606
Door een leiding geboord? Dit moet je doen!

Leidingen worden bij de bouw van een woning over het algemeen op minimaal vier à vijf centimeter van de buitenzijde van de wand gelegd. Op deze manier minimaliseert men de kans, dat tijdens het boren een leiding geraakt wordt. Helaas komt het nog steeds voor, dat er te diep geboord wordt of dat de leiding niet diep genoeg in de muur ligt. Heb je zelf een leiding geraakt?

In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen. Een geraakte gasleiding brengt explosiegevaar met zich mee, wanneer je open vuur zou gebruiken. Daarbij ligt een koolmonoxidevergiftiging op de loer als de ruimte niet goed geventileerd wordt.

In het geval van een waterleiding kan er een ernstige vochtschade aan de woning ontstaan, als de lekkage niet tijdig verholpen wordt. Op deze pagina lees je meer over hetgeen je zelf kunt doen om een verergering van de schade te voorkomen.

Sluit de water- en/of gasleiding direct af

Wanneer je een leiding geraakt hebt, is het allereerst belangrijk om de leidingen af te sluiten. In de meterkast zit vaak de hoofdkraan voor de waterleiding. Ook de aansluiting op de gasvoorziening kan hier vaak worden dichtgedraaid. Het voorkomt een verergering van de schade aan je woning. Zet de kranen in huis enige tijd open, om er zeker van te zijn dat er geen vocht in de leidingen achterblijft. Dit zou via de beschadiging in de muur kunnen trekken. Bij een lekkende gasleiding is het belangrijk om de ruimte goed te laten ventileren.

Hulp van een loodgieter inschakelen

Zelf een lekkende water- of gasleiding repareren is vaak erg lastig, wanneer deze zich in de muur bevindt. De muur zal enigszins opengehaald moeten worden, om bij de leiding te kunnen komen. Loodgieters beschikken over de benodigde kennis en gereedschappen om de kapotte leiding te kunnen vervangen. Veel loodgieters werken met een spoeddienst, waardoor je deze partijen ook in het weekend in kunt schakelen voor hulp. Wel zo prettig, want bij een afgesloten waterleiding kun je niet meer naar het toilet. Evenals dat de douche niet meer te gebruiken is.

Om een nieuwe lekkage te kunnen voorkomen bij boorwerkzaamheden is het verstandig om een speciale leidingzoeker te gebruiken. Zo’n apparaat vertelt je precies op welke plekken in de wand geboord kan worden en waar juist niet. Het minimaliseert de kans dat je een leiding raakt tijdens boorwerkzaamheden.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners