarom niet om deze goed af te sluiten.

Tip 2: zorg voor goede beveiliging
Sterk hang- en sluitwerk kan een inbreker makkelijk een paar minuten vertraging opleveren. Dit lijkt misschien niet veel, maar voor een crimineel kan dit het verschil maken tussen een succesvolle inbraak of in de cel belanden. Zorg er daarom voor dat de sloten op je deuren van goede kwaliteit zijn. Dit zie je eenvoudig aan het SKG-logo met één, twee of drie sterren. Hoe meer sterren, hoe sterker het slot. Een vrij nieuwe methode die inbrekers gebruiken, is de cilinder uit het slot trekken. Met een speciaal gereedschap kunnen inbrekers dit geluidloos en snel doen, gevaarlijk dus. Voorzie je sloten daarom van cilindertrekbeveiliging of gebruik een cilinderslot dat hiertegen is beveiligd, te zien aan het SKG-logo met drie sterren. Extra beveiliging, zoals inbraakwerend glas, dievenklauwen of een alarmsysteem, maakt je woning nog minder aantrekkelijk.

Extra tip: voorzie kleine raampjes die vaak open staan voor ventilatie, zoals een badkamerraam, van een barrièrestang. De afstand tussen de stang en het kozijn mag niet groter zijn dan 15 cm.

Tip 3: werk samen met je buren
‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, dit spreekwoord bestaat niet voor niets. Door je buurman of buurvrouw te vragen om een oogje in het zeil te houden, laat je je woning weer een stukje veiliger achter. Vraag daarnaast aan buren of zij je post willen opruimen, voor je planten willen zorgen en de gordijnen open en dicht te doen wanneer je met vakantie bent. Hiermee geef je je woning een bewoonde indruk en maak je het minder aantrekkelijk voor inbrekers.

Extra tip: licht buren en familieleden in, maar schreeuw verder niet van de daken welke periode je op vakantie gaat, bijvoorbeeld door dit op social media te zetten of door dit in te spreken in je voicemail. Criminelen kunnen deze berichten in de gaten houden en zo precies weten wanneer ze hun slag kunnen slaan.

Tip 4: laat het licht schijnen
Inbrekers houden niet van licht. Goede verlichting vergroot namelijk de kans dat ze gezien en gepakt worden tijdens de inbraak. Plaats daarom goede verlichting bij de voordeur, maar ook bij alle andere toegangen. Houdt daarnaast de deuren en ramen goed zichtbaar voor je buren en voorbijgangers en verstop deze niet achter een schutting of hoge struiken. Doordat criminelen nu moeilijker ongezien te werk kunnen gaan, zullen veel inbrekers je woning al links laten liggen.

Extra tip: plaats een tijdschakelaar op je verlichting of andere apparatuur, zodat deze op vooraf ingestelde tijdstippen automatisch aan- en uitgeschakeld worden. Aan een onverlichte woning zien inbrekers namelijk vaak dat de bewoners niet thuis zijn. Doordat de verlichting in je woning met een schakelklok aan gaat, lijkt het net alsof er iemand thuis is, ook al is dit niet zo.

Met een gerust hart van huis
Hoewel goede huisbeveiliging een must is, heb je de veiligheid van je woning voor een groot deel zelf in de hand. Met bovenstaande tips maak je het criminelen een stukje moeilijker en verklein je het risico op een succesvolle inbraak. Dan kun je de volgende keer met een gerust hart van huis.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide