3113
Tips om je kunststof kozijnen goed te onderhouden
Gepubliceerd: 31-05-2019

Ook zin in een voorjaarsschoonmaak? Nou ja, zin is misschien een groot woord. Maar als het kwik stijgt krijgen wij altijd kriebels om dingen op te ruimen, schoon te maken en met een frisse start te beginnen. Neem in die schoonmaak gelijk even je kozijnen mee! Kleine moeite, maar groots resultaat. Want het hele jaar kijk jij met veel plezier weer naar je mooie, strakke en vooral schone kozijnen!

 

Maar, is kunststof niet onderhoudsvrij?

Ik hoor je denken: maar kunststof kozijnen behoren toch onderhoudsvrij te zijn? Goed punt. We noemen het onderhoudsvrij, maar dat is niet helemaal waar. Een klein beetje onderhoud blijft nodig om je kozijnen in goede conditie te houden. Een kunststof kozijn blijft er lang uitzien als nieuw, maar als er wat viezigheid is ontstaan, is het zaak om dit wel te verwijderen, voordat dit in het kunststof trekt.

Hoe maak je die kozijnen dan het beste schoon?

Geen zorgen, het schoonmaken is geen grote klus. Je hebt zelfs geen heftige schoonmaakmiddelen nodig! Sterker nog, agressieve of schurende schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor je kozijnen. Dus laat je spiritus, chloor en schuurmiddel maar in de keukenkast staan. Een simpel huis, tuin en keuken sopje volstaat om de zwarte of groene aanslag op je kozijnen weg te poetsen. Let wel op: gebruik geen schuursponsje! Door de korrel in de schuurspons maak je beschadigingen in je kunststof, pak dus een zacht poetsmiddel.

Hoe vaak moet je je kozijnen schoonmaken?

Dat ligt er natuurlijk een beetje aan. Op sommige plekken worden kozijnen sneller vies en de weersinvloeden spelen hier natuurlijk ook in mee. Als je je kozijnen echter enkele jaren achter elkaar niet schoonmaakt, loop je de kans dat het vuil in het kozijn trekt en je dit er niet meer uit krijgt (denk maar aan vogelpoep die je te lang op je auto laat zitten!). Als je één keer per jaar je kozijnen goed schoonmaakt, ben je dit voor en houd je ze in topconditie!

Hoe zit het met de scharnieren?

Vergeet de scharnieren niet mee te nemen in de voorjaarsschoonmaak! Ook hier kan behoorlijk wat vuil ophopen en we worden natuurlijk niet erg blij van een piepend raam. Het is aan te raden om ook je scharnieren één keer per jaar schoon te maken. Een teflon spray is een goed smeermiddel voor de scharnieren van een kunststof raam of deur. Dus, heb je dit allemaal gedaan? Dan kunnen jij en je kozijnen er weer een heel jaar tegenaan!  

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide