2112
Onderhoud van kozijnen
Gepubliceerd: 23-01-2017 Laatste update: 06-06-2017

Een gezonde leefomgeving willen we allemaal. Dus ook bij het onderhoud van je huis is het belangrijk dat de raamkozijnen hier ook in mee worden genomen. Wanneer kozijnen slecht worden onderhouden krijg je problemen. Kitranden laten los en houten kozijnen vallen ten prooi aan houtrot. Door het openen en sluiten van de ramen kan de kitrand aangetast worden. Ook aluminium en kunststof kozijnen krijgen bij slecht onderhoud deze problemen. Door de losgelaten kitrand kan vocht tussen de beglazing komen. Het onderhoud blijft dus een essentieel factor.

Houten kozijnen
Met goed onderhoud gaan houten raamkozijnen gemakkelijk 25 jaar mee. Een houten raamkozijn zal om de zes jaar geschuurd en geschilderd moeten worden om geen houtrot te krijgen. Wanneer dit vanaf het begin wordt volgehouden kun je zelfs langer plezier hebben van de kozijnen en is 35 tot 40 jaar niet onmogelijk. Is er toch op een bepaalde plek houtrot ontstaan dan is het simpel om dit te verwijderen en op te vullen met houtrotvuller. Na drogen, schuren en schilderen en het kozijn kan weer jaren mee.

Aluminium kozijnen
Aluminium raamkozijnen zijn prachtig bij een strakke, moderne woning. Wanneer het aluminium regelmatig wordt gereinigd tijdens het lappen van de ramen kan je al spreken van goed onderhoud. Aluminium is een materiaal wat niet uitzet dus ook niet kan rotten. Een regelmatig reinigen voorkomt dat vuil op het aluminium blijft zitten en in gaat inwerken op het materiaal, waardoor de levensduur achteruit gaat. Het is verstandig om elke 4 jaar de kitrand te controleren en eventueel te vervangen. Bij goed onderhoud gaat een aluminium kozijn wel 25 tot 60 jaar mee. Ook is het belangrijk voor een goede afdichting van het aluminium om het kozijn te waxen met een goede witte was. Dit voorkomt het indringen van vocht en vuil.

Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen hebben door hun materiaal bijna geen onderhoud nodig. Wat betreft prijs kunnen kunststof kozijnen iets duurder uitvallen, maar de levensduur is beduidend langer. Vuil en stof kunnen echter roet in het eten gooien en zorgen voor achteruitgang. Dus een regelmatige schoonmaak met een licht sopje geeft de kozijnen een verlenging van levensduur. Ze zien er ook nog eens mooi uit na een flinke reiniging. Om een mooi glanseffect te krijgen kun je een laagje was aanbrengen wat ook weer ten goede komt van het materiaal. Uiteraard de kitrand om de 4 jaar controleren op oneffenheden. Wanneer alles in acht wordt genomen qua onderhoud kun je wel 40 tot 50 jaar plezier hebben van deze kozijnen.

Overig onderhoud
Uiteraard moeten naast het onderhoud van de kozijnen ook de ramen gereinigd worden. Maak een aantal keren per jaar met een speciaal voor ramen gemaakt schoonmaakmiddel het glaswerk schoon. Het staat niet alleen netjes maar zorgt er ook voor dat er geen opgehoopt vuil in de hoekjes verdwijnt. Hang- en sluitwerk hebben ook aandacht nodig. Als dit niet meer goed functioneert, zal er gerepareerd moeten worden om aantasting van de kozijnen te voorkomen. Wanneer je al deze tips en adviezen opvolgt zullen je raamkozijnen er altijd piekfijn uitzien en een lange levensduur hebben.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide