3103
Een serre aan je huis: zo zit dat

Door een serre aan je woning te laten bouwen creëer je op bijzondere wijze extra ruimte. Een serre bestaat namelijk grotendeels uit glas, zodat je er een lichte en zonnige kamer bij krijgt! Maar uit wat voor serres kun je eigenlijk kiezen? Waar moet je op letten? Hoe zit het met vergunningen? En wat kost een serre?

 

De kosten
Geen serre is hetzelfde: je hebt veel mogelijkheden om uit te kiezen en ook het type woning waar de serre aangebouwd wordt speelt een rol. Gemiddeld betaal je voor een serre van 2 bij 5 meter ongeveer €7.000; bij een serre van 4 bij 5 meter moet je zo’n €16.000 rekenen. Het is altijd slim om vrijblijvend verschillende offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Hout is het duurste materiaal voor een serre; kunststof het goedkoopste. Ook de keuze voor het type glas bepaalt de prijs: wil je zonwerend, geluidswerend en isolerend glas? Extra isolerend glas is een investering, maar scheelt ook veel stookkosten. Bovendien maakt het bij de kosten van een serre veel uit of je één geheel wil maken van het bestaande huis en de aanbouw: dan moet de hele gevel gesloopt en aangepast worden. Prefab serres worden snel en efficiënt gebouwd, zodat je er minder kosten aan hebt dan wanneer de serre op maat aan je huis gemaakt wordt. 

Materiaalkeuze
Hoewel een serre grotendeels uit glas bestaat, is het ook belangrijk om na te denken over het materiaal waarmee je de ramen verbindt: de profielen. Hout heeft een chique uitstraling en wordt veel gebruikt bij bijvoorbeeld jaren ’30 of ’50 woningen. Het isoleert goed, maar je moet het wel regelmatig (laten) schilderen om het sterk en mooi te houden. Een andere optie is kunststof. Ook de isolatiewaarde van kunststof is goed en het vraagt nauwelijks onderhoud. Bovendien is het een duurzaam alternatief, maar je kunt het niet schilderen in een gewenst kleurtje. Ook aluminium is onderhoudsvrij materiaal en goed te isoleren. Het geeft een moderne look en wordt daarom veel gebruikt bij nieuwbouwhuizen. Ook omdat de draagkracht groot is en je zodoende slanke profielen kunt kiezen voor je serre. Wel kan het aluminium in de loop der tijd een beetje doffer worden. Tot slot is er nog staal. Dit past mooi bij een klassieke woonstijl en is duurzaam en sterk, maar ook prijzig.

Waar moet je nog meer op letten?

  • De ligging (meestal aan zonzijde huis, voor optimaal gebruik zonwarmte)
  • De fundering (hangende serre? Kies voor goede fundering om scheuren te voorkomen)
  • Het dak (glas of bv polycarbonaat? Je hebt een dakhelling van minimaal 15 graden nodig voor afvloeien regenwater en vuil)
  • De vloer (hoe dikker, hoe meer zonnewarmte wordt opgeslagen)
  • Aansluiting op gevel (bij onverwarmde serre hoeft deze niet luchtdicht te zijn, wel waterdicht)
  • Soort glas (hoe isolerend, zonwerend, geluidswerend? Dubbel glas maakt je serre in de zomer heel heet, tenzij je zonwerend glas gebruikt)

Vergunning nodig?
Voor een glazen serre gelden andere regels dan voor een “gewone” aanbouw van voornamelijk steen. Wel moet je dan rekening houden met bepaalde zaken, zoals de hoogte (max. 4 meter), diepte (max. 2,5 meter), locatie (aan het bestaande huis, op de grond) en oppervlakte (niet meer dan 50% van achter- of zij-erf). De kans is dan groot dat je geen bouwvergunning nodig hebt, maar controleer dit altijd goed!

Get started!
Nu je een beetje weet wat er komt kijken bij het bouwen van een serre aan je huis, is het tijd om je verder te gaan verdiepen. Vind hier alle handige informatie, prijzen en voorbeelden op een rij en ontdek zo precies wat jij wil! 

Zie je de serre al helemaal voor je? Dan is het hoog tijd om offertes aan te vragen en die met elkaar te vergelijken: dat is geheel vrijblijvend en een kleine moeite. Met een serre geniet je nog véél meer van je tuin, van de zon en van een ruimer huis. Dat willen we allemaal wel!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners