1904
Kindveiligheid in huis: waar moet je op letten?
Gepubliceerd: 11-04-2021

Kleine kinderen zijn altijd op ontdekking. In huis betekent dat in de praktijk ook dat ze met hun vingertjes overal aan zullen zitten. Het is dan ook nodig om je huis kindvriendelijk in te richten. Zeker met de allerkleinsten is het vaak opletten geblazen. Wanneer je kind leert lopen, zal deze door het hele huis op avontuur gaan. Zorg dat je daarop voorbereid bent. Hieronder vind je per ruimte in het huis handige informatie waar je op moet letten.

Kinderen in de keuken: dit kan er misgaan

De keuken is voor een klein kind misschien wel de gevaarlijkste ruimte in het huis. Er zijn veel zaken om op te letten, maar het belangrijkste gevaar is waarschijnlijk hitte. Verbrandingen in de keuken komen vaak voor. Een kind ziet het gevaar van een gaspit niet, maar zal ook rustig een pan van het fornuis trekken. Met een fornuisrekje kun je dit overigens makkelijk voorkomen. En hoeveel verhalen zijn er niet over een tafelkleed wat van tafel getrokken wordt, terwijl daar een hete pan of een kan met kokend water op staat? Laat je kind nooit alleen in de keuken als er hete pannen op tafel staan.

Ook de oven vormt een gevaar voor kinderen. Een ovenruitbeschermer zorgt ervoor dat je kind zijn handjes niet kan branden aan de buitenkant van de oven. Verder is het oppassen met de vaatwasser, de kraan, maar ook de keukenladen. Hier kunnen gevaarlijke voorwerpen in liggen waar het kind zich bijvoorbeeld aan kan snijden. Verder wil je zeker niet dat er schoonmaakmiddelen binnen handbereik van je kind staan. En, zoals bij alle laden, het kind kan zijn vingertjes tussen de laden krijgen. Met een sluithaakje of kinderslot kun je kastjes in de keuken ook vergrendelen voor je kind.

Gevaren voor kids in de badkamer

Een andere ruimte waar voor kinderen van alles te ontdekken valt, is de badkamer. Zeker weten dat jouw kleintje gaat genieten van het spetteren in bad, maar laat je kind nooit alleen in bad zitten zonder toezicht. Een kleintje kan gemakkelijk onderuit schuiven en wanneer ze dan niet op tijd overeind komen, is het gevaar van verdrinking dichtbij. Laat de telefoon dus gewoon overgaan als die gaat. Ook de vloer vormt echter een gevaar. De vloeren in de badkamer kunnen erg glad worden. Zorg voor antislipmatten om je kleintje te beschermen voor uitglijden. Ook in bad kunnen kinderen uitglijden. Om het bad zo veilig mogelijk te maken, is een antislipmatje in bad een goed idee. Verder zijn er speciale kraanbeschermers, zodat je kind zijn hoofd niet hard kan stoten. Een ander belangrijk punt is om voor een thermostaatkraan te kiezen, zodat de kraan nooit op een te hoge temperatuur zal staan.

De slaapkamer: zo kan je kind veilig slapen

Ook in de slaapkamer schuilen gevaren voor kinderen. Leg je kindje bijvoorbeeld altijd op de goede manier in zijn bedje: op de rug. Laat je kind bij voorkeur slapen in een slaapzak of trappelzak. Leg je kind liever in zijn eigen bedje of wiegje dan bij jezelf in bed. Wil je toch dat je kind bij jou in de buurt slaapt, kies dan voor een aanschuifbedje of een co-sleeper. Leg je kind tenslotte ook in een leeg bedje, zonder allerlei dingen naast het kussentje. Een wieg of ledikantje is altijd de beste optie. Laat je kind niet zonder toezicht in een babynestje slapen. De commode heeft doorgaans ook een plekje in de slaapkamer. Laat je kind nooit zonder toezicht op de commode liggen, ook al hoef je maar heel eventjes weg. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Kinderen in de woonkamer en de rest van het huis

Ook in de woonkamer dreigen er gevaren voor kinderen. Beveilig in ieder geval de stopcontacten waar je kind zelf bij kan. Kinderen hebben de neiging om hun vingers in een stopcontact te steken en dat is precies wat je niet moet doen. Je kunt stopcontacten beveiligen door er een afdekplaatje overheen te doen. Ook in de andere ruimtes in huis is dit overigens erg verstandig.

Ook kasten vormen een gevaar voor kinderen. Om te voorkomen dat kinderen zomaar deurtjes of lades kunnen opentrekken met alle gevolgen van dien is er speciale kastbeveiliging verkrijgbaar. 

Heb je een trap in de woonkamer? Kies dan zeker voor een traphekje, ook op de begane grond. Je wilt immers niet dat je kind de trap beklimt en vervolgens van boven naar beneden valt.

Pas ook met raamdecoratie op. Kinderen kunnen verstrikt raken in de koorden die bijvoorbeeld aan lamellen of jaloezieën hangen. Pas op met deuren van glas. Kinderen zien deze soms over het hoofd en tijdens het spelen zouden ze er zomaar doorheen kunnen lopen. Kies voor veiligheidsglas of zorg ervoor dat de deuren uitermate goed zichtbaar zijn.

Zet jouw kind pas de eerste stapjes? Dan zal je al snel merken dat de meubels die je in huis hebt niet zo veilig zijn als je eerst dacht. Een kind kan zomaar met zijn hoofdje op de punt van een tafel vallen. Om je kind te beschermen kun je voor meubelbeschermhoekjes kiezen, waardoor je kind zich minder zal bezeren als hij op de punt van een meubel valt. Deze hoekjes kunnen vastgelijmd worden met onzichtbare lijm, zodat jouw actieve peuter die niet makkelijk los zal krijgen.

Deuren en ramen vergen extra aandacht

Deuren en ramen hebben extra aandacht nodig. Bij deuren heb je misschien zelf nog wel een herinnering uit je kindertijd. Vrijwel elk kind heeft wel eens met zijn vingers tussen de deur gezeten. Kies bijvoorbeeld voor een deurbuffer, zodat een deur minder snel dichtslaat. Zo heeft je kind meer tijd om zijn vingers terug te trekken. Ook een deurspleetbeveiliger is een mogelijkheid. Daardoor kan je kind zijn vingers niet meer aan de scharnierkant tussen de deur steken, omdat deze spleet dan afgesloten is. Wil je voorkomen dat je kindje de deur zelfstandig kan openen? Denk dan eens aan een deurklinkbeveiliger. Ook handig voor keukenkastjes! Een goedkope oplossing om je deuren veiliger te maken? Hang een grote badhanddoek over de deur, zodat deze niet meer goed sluit.

Ramen heeft iedereen in huis. Met kinderen is dit ook oppassen geblazen. Met een raambeveiliger kan het raam niet verder dan 10 cm open, zodat je kind er niet doorheen kan. Zo kan je kind niet uit het raam vallen. Heb je ook een balkon? Let dan op als je kind buiten is. Verlies je kind niet uit het oog en zorg dat er geen zaken staan wat je kind kan zien als een opstapje, zoals een bloembak of stoel.

Een vermoeiende, maar leuke tijd

Wanneer je peuter van alles gaat ontdekken, zal je merken dat er veel zaken zijn om op te letten. Met de bovenstaande tips wordt het echter al een stuk makkelijker. Het zal voor jou een vermoeiende tijd zijn, maar het is ook zeker een leuke periode in het leven van je kind!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide