1138
De laatste trends op het gebied van camerabewaking
Gepubliceerd: 15-12-2021

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: camerabewaking. Steeds meer particulieren en bedrijven zijn op zoek naar een gevoel van veiligheid en overzicht naar wat er buiten het gezichtsveld gebeurd. Op de beelden is te zien hoe situaties ontstaan en sla je eventueel bewijs op.

Wanneer de camerabewaking goed zichtbaar is opgehangen schrikt het potentiële inbrekers of vandalen af, maar zelfs als je besluit wat minder opvallend te werk te gaan is er een meldingsplicht. Alles opnemen mag namelijk niet zomaar, daar zijn een aantal regels aan verbonden. Geen ingewikkelde, maar je moet er wel even rekening mee houden.

Wat je moet weten over camerabewaking?

Het beschermen van persoonlijke eigendommen blijft de belangrijkste reden voor het aanschaffen van camerabewaking. Een camera in de tuin, of op een bedrijfsterrein is geen uitzondering meer, net zo min als een camera bij de buitendeur, alleen gelden daar een aantal restricties voor. Zo mag je niet zomaar iedereen filmen die langs jouw voordeur of op straat loopt en de tuin van de buren die toevallig in het registratieveld van de camerabewaking valt mag niet te zien zijn. In de software zitten tal van mogelijkheden om dit soort beperkingen in te stellen zoals een privacy screen.

inspiratiebrochures1.png

Heb je een plek uitgekozen die de perfecte locatie lijkt voor de camerabewaking, hou dan goed in de gaten hoe de omgeving zich in een jaar tijd ontwikkelt. Kale bomen bijvoorbeeld krijgen blad en struiken groeien. Een camera in het groen laat niet veel zien. Overigens ben je verplicht aan de buitenkant van het pand of terrein melding te maken van het feit dat er camera's hangen. Dit heeft te maken met de wet rond de privacy bescherming van personen. Hoe groot die melding moet zijn mag je zelf weten.

Beelden gemaakt met de camerabewaking mogen maximaal achtentwintig dagen bewaard worden. Dit is eenvoudig aan te passen met de bijgeleverd software. Een keer goed instellen met de first-in/first-out optie en je hoeft er niet meer naar om te kijken. Camerabeelden beschikbaar stellen aan de politie hoeft niet. Alleen wanneer het een officieel verzoek van het Openbaar Ministerie is wordt medewerking aanbevolen. Toch is het dan nog steeds zo dat mensen uit jouw privésfeer die duidelijk op de beelden staan ter bescherming onherkenbaar gemaakt kunnen worden tijdens het onderzoek.

Trends in camerabewaking

Beveiligingscamera's zijn te koop als een compleet pakket. Dat betekent een of meerdere camera's, een opslagmedium en eventueel kabels, afhankelijk van welk systeem je kiest. De Cloud wordt steeds minder gebruikt voor opslag van beelden als gevolg van de toegenomen cybercriminaliteit, waardoor een lokaal station wordt geadviseerd.

Aan de andere kant worden er vaker allerlei sensoren aan de camera's toegevoegd die data verzamelen over de meest uiteenlopende dingen zoals bijvoorbeeld het aantal auto's dat passeert of zelfs automatische gezichtsherkenning. In dat laatste geval praat je over A.I., Artificial Intelligence., een vorm van camerabewaking die soms gebruikt wordt bij evenementen.

Camerabewaking kent dus regels en, net als veel technologieën, supersnelle ontwikkelingen. Wat voorop blijft staan is de wetenschap dat wat van jou is beschermd wordt. Het is, hoe je het ook bekijkt, het gevoel van veiligheid waar het allemaal om draait.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide