1095
Deur valt dicht en je hebt geen sleutel bij je: wat nu?
Gepubliceerd: 21-10-2021

Een consument die zichzelf heeft buitengesloten en op het mobieltje op zoek gaat naar een snelle en betrouwbare oplossing, komt te vaak via online advertenties terecht bij onbetrouwbare partijen die voor veel te hoge bedragen de sloten komen vervangen. De Autoriteit Consument en Markt trad dit jaar meermaals op tegen dit soort misleiding en verbood zelfs tijdelijk het adverteren op Google door slotenmakers. Inmiddels is dat verbod weer opgeheven. Maar er is aan sommige, soms malafide praktijken geen einde gekomen. Uit onderzoek*) blijkt dat er gelukkig ook veel bonafide slotenmakers aan het werk zijn, maar hoe vind je die als je er met spoed eentje nodig hebt?

Bijna 63% van de Nederlanders heeft zich wel eens buitengesloten van zijn eigen woning, zo blijkt uit onderzoek. De meesten hebben uit voorzorg een reservesleutel ondergebracht bij buren of familie­leden en kunnen zich daarmee weer binnenlaten. Dat geldt niet voor degenen die hun sleutel aan de binnenkant van het slot hadden laten zitten toen ze de deur achter zich lieten dichtvallen. In de meeste gevallen lukt het dan niet om met een reservesleutel het slot te openen. Dan moet je alsnog een slotenmaker bellen.

Verrast door hoge kosten

In totaal moest ruim 6% van de mensen die zich buitensloten een slotenmaker inschakelen. En hoewel men over het algemeen tevreden was over de uitgevoerde werkzaamheden (men kon direct hun huis weer in), was meer dan de helft onaangenaam verrast door de onverwacht hoge kosten die dat met zich meebracht.

inspiratiebrochures1.png

Voorzorgsmaatregelen

Om te voorkomen dat je een slotenmaker moet inschakelen, met het risico dat je een malafide bedrijf inhuurt, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Een slot kan worden voorzien van een cilinder met gevarenfunctie. Ook al zit er dan nog een sleutel aan de binnenkant in het slot, de deur kan dan wél van buitenaf met de reservesleutel, die je had ondergebracht bij de buren of bij vrienden, worden geopend. Verder zijn er tegenwoordig allerlei slimme sloten, waarmee je de huisdeur met je mobieltje, tag of via een code kunt openen. Mocht je toch een slotenmaker nodig hebben, kies dan een erkend PKVW-bedrijf of check of hij lid is van het Nederlandse Sleutel- En Slotenspecialisten Gilde.

Om te voorkomen dat een onbevoegde die je tijdelijk een sleutel uitleent – zoals een tuinman of een klusjesman - die sleutel stiekem laat bijmaken, kun je een veiligheidscilinder in je sloten zetten. Hiervoor kun je alleen op vertoon van een zgn. ‘sleutelcertificaat’ een sleutel laten bijmaken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide