“Een ongeluk zit in een klein hoekje”. We horen het zo vaak, en toch denken we dat het ons niet zal overkomen. Totdat iemand in je omgeving werkelijk van de trap valt en je beseft dat een ongeluk écht in een klein hoekje zit. Want niet alleen kinderen of ouderen vallen van de trap! Onoplettendheid en haast zijn de grootste boosdoeners op een trap met gladde treden. Zó verbeter je de veiligheid op de trap:

 

  1. Voorkom gladde treden

Gladde treden vormen misschien wel het grootste risico voor een valpartij van de trap. Je vertrouwt op een stabiele ondergrond, zet je gewicht op één trede en glijdt weg - zo gemakkelijk gaat het.

Traptreden kunnen om verschillende redenen glad zijn geworden:

  • Versleten tapijt op de treden
  • Glad gelopen houten treden
  • Vocht op een gelakte houten trede, of op een metalen trap
  • Het materiaal van de trap heeft weinig structuur en is daardoor geneigd tot gladheid

Een efficiënte en mooie manier om gladde treden veilig te maken is met antisliptape. Je plakt dan een rubberen rand over de hele breedte van de treden die uitglijden voorkomt. Er bestaat speciale antisliptape voor traptreden van materiaal dat niet verkleurt en zeer sterk is.

  1. Breng een trapleuning aan

Elke trap wordt veiliger met een goede trapleuning, ook als je normaliter goed ter been bent. Je kunt immers altijd je evenwicht verliezen, en dan helpt een leuning om je evenwicht te herstellen. Het is ook heel belangrijk om de trapleuning goed vast te zetten: een leuning op losse schroeven kan plotseling losschieten en zo juíst een val veroorzaken!

Steile trappen en trappen met korte treden worden een stuk veiliger met een goede trapleuning ernaast. Voor extra steun kun je aan de andere zijde enkele beugels plaatsen.

  1. Zorg voor goede verlichting

Heb je wel eens in het pikkedonker trap gelopen? Dan weet je hoeveel dit vraagt van je concentratie en evenwicht. Een slecht verlicht trappenhuis is onveilig omdat je diepteonvoldoende in kunt schatten en riskante elementen over het hoofd kunt zien. Hang daarom een heldere lamp op in het trappenhuis of maak de trap goed zichtbaar met LED-verlichting onder de treden. Dat staat nog leuk ook!

  1. Renoveer de trap

Sommige trappen zijn simpelweg altijd onveilig. Te korte traptreden blijven elke keer weer een uitdaging om te bewandelen. Voor kleine kinderen of mensen die slecht ter been zijn is dit vragen om problemen! Maar je kunt een trap laten renoveren om de veiligheid te vergroten. Door korte traptreden te verdiepen ontstaat er meer ruimte voor je voeten om veilig beneden te komen.

Ook leuk om te lezen