160
Dit is hoe je een woning veilig in moet richten voor senioren
Gepubliceerd: 07-11-2023

Het veilig inrichten van een woning voor senioren is essentieel. Het vergroot niet alleen de mobiliteit, maar het creëert ook een gevoel van onafhankelijkheid. Daarnaast is het van belang dat er ongelukken voorkomen worden voordat het te laat is. Het inrichten van een woning voor ouderen draagt dus bij aan hun algehele welzijn en kwaliteit van leven, daarom delen wij drie tips voor het veilig inrichten van een woning voor senioren.

Vergroot de toegankelijkheid van de woning

Het is belangrijk dat senioren zelfstandigheid voelen. Dit kun je creëren door het installeren van gemakkelijk te gebruiken apparaten zodat deze zonder hulp bediend kunnen worden. Daarnaast raden wij aan om ronde hoeken te gebruiken in het meubilair en vooral bij harde materialen, zodat er geen pijnlijke situaties kunnen ontstaan door het stoten van bijvoorbeeld de heup. Uiteindelijk wil je dat de ouder zo onafhankelijk mogelijk kan leven om hen een gevoel van zelfstandigheid en veiligheid te geven. Wat hier ook aan bijdraagt is een alarm ouderen kunnen dan zelf direct alarm slaan wanneer ze bijvoorbeeld vallen of in een noodsituatie zitten.

Zorg voor goede verlichting in de woning

Het installeren van een goede verlichting zorgt ervoor dat senioren verschillende objecten op de grond makkelijk kunnen zien, vooral ‘s nachts. Risicovolle plekken als trappen, de badkamer en het toilet zijn plekken waar verlichting nog belangrijker is. Het is ook een mogelijkheid om bewegingssensoren te installeren zodat er niet eerst door het donker naar de lichtknop gezocht hoeft te worden.

Neem verschillende manieren van valpreventie op in de woning

Ouderen hebben een vergroot risico op vallen en de impact van een val kan groter zijn. Om het risico op valpartijen te verkleinen is het van belang om overbodige obstakels te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om stevige leuningen en handgrepen te installeren op plekken in het huis waar risico op vallen zit. Denk hierbij aan trappen, opstapjes, het toilet of de badkamer. Mocht er toch een valpartij zijn, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan een alarm horloge met een alarmknop zodat een contactpersoon en/of de nood instanties een melding ontvangen van de val. Met de ingebouwde valdetectie zal de val bij een goede impact al een melding versturen naar de meldkamer.

Kortom, het is belangrijk om een woning voor ouderen goed en veilig in te richten. Dit kan bijvoorbeeld door het vergroten van de toegankelijkheid, het verzorgen van goede verlichting, het installeren van valpreventie of het gebruikmaken van een alarm voor ouderen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide