806
Hoe spoor je een lekkage op in je woning?
Gepubliceerd: 09-09-2020

Een lekkage in je huis kan voor rampzalige situaties zorgen! Ril je al bij gedachte aan schimmel op je muren, vloeren of meubels? Moet je dure tapijten weggooien omdat die door vocht zijn aangetast? Als jij vermoedt dat er ergens een lek is ontstaan, moet je geen moment aarzelen om dit op te sporen. Hiervoor hebben we een paar tips! Nog steeds moeite met het vinden van een lek? Dan weten we ook met wie jij contact moet opnemen!

Hoe ga je op zoek naar een lek?

  1. Controleer eerst alle leidingen die niet in een wand of vloer zijn weggewerkt.
  2. Veeg met een doekje over de leidingen. Komt er ergens vocht uit?
  3. Loopt er al zichtbaar ergens water uit? Dan weet je voldoende!

Leidingen die in muren of vloeren zijn weggewerkt, kun je uiteraard moeilijk controleren op lekkages. Het is echter wel mogelijk om daar al schade te zien dat lekkend vocht (al) heeft veroorzaakt. Het kan zijn dat je dan op de volgende zaken stuit:

  1. Vochtplekken op muren en/of vloeren
  2. Schimmelvorming
  3. Houtrot (bijvoorbeeld op balken, vloeren of meubelen)
  4. Je kunt ook een muffe geur in je woning ruiken.
  5. Plassen water (bijv. bij een douche, wasbak of bad).

Je ziet schade! Ben je al te laat?

Helaas vallen de meeste lekkages pas op als er al schade is aangericht aan wanden, vloeren, vloerbekleding, balken of zelfs meubels. Sommige mensen ruiken pas onraad als ze dagelijks hun watermeterstand controleren of als de energiekosten in het algemeen toenemen (bijvoorbeeld omdat er isolatiemateriaal door het vocht is aangetast). Het is daarom aan te raden om altijd zo snel mogelijk in te grijpen als je op een lekkage stuit of als je vermoedt dat er een heeft plaatsgevonden.

Kun je het lek niet vinden?

Bel dan zo snel mogelijk voor een afspraak met een professionele loodgieter. Mogelijk beschikt deze ook over lekdetectie-apparatuur om lekkages in weggestopte leidingen op te sporen. Hij gebruikt dan bijvoorbeeld een (thermografische) camera. Hij kan dan in muren of vloeren kijken zonder dat er hak- of breekwerk aan te pas moet komen.

Oplossing voor de lekkage in je woning

Heeft de loodgieter het lek opgespoord? Dan krijg je mogelijk eerst een rapport waarin staat waar het lek precies zit en wat gedaan kan worden om het probleem op te lossen. Dit rapport kun je als een advies zien en jij bepaalt aan de hand van de kosten (die ook in het rapport worden toegelicht) of de vakman voor je aan de slag mag. Hoe hij het lek repareert? Vaak wordt het lekkende deel van de leiding weggehaald en vervangen door een nieuw stuk, maar... jouw lokale expert kent nog wel veel meer technieken!

Hulp nodig bij een lekkage? Nodig een lokale vakman uit!

Lekkende leiding in je toiletruimte, keuken of badkamer? Of weet je niet precies waar het lek zich voordoet? Geen zorgen, want via Lekkageprobleem Kwijt vind je altijd een professionele loodgieter die in jouw buurt werkzaam is. Surf daarom snel naar de website en vul je postcode of woonplaats in. Je ziet dan direct wie jou kan komen helpen en je kunt meteen contact opnemen: telefonisch of per mail!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide