984
Enkel-, dubbel- en driedubbelglas

Wanneer je glas reparatie nodig hebt, is het verstandig om te kijken of een ander soort glas misschien beter in je huis past. Hieronder lees je de verschillen tussen enkel-, dubbel- en driedubbelglas. Enkelvoudig glas

Enkelvoudig glas
wordt gemaakt door gesmolten glas over een bad van tin te gieten. Het glas koelt vervolgens langzaam af, waardoor er een mooie egale glas plaat ontstaat. De tijd dat enkelvoudig glas standaard gebruikt werd in de beglazing van woningen is voorbij. Dit glas wordt nog wel gebruikt in binnenruimtes in woningen, zoals het glas boven de toilet deur. Enkelvoudig glas is onvoldoende warmte-isolerend en geluidswerend en om die reden wordt tegenwoordig eerder gekozen voor dubbel- of zelfs driedubbel glas. Ramen van enkelvoudig glas beslaan gemakkelijk en doordat dit type glas tocht, zijn de stook kosten onnodig hoog en het wooncomfort onnodig laag.

Dubbel glas
Dubbel glas bestaat uit twee enkelvoudige glas platen met een ruimte ertussen, ook wel een spouw genoemd. In het geval van normale dubbele beglazing is de spouw gevuld met lucht. Omdat lucht een slechte geleider is voor warmte, is Hoog-Rendements (HR+ of HR++) glas ontwikkeld. Bij deze vorm van dubbele beglazing is er een speciale coating aan de binnenzijde van een van de glaswanden gebracht en de spouw gevuld met een gas soort. Dit zorgt voor een betere isolatie van de warmte binnenshuis, wat energiebesparend is. Tevens is het mogelijk voor dubbel glas te kiezen met een akoestische folie, wat een geluidswerende eigenschap heeft. Dit is prettig voor mensen die in een drukke, levendige buurt wonen. Ondanks alle voordelen zitten er ook een paar nadelen vast aan dubbele beglazing. Ten eerste kan er gemakkelijk condens ontstaan aan de binnenzijde van het glas, dit is echter te voorkomen door voldoende te ventileren. Ten tweede is het even een investering om enkel glas voor dubbel glas te vervangen, maar dit heb je er zo weer uit gespaard doordat de energierekening zal dalen.

Driedubbel glas
Driedubbele beglazing (HR+++) bestaat uit maar liefst drie glas platen en twee spouwen. Ook bij dit glas is de binnenzijde gecoat en de spouwen gevuld met gas. Dit zorgt voor een nog betere warmte-isolatie en in combinatie met een akoestische folie ook een betere geluidswering. Driedubbel glas isoleert tot wel 3 keer beter dan dubbel glas en maar liefst 5 keer beter dan enkel glas. Dit glas is ideaal voor woningen in buurten met veel geluidsoverlast, zoals bij een snelweg of een vliegveld. Tevens draagt dit type glas bij aan de veiligheid van de woning. Hoe dikker het glas is, vooral wanneer deze ook nog voorzien is van gelaagd veiligheidsglas, des te lastiger het voor inbrekers is om dit in te tikken. Driedubbel glas heeft dus veel voordelen, maar ook een aantal nadelen, welke echter niet opwegen tegen de voordelen. Allereerst is het een flinke investering om enkel- of dubbel glas te vervangen door driedubbel glas, maar dit wordt er ook weer uitgehaald. Een ander nadeel is dat driedubbel glas veel zonne-energie opvangt, wat de woning erg warm kan maken. Met deze reden is het verstandig om ook zonwering te laten plaatsen. Voor meer diensten met betrekking tot glas kun je kijken op de website www.regioglas.nl


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners