5183
bouwen van een eigen huis
Gepubliceerd: 14-12-2017

Je eigen huis bouwen? Dat heeft zijn voordelen. Voor alles hoef je het niet te doen met het woningaanbod op de markt, je tekent gewoon je eigen droomhuis! Maar er zijn meer voordelen aan het bouwen van een eigen huis. Buitenhuis Villabouw is specialist in het ontwerpen en bouwen van woningen onder architectuur. Zij zetten de 9 voordelen voor je op een rij: 1. Meer keus waar je wilt wonen
Het is soms al lastig genoeg om te beslissen waar je wilt wonen, en dan moet er ook maar net aanbod zijn. Werk je als stel een eindje uit elkaar, dan zoek je ‘iets in het midden’. In de Randstad heb je meer keus maar je wilt misschien niet in elke wijk wonen. Woon je in een dorp dan is de keus vaak nog beperkter. Kijk eens om je heen waar kavels te koop zijn: keus genoeg!

2. Van a tot z jouw woning
Een huis kopen is leuk, een huis bouwen nog leuker: je bent bij het bouwen van je eigen huis van a tot z betrokken bij ieder detail in je nieuwe woning. Jij, en je hele gezin: iedereen denkt mee! Dat is misschien wel het belangrijkste voordeel van een eigen huis bouwen: de voorpret begint bij de eerste schets en het huis wordt gaandeweg alleen maar meer van jou!

3. Geen concessies waar je later spijt van krijgt
Bij een bestaande woning accepteer je hoe de woning is ingedeeld, of je moet gaan verbouwen. Doe je dat niet nu, dan bestaat de kans dat het nooit meer gebeurt. Bij een nieuwbouwwoning krijg je vaak wel wat standaardopties, zoals een dakkapel of uitbouw. Besluit je om je eigen huis te bouwen, dan hoef je alleen maar rekening te houden met je eigen smaak en budget.

4. De kosten zelf in de hand
Een verouderde woning of casco woning kun je soms relatief goedkoop kopen, maar vergis je niet in de kosten die volgen. Bij een bestaande woning kun je te maken krijgen met onvoorziene kosten. Verborgen gebreken kun je verhalen, maar niet bij een woning van voor 1950. Bouw je echter zelf, dan zeg je (bij een goede aannemer) vooraf ‘ja’ tegen een complete woning, inclusief alle kosten.

5. Een woning echt van nú
Als je een bestaande woning koopt, hebben hier al mensen in gewoond. Je kunt het geluk hebben dat de vorige bewoners een eigentijdse smaak hadden, maar dat kan weleens anders uitpakken. Koop je een woning van tientallen jaren oud, dan moet je rekening houden met een gedateerde badkamer en keuken. Ook een nadeel als je de woning weer wilt verkopen.

6. Duurzaam en energiezuinig
De ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid volgen elkaar zo snel op, dat de energieprestaties van woningen en apparatuur (bijvoorbeeld verwarming) continu verbeteren. Een woning van enkele jaren oud, loopt dus al snel achter. De kans is groot dat je in een bestaand huis de komende jaren toch hierin gaat investeren. In een geheel nieuw huis is alles nieuw en modern.

7. Geen druk om te beslissen
In een overspannen woningmarkt moet je snel beslissen. Kom je je droomwoning tegen op de ideale plek, dan zeg je (misschien te) snel ‘ja’! Zeker als je al lang op zoek bent, ben je misschien geneigd concessies te doen of te veel te betalen. Een groot voordeel van je eigen huis bouwen, is dat de druk eraf is als je je kavel bemachtigd hebt.

8. Verhuizen wanneer jij wilt
Heb je schoolgaande kinderen? Dan is het beste moment om te verhuizen in de zomervakantie, vooral als ze naar een andere school gaan. Dat valt niet zomaar te plannen bij een bestaande woning of nieuwbouwproject. Je verhuist dus op een ongewenst moment, of betaalt langer dubbele maandlasten. Bij je eigen huis bepaal je dat lekker zelf.

9. Een unieke woning die niet wordt vergeleken
Je denkt er nu misschien nog niet over na, maar wellicht wil je je huis ooit weer gaan verkopen. En dan geldt: hoe meer je woning lijkt op die van de buren, hoe eerder je vergeleken wordt. En dat heeft gevolgen als er meerdere in verkoop zijn: voor de prijs en hoe snel je je woning verkoopt. Dat geldt natuurlijk niet als je een unieke woning bouwt!

Zelf je eigen woning bouwen is een avontuur. Maar met de juiste bouwpartner heb je net zo veel of meer grip op kosten en bouwplanning als bij een bestaande woning of nieuwbouwwijk!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide