1136
Kies het ideale deurbeslag met deze tips
Gepubliceerd: 25-04-2022

Als het gaat om klussen en de inrichting van je huis wordt er vaak niet genoeg nagedacht over het kiezen van het juiste deurbeslag. Dat is jammer, want dit kan ervoor zorgen dat het deurbeslag niet op je deur past. Hier lees je daarom hoe je het ideale deurbeslag kiest!

Wat deurbeslag is

Eerst zullen we kort ingaan op wat deurbeslag nu precies is. Hiermee worden namelijk alle onderdelen bedoeld die je aan een deur kunt hangen. Deurbeslag is dus eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende voorwerpen zoals deurknoppen, sloten, deurklinken, deurschilden en scharnieren. Daarnaast wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen de categorieën scharnieren, sloten, grendels en deurkrukken of klinken.

Het materiaal van deurbeslag

Deurbeslag kan gemaakt worden van verschillende soorten materialen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Over het algemeen maakt het materiaal vaak niet uit en is het dus meer een kwestie van smaak. Het juiste deurbeslag kan namelijk de rest van je interieur mooi tot zijn recht laten komen. Over het algemeen wordt er wel specialistisch deurbeslag met sterke sloten aangeraden voor buitendeuren. In je badkamer en andere vochtige ruimtes kun je beter kiezen voor deurbeslag gemaakt van RVS omdat dit niet roest.

inspiratiebrochures1.png

Het kiezen van geschikt deurbeslag

Deurbeslag is dus verkrijgbaar in verschillende materialen, ontwerpen en kleuren. Wat de beste keuze is als het op het uiterlijk van het beslag aankomt is dus een kwestie van persoonlijke smaak. Wat door sommigen vaak lastiger wordt gevonden is het juist meten van deurbeslag. Wat de juiste afmetingen zijn hangt namelijk af van een paar factoren die we hieronder zullen bespreken.

Deurkrukken op rozet

Over het algemeen wordt er namelijk een verschil gemaakt tussen deurkrukken op rozet en deurkrukken met een schild. Het gaat hierbij dus om het nieuwe deurbeslag dat je uitgekozen hebt. Een rozet is een klein gedeelte waar de deurklink zelf aan vast zit. Dit is het gedeelte dat aan je deur vast komt te zitten. Het voordeel van een deurkruk of een deurklink met een rozet is dat je hierbij geen rekening hoeft te houden met de maten van een insteekslot. Dit komt doordat een rozet maar een klein vlak is, en deze dus niet heeft. Waar je wél rekening mee moet houden is de dikte van de deur. Hierover vertellen we later meer.

Deurkrukken met schild

Op het oog zijn deurkrukken met schild gelukkig makkelijk te onderscheiden van deurklinken met een rozet. Een schild is namelijk veel groter dan een rozet. Deurkrukken met een schild hebben daarbij zo hun charmes. De keuze tussen een rozet of een schild is vaak meer een kwestie van smaak. Bij deurkrukken met een schild moet je wel rekening houden met andere maten. Dit komt doordat je ook rekening moet houden met de slotafstand.

De slotafstand van deurbeslag

De slotafstand van deurbeslag wordt vaak ook de PC maat genoemd. Deze afkorting staat voor de profiel cilinder maat. Dit is de precieze afstand tussen het midden van de deurklink en het midden van het slot. Bij deurbeslag met schild is deze maat erg belangrijk. Als deze maten niet met elkaar overeenkomen kun je namelijk je deur niet op slot draaien. Als je hiervoor al goed passend deurbeslag met schild had, kan het ook behulpzaam zijn om deze afstand opnieuw op te meten. Zo weet je zeker dat je de goede maat gekozen hebt. Naast de PC maat of slotafstand is ook de dikte van de deur van belang. Dit geldt dus ook voor deurklinken op rozet.

De dikte van de deur

Als het over de juiste afmetingen van je deurbeslag aankomt is de dikte van je deur erg belangrijk. Dit komt doordat de dikte van de deur mede de dikte van de slotstift bepaald die je nodig hebt. De lengte van de slotstift kun je gelukkig eenvoudig bepalen door de dikte van je deur te nemen en hier 25 centimeter bij op te tellen.

Het ideale deurbeslag

Afhankelijk van het type deurbeslag dat je kiest, zijn er dus een aantal aspecten waar je op moet letten. Het uiterlijk van het ideale deurbeslag is vaak een kwestie van smaak. Houd alleen wel rekening met deze keuze bij het opmeten van je deur en deurbeslag. Zo weet jij altijd dat je de juiste maat kiest en kom je niet onverwachts voor verrassingen te staan!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide